- Gaddafis spesialstyrker har overgitt seg

Libyske opprørere sier de har tatt kontroll over hele Tripoli, bortsett fra Gaddafis hovedkvarter.

I Libyas hovedstad Tripoli feirer innbyggerne at opprørerne etter midnatt tok seg fram til Den grønne plass i sentrum av byen, uten å møte større motstand.

En talsmann for opprørerne sier til Sky News at de ikke vet hvor Muammar Gaddafi oppholder seg, men at de ønsker å få han stilt for retten i Libya. Den arabiske fjernsynskanalen Al Arabiya kom mandag morgen med en hastemelding der de hevder at Gaddafi befinner seg på sykehuset Tajura Cardiac. Dette er ikke bekreftet fra andre hold.

Ifølge Al Jazeera og Al Arabiya skal den libyske brigaden som har ansvaret for Gaddafis sikkerhet, ha overgitt seg og lagt ned våpnene sine.

Opprørerne sa natt til mandag at de hadde kontroll over hele Tripoli unntatt Gaddafis hovedkvarter Bab Al-Aziziya-Jazeera.

Ifølge Al Jazeera har de også tatt kontroll over flyplassen i Tripoli, samt over hovedveien som fører til nabolandet Tunisia. De har også tatt lokalene til den libyske kringkastingen.

Opprørerne feirer i Tripoli

Opprørerne feirer framgangen i sentrum av den libyske hovedstaden.

Foto: Associated Press Television News / Ap

På Den grønne plass

Ifølge Sky News inntok opprørerne natt til mandag Den grønne plass i sentrum av Tripoli. Direkte TV-bilder viser opprørere på Den grønne plass som vifter med opposisjonens flagg.

Den store plassen, som inntil nå har vært scenen for de velregisserte demonstrasjonene til Gaddafi-regimet, var et hav av feiring etter at opprørsstyrkene nådde fram. Opprørerne har nå omdøpt Den grønne plass til Martyrenes plass.

TV-bildene i natt viste jublende innbyggere i Tripoli som hilser opprørsstyrkene som rykker fram i byen. Mange steder rev folk ned plakater med bilder av Muammar Gaddafi.

Men opprørsleder Mahmud Jibril advarer mot å ta seieren på forskudd.

– Jeg advarer dere, det er fremdeles lommer av motstand i og rundt Tripoli. Kampen er ikke over ennå, men om Gud vil, er seieren vår fullendt om noen timer, sa han til opprørernes egen fjernsynskanal Al-Ahrar natt til mandag.

– Vi har tatt Gaddafis sønn

Den libyske opprørerne sa søndag at de hadde arrestert to av Gaddafis sønner. Dette ble bekreftet mandag morgen.

– Vi kan bekrefte informasjonen om at våre menn har fanget Saif al-Islam, sa lederen for opprørsstyrkene, Jalil til Al Jazeera.

– Vi har gitt beskjed om at han skal behandles fint, slik at han kan få møte i retten.

Luis Moreno-Ocampo, aktor ved den internasjonale straffedomstolen, bekrefter også at Seif al-Islam er tatt, og sier at domstolen vil prate med opprørernes nasjonale overgangsråd om overføring til Haag. Det melder Al Jazeera.

Ifølge Al Jazeera skal også en annen av Gaddafis sønner, al-Saadi al-Gaddafi, ha blitt arrestert av opprørerne.

– De er inne i huset mitt

Gaddafis eldste sønn, Muhammad, har overgitt seg til opprørerne. Al Jazeera snakket med han kort tid etter. I intervjuet sier han at det er mangel på kunnskap som har forårsaket revolusjonen i Libya.

– Jeg har aldri vært medlem av regjeringen eller sikkerhetsstyrkene, men jeg kan fortelle deg at mangelen på kunnskap og framtidsvisjoner er det som har brakt oss dit vi er i dag. Våre uenigheter kunne ha blitt løst på en annen måte, sa Muhammad til den arabiske fjernsynskanalen i natt.

Mens han snakket, ble huset hans angrepet og beskutt av opprørere, og intervjuet endte med lyden av skudd.

– Jeg blir angrepet nå. Skytingen foregår inne i huset mitt, de er inne i huset mitt, sa han til journalisten mens skytingen pågikk.

Overgangsrådet fortalte Al Jazeera senere at Muhammad nektet å overgi seg og at vaktene hans skjøt mot opprørerne. Én av dem ble drept og en sikkerhetsvakt ble ble skadd under skyteepisoden. Muhammad Gaddafi og hans familie skal nå være i sikkerhet.

Opprørerne feirer i Tripoli

Det libyske folk feiret i gatene i Tripoli etter at det ble kjent at opprørerne har tatt kontroll over store deler av den libyske hovedstaden.

Foto: Associated Press Television News / Ap

– Mindre motstand

Opprørere nådde søndag kveld den vestlige delen av Tripoli og ble hilst velkommen av innbyggere, ifølge en journalist fra AFP.

Innbyggere løp ved siden av opprørerne, som tidligere hadde vært i skuddvekslinger med styrkene til Muammar Gaddafi.

