Hopp til innhold

Støre: – Gaddafi utgjør fremdeles en trussel mot det libyske folk

SISTE: NATO bomber Gaddafis hjem i Tripoli tirsdag, melder TV-kanalen Al-Arabyia.

00.33: – NATO-fly bombet Muammar Gaddafis hovedkvarter i Tripoli tidlig søndag morgen, ifølge TV-kanalen Al-Arabyia, som siterer opprørskilder på stedet.

23.35: Anonyme kilder i opprørsbevegelsen bekrefter at sønnen til Muammar Gaddafi, Mohamed, har rømt fra husarresten mandag, melder nyhetsbyrået AFP.

22.45: De mest intense kamphandlingene i Libyas hovedstad utkjempes mandag kveld fortsatt i området hvor Gaddafis residens er lokalisert.

22.32: Muammar Gaddafi skal ha blitt forrådt av sin egen spesialstyrke da opprørere fosset fram i Tripoli søndag kveld, melder AP.

22.25: Et NATO-fly skjøt mandag kveld ned en scud-rakett som ble avfyrt fra byen Sirte, Muammar Gaddafis fødeby, melder TV-stasjonen Al Jazeera.

22.03: Ifølge den nasjonale sør-afrikanske kringkasteren SABC tilbyr Angola asyl for Gaddafi, melder Sky News.

21.55: - Vi har ingen informasjon om at Gaddafi skal ha forlatt landet, sier talsmann for Pentagon, Dave Lapan.

21.23: Slaget om hovedstaden er i siste fase; stadig flere områder og strategiske punkter tas over av opprørsstyrkene, som har angrepet regjeringsstyrkene i byen fra flere hold.

21.01: USAs president Barack Obama sier situasjonen i Libya fortsatt er uavklart, selv om regimet til Muammar Gaddafi nærmer seg slutten.

20.29: Opprørsbevegelsen har tatt kontroll over flyplassen i Tripoli, opplyser en talsmann til TV-stasjonen Al Arabiya.

20.24: Fra før av er to andre av Gaddafis sønner, Mohammed og Saif, pågrepet og satt i husarrest. Men Mohamed skal ha rømt fra husarresten mandag, ifølge Al Jazeera.

20.00: To døde personer som kan være Muammar Gaddafis sønn Khamis og Libyas etterretningssjef Abdalla Senussi, er funnet, melder TV-stasjonen Al Jazeera.

FILE-LIBYA-CONFLICT-SAIF AL-ISLAM

Gaddafis to eldste sønner, Saif al-Islam (på bildet) og Mahammad Gaddafi, ble tatt til fange av opprørerne søndag kveld.

Foto: Mahmud Turkia / Afp/Scanpix

19.45: Diplomater fra den internasjonale kontaktgruppa for Libya skal møtes i Istanbul torsdag for å diskutere de neste skrittene for det nordafrikanske landet.

18.35: Jonas Gahr Støre mener at Gaddafi fremdeles utgjør en trussel. Ifølge utenriksministeren kan Gaddafi starte geriljakrig eller gå etter oljefeltene i landet. Han sier det er viktig med nøye kontroll av situasjonen.

18.30: Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) vil at Muammar Gaddafi og hans sønn Saif skal stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Støre ber opprørerne om å avstå fra hevnaksjoner.

17.30: FNs leder Ban Ki-moon har innkalt lederne av Den afrikanske union (AU), Den arabiske liga og andre regionale grupper til et Libya-møte. Ban Ki-moon ber de libyske regjeringsstyrkene legge ned våpnene umiddelbart.

17.17: USA har ingen planer om å sette inn bakkestyrker for å hjelpe opprørerne i operasjonene som vil følge etter Gaddafis fall. Det sier talsperson for Pentagon, Colonel Dave Lapan. De tror heller ikke at Gaddafi skal ha forlatt Libya.

17.04: Italias statsminister sier han vil møte den libyske opprørslederen i løpet av få dager, melder Reuters.

16.59: Libyske opprørere har pågrepet Gaddafis sønn, Saadi, melder TV-kanalen Al Arabiyah. I tillegg skal også de to andre sønnene Saif og Mohammed være i opprørernes hender.

16.20: Libyske opprørere har tatt kontroll over statskanalen i Tripoli. Sendingene til TV-stasjonen Jamahiriyah gikk i svart mandag ettermiddag, melder den tyrkiske avisen Hürriyet.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber de libyske opprørerne om å avstå fra hevnaksjoner.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

16.15: Intensivert amerikansk etterretning og spesialstyrker fra Storbritannia, Frankrike og andre land skal ha bidratt sterkt til de libyske opprørernes framgang, melder den amerikanske The New York Times.

16.01: Egypt anerkjenner Det libyske nasjonale overgangsrådet som Libyas rettmessige regjering, opplyser landets utenriksminister.

15.35: Opprørere hevder de har pågrepet en libysk TV-journalist som svingte et våpen i luften, og ropte at han ville kjempe for Gaddafi, melder CNN.

15.27: Det ser ut til at kontrollen over Libya vil havne i opprørernes hender veldig snart, står det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet.

15.26: Ingen vet om Gaddafi befinner seg i Libya, sier Mustafa Abdel Jalill. Først når Gaddafi blir arrestert, kan landet erklære seier, sier han.

15.24: Det libyske overgangsrådet vil ikke tillate NATO-baser etter Gaddafis fall, ifølge AFP.

14.59: Mustafa Abdel Jalill, lederen av Libyas nasjonale overgangsråd, sier at Gaddafi vil få en rettferdig rettergang. Han aner ikke hvordan Gaddafi skal kunne forsvare forbrytelsene han har begått mot Libya og verden, skriver Al Jazeera.

14.34: Et skip er på vei mot Tripoli for å hente utlendinger som ønsker å komme seg bort fra byen, ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM). Skipet har plass til 300 personer og skal etter planen være framme tirsdag.

14.30: Frankrike ønsker et internasjonalt toppmøte for å utarbeide et veikart for uviklingen i Libya, opplyser Frankrikes utenriksminister Alain Juppe. Lederen for Det nasjonale overgangsrådet (NTC), Mahmoud Jibril, er ventet til Paris onsdag, skriver NTB.

14.07: En av sønnene til Gaddafi, al-Mutassim, befinner seg inne i boligen til Gaddafi, Bab Al-Aziziya. Det melder Reuters.

Libya/opprørere feirer

I Libyas hovedstad Tripoli feirer opprørerne fremgangen mot regimet.

Foto: Bob Strong / Reuters/Scanpix

13.53: Den libyske statsministeren Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi og lederen for den libyske TV-unionen, Abdallah Mansour, befinner seg på den tunisiske øyen Djerba, rapporterer Al Jazeera.

13.50: Opprørere i Tripoli er i ferd med å trekke seg tilbake fordi de møter tung motstand fra Gaddafi-styrkene, melder CNN.

13.37: Libyske kilder sier til Al Jazeera at NATO planlegger angrep på Gaddafis residens. Dette for at de skal ta seg inn på eiendommen. De ber alle i området om å holde seg borte fra Gaddafis hovedkvarter.

13.34: Politiet har omringet de libyske ambassadene i Sarajevo etter at et flere personer kastet bilder av Gaddafi ut av vinduene. De krever også at den libyske ambassadøren Salem A. A. Finnir trekker seg.

13.08: Det er et desperat behov for humanitær hjelp, medisiner, og mat. Sykehusene er fylt til randen, melder Sky News.

12.38: Snikskyttere og godt gjemte Gaddafi-styrker er opprørernes største bekymring akkurat nå, rapporterer Al Jazeera fra Tripoli.

12.31: Rundt 40 internasjonale journalister er fanget inne i Rixos Hotel, skriver Al Jazeera.

12.25: Ifølge BBC går det rykter om at Gaddafi har forlatt Tripoli iløpet av natten, gjennom Ghadames hvor han har rømt til Algeria.

12.20: – Jeg ønsker at Gaddafi stilles til ansvar for forbrytelsene han har begått, sier Storbritannias statsminister David Cameron i en tale i dag. Han sier at det er opp til Libya å avgjøre hva som skal skje med ham.

12.06: Ifølge opprørerne er et stort antall opprørssoldater drept i kamper mot Gaddafis styrker i Tripoli.

12.00: Gaddafis yngste sønn Khamis leder en gruppe regjeringssoldater som er på vei mot sentrum av hovedstaden, forteller flere kilder til fjernsynskanalen Al Arabiya. De skal ha plassert ut beltevogner i nærheten av Gaddafis hovedkvarter. Tre av Khamis' brødreble pågrepet av opprørere i natt, men det har hittil vært uklart hvor Khamis har oppholdt seg.

LIBYA/Gaddafi

Muammar Gaddafi kan bli bekjempet innen kort tid. Det kan opprørerne takke NATO for, mener amerikanske tjenestemenn.

Foto: Ismail Zitouny / Reuters/Scanpix

11.54: Nato har offentliggjort en oversikt over søndagens operasjoner i Libya. Det ble flytt 126 tokt, hvorav 46 var flyangrep. Oversikten viser at Nato traff tre kommando- og kontrollsentraler, én millitær sentral, to radarsentraler, to bakke-til-luft-rakketer, én tank og to væpna kjøretøy i Tripoli søndag.

11.47: Lederen for det nasjonale overgangsrådet i Libya sier at Gaddafis eldste sønn Muhammad kommer til å bli værende i Tripoli, og garanterer for hans sikkerhet, melder Al Jazeera Arabic via NBC News.

11.40: Journalist i nyhetsbyrået Reuters, Missy Ryan, twitrer at Rixos-hotellet fremdeles er omringa av Gaddafi-styrker og snikskyttere. De fleste utenlandske journalistene som oppholder seg i Tripoli, bor på dette hotellet, men kommer seg ikke ut for å rapportere på grunn av skuddfaren.

11.35: Opprørerne sier til Al Jazeera at Gaddafis livvakt er arrestert etter at han forsøkte å rømme.

11.28: – Det er for seint for Gaddafi å dra i eksil nå, sier italias utenriksminister Franco Frattini til Reuters. Han mener den eneste løsninga er at Gaddafi framstilles for rettes i Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

11.24: Hundrevis av opprørssoldater og åpne varevogner med utskytingsramper for raketter beveger seg mot Den grønne plassen i sentrum av Tripoli, rapporterer Reuters.

11.15: Nato sier at de vil fortsette å fly over Libya til samtlige Gaddafi-styrker har overgitt seg, ifølge nyhetsbyrået AP.

11.10: En talsmann for opprørsledelsen sier at det nasjonale overgangsrådet om kort tid vil flytte fra Benghazi til hovedstaden Tripoli, og at de vil oppnevne en ny overgangsregjering.

11.00: – Dette er slutten på Gaddafi-æraen. Vi starter en ny æra og takker våre modige soldater, sier et medlem av opprørsledelsen til Sky News fra kontoret i London. Han sier at opprørerne nå kontrollerer 95 prosent av Tripoli.

10.59: Michael Mann, talsmann for EUs sjef for utenrikspolitiske spørsmål, sier at EU er klar for å bistå Libyas overgangsadministrasjon med å gjennomføre reformer i månedene og åra framover. Det melder Al Jazeera.

10.48: Den internasjonale straffedomstolen er i samtaler med opprørerne i Libya om overlevering av Gaddafis sønn, ifølge AFP. Domstolen ønsker å overføre Saif al-Islam Gaddafi til Haag, der han vil bli anklaga for forbrytelser mot menneskeheten, sier domstolens talsmann.

10.35: – Enden er nær for Gaddafi-regimet, og han må overgi seg umiddelbart for å unngå flere blodsutgytelser, sier EUs utenrikspolitiske sjef, Catherine Ashton.

10.28: Sky News rapporterer om intensive kamper sør for byen Gharyan i Libya. Det virker ikke som Gaddafis soldater er klare for å overgi seg ennå.

10.20: Det pågår fortsatt harde kamper utenfor Gaddafis residens i Tripoli. Ifølge Al Jazeera er dette trolig fordi det befinner seg «viktige» personer der.

LIBYA/ Benghazi

Libyske opprørere feirer fremgangen mot regimet. USA tror Muammar Gaddafi fortsatt er i Libya.

Foto: Esam Omran Al-Fetori / Reuters/Scanpc

9.53: Utenlandske journalister er innesperra på Rixos hotel. – De får ikke komme ut fordi Gaddafis menn er i og rundt området, sier Al Jazeeras korrespondent i Tripoli. Nyhetskanalen har vært i kontakt med noen av journalistene, og de forteller at de holdes som en form for menneskelige skjold.

9.50: – Vi vet med sikkerhet at Gaddafi ikke vil søke asyl her, sier Sør-Afrikas innenriksminister til Al Jaeera. Han sier at Sør-Afrika ikke har noen intensjoner om å hjelpe Gaddafi ut av landet, slik det tidligere ble hevda.

9.32: Sky News' reporter i Tripoli melder at leger på Tripolis eneste fungerende sykehus ber om nye medisinforsyninger. De ber også om politisk press fra begge sider for å unngå sammenstøt i sykehusområdet. Enkelte ansatte ved sykehuset går med våpen langs inngangspartiet for å beskytte det.

9.27: Gaddafis medarbeidere skal være i samtaler med Sør-Afrika om hvor Gaddafi skal søke tilflukt, ifølge Al Jazeera. Zimbabwe og Angola skal være aktuelle tilfluktssteder.

Kamper ved Gaddafis residens

Mandag morgen melder nyhetsbyrået AFP om harde kamper nær Muammar Gaddafis hovedkvarter i sentrum av Tripoli.

Ifølge en diplomatkilde som har vært i kontakt med Gaddafi de siste ukene, kan han fremdeles oppholde seg i boligen, melder AFP.

– Han er fremdeles i Tripoli, og kan oppholde seg i boligen i Bab Al-Aziziya, sier kilden, som ønsker å være anonym.

Gaddafis hovedkvarter Al-Aziziya-Jazeera har vært et utsatt mål siden den internasjonale militærintervensjonen i mars, og store deler av bygningen er allerede jevna med jorda. Men det skal finnes flere bunkere i bygningen som han kan ha søkt tilflukt i.

Sammenstøtene utenfor hovedkvarteret kunne også høres sør i den libyske hovedstaden. AFPs reporter på stedet sier at han hørte at det ble skutt med tunge våpen og automatrifle.

Opprørere i Benghazi feirer framgangen i Tripoli

Opprørere i Benghazi feirer nattas seier i Tripoli.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

Kontroll over Tripoli

Dette skjer timer etter at opprørerne tok seg inn i Tripoli og tok kontroll over store deler av byen, blant annet hovedflyplassen og kringkastingslokalene. Tre av Gaddafis sønner er tatt til fange etter en vellykka aksjon i Tripoli.

Opprørerne jobber nå med å få kontroll på områdene som fremdeles styres av Gaddafis styrker. Ifølge opprørsledelsen har Gaddafi fremdeles kontroll over mellom 15 og 20 prosent av Tripoli, noe som tilsvarer fire byområder.

– I praksis kontrollerer de fire områder nå, sier en talsmann for opprørerne til fjernsynsstasjonen Al Jazeera.

Ifølge Al Jazeeras korrespondent forsøker opprørerne nå å gjenopprette ro og orden i landets hovedstad.

– Folket i Tripoli har gjenoppretta ro og orden i de områdene de nå kontrollerer i Tripoli, sier han.

Gaddafi på sykehus

Gaddafi sendte i går ut tre lydmeldinger til tilhengerne gjennom den statlige fjernsynskanalen, som alle handla om at han ikke vil overgi seg. Gaddafi har ikke vist seg offentlig på flere uker, og det er ikke kjent hvor han har oppholdt seg de siste dagene. Flere rykter spredte seg imidlertid gjennom mediene mandag, men ingen av dem er bekrefta.

Medlemmer av Gaddafis styrker hevder overfor den arabiske nyhetskanalen Al Arabiya at den libyske lederen befinner seg på sykehuset Tajura-Cardinac, øst i Tripoli. Kanalen vet ikke om han har vært til behandling til sykehuset tidligere, eller om han bruker det som gjemmested.

Men diplomatkilder tror Gaddafi fremdeles oppholder seg i boligen i Tripoli. Heller ikke dette er bekreftet.

Det skal også ha vært skyting i nærheten av Hotel Rixos i dag tidlig, der de fleste utenlandske journalistene i Libya bor.

Mohammed og Saif al-Islam Gaddafi

Tre av Gaddafis sønner ble arrestert under dagens aksjon. Her omfavner sønnene Mohammed og Saif al-Islam hverandre under brorens begravelse i mai.

Foto: Afp

Feiring i gatene

Da det ble kjent blant libyerne at opprørerne hadde tatt kontroll over store deler av tripoli, strømmet folket ut i gatene for å feire.

Folket samla seg på Den grønne plass, som opprørerne nå har omdømt til Martyrenes plass, og vifta med opposisjonens flagg. Jublende libyere rev ned plakater med bilder av Muammar Gaddafi og hilste til opprørssoldatene.

Men til tross for at opprørerne møtte relativt lite motstand fra Gaddafis styrker, advarer opposisjonsledelsen mot å ta seieren på forskudd.

– Det er fremdeles lommer av motstand i og rundt Tripoli. Kampen er ikke over ennå, men om Gud vil, er seieren vår fullendt om noen timer, sa opprørsleder Mahmud Jibril til opprørernes egen fjernsynskanal Al-Ahrar natt til mandag.

Han ber opprørsstyrkene og det libyske folk om å beherske seg og bruke samvittigheten når de handler med arresterte Gaddafi-tilhengere.

– Jeg ber om deres samvittighet og ansvarsfølelse for å hindre dere i å ta hevn i disse lykkelige tider, eller å ødelegge bygninger og mishandle fremmede eller fengslede, sier han til Al Jazeera.

Opprørerne tar kontroll over Tripoli

Opprørerne tok kontroll over store deler av den libyske hovedstaden i natt, og arresterte tre av Gaddafis sønner.

Foto: Ap

SISTE NYTT

Siste nytt

Utenriksminister i USA, Anthony Blinken, i Oslo 1. juni 2023.

Blinken til NRK om Ukraina-varsling: – Eg skulle ønske vi tok feil

Fleire månader før Russland gjekk til full krig mot Ukraina, visste Antony Blinken at noko kom til å skje. I eit eksklusivt intervju fortel han om tida før det small.