Ifølge Sky News sin korrespondent i Libya var opprørerne da bare noen få kilometer fra sentrum av millionbyen, og folk er ute i gatene og feirer Gaddafis fall.

Det ble hele søndag meldt om skyting flere steder i byen, blant annet utenfor hotellet der de fleste utenlandske journalistene oppholder seg. Et skip som skulle evakuere utenlandske statsborgere, måtte også snu da det ble skutt på fra land.

Gaddafis talsmann Mussa Ibrahim sier ifølge AFP at 1300 personer har blitt drept under opprørernes angrep på hovedstaden, og beskriver kampene i Tripoli som en «virkelig tragedie».

Tallene på døde og skadde er ikke bekreftet.

– Maks ti dager

Gaddafis tidligere høyre hånd, som hoppet av tidligere i år, mener regimet har sett sine siste dager.

– Kampene vil bli avsluttet i løpet av uken, maks ti dager, sier Abdel Salam Jalloud til den italienske TV-stasjonen RAI søndag kveld.

Flere andre høytstående tjenestemenn har gått over på opprørernes side det siste døgnet.

Ifølge TV-kanalen Al Jazeera bombet NATO bygningene til Libyas leder Muammar Gaddafi i sentrum av Tripoli tidligere søndag.

Bygningskomplekset Bab al-Azizia er strengt bevoktet, men søndag slapp NATO-fly bomber over området.

Natos talsmann Oana Lungescu sier til AFP at det vi ser nå, er et regime som forvitrer.

Video 11bab90d-470d-41ff-90d6-78e192f8ae88.jpg

Video: NATO har også tidligere bombet nær Gaddafis kompleks i Bab al-Azizia, her fra 7. juni i år.

– Tripoli vil brenne

Sent søndag begynte ryktene å svirre om at Libyas sterke mann gjennom 40 år hadde rømt byen. Ifølge nyhetsbyrået DPA skulle han og hans familie ha dratt mot grensen til Algerie. Men det er fortsatt usikkert hvor diktatoren befinner seg.

Meldingen om Gaddafis flukt kom etter at det tidligere søndag ble hørt skyting og flere store eksplosjoner i Tripoli. BBCs korrespondent i Libya forteller om skyting flere steder i byen, men at de lett bevæpnede opprørene er lett kamp mot det tunge artilleriet til regjeringsstyrkene.

I et lydopptak sendt på libysk TV søndag kveld sier Gaddafi at han vil bli i Tripoli «til slutten». Han ber sine tilhengere komme til hovedstaden for å hjelpe til med å frigjøre den fra opprørerne. De som kommer, vil få våpen, fremholder han.

Gaddafi sier også at han frykter Tripoli «vil brenne». Nå kan det se ut til at byen faller før først antatt.

Øyenvitner sa søndag kveld at bydelen Tajura øst i Tripoli var overtatt av opprørere. De sa også at Gaddafis soldater forsøkte å drive regimemotstanderne tilbake ved å avfyre granater mot bydelen.

Innbyggere gjemmer seg i boligene sine mens de hører skyting like ved, opplyser en bonde øst i byen til nyhetsbyrået TT.

Like før ble det meldt at opprørere hadde inntatt en militærleir 27 kilometer vest for Tripoli. Kasernene skal ha inneholdt våpen og ammunisjon, som hundrevis av opprørere forsynte seg av.

«Forrædere» og «rotter»

Gaddafis sønn Saif al-Islam sa i en tale søndag morgen at regimet aldri ville overgi seg. Han fordømte opprørerne som «fredløse», mens hans far har betegnet dem som «forrædere» og «rotter».

– Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn søndag morgen.

Opprørerne hevdet at de har erobret tre strategisk viktige byer i Libya, og at de rykker stadig nærmere Tripoli vestfra. Gaddafi-regjeringens talsmann Mussa Ibrahim innrømmet ifølge nyhetsbyrået AFP at opprørssoldater hadde infiltrert hovedstaden.

Opprørere brenner Gaddafi-regimets flagg.

Opprørere brenner Gaddafi-regimets flagg.

Foto: Ap

Dette førte til noen små sammenstøt, som varte i omtrent en halv time før opprørerne ble slått tilbake, sa Ibrahim til det statlige libyske fjernsynet søndag. – Situasjonen er under kontroll, framholdt han.

De tre viktige byene opprørerne hevder å ha erobret, er Fashluma, Soug Jomaa og Fashlum øst for Tripoli. En opprører som bare oppga navnet Bassam sa at målet var å begynne innmarsjen i hovedstaden søndag.

Kampene som har foregått i Tripoli lørdag og søndag, hadde ifølge en talsmann fra myndighetene inntil da kostet 376 mennesker livet, melder Reuters.

I tillegg skal 1.000 mennesker ha blitt såret i sammenstøtene. Tallene gjelder for begge de to sidene samlet.

Ledere for opprørerne i landet hevdet at kampen mot Gaddafis 42 år gamle regime snart vil være over.

Moussa Ibrahim, som er talsmann for regjeringen i Libya, hevdet søndag kveld at 1.300 mennsker har blitt drept i kamper de siste 24 timene.

Ibrahim sa også at om Gaddafi reiser, vil opprørerne iverksette hevnaksjoner mot tilhengerne av Gaddafi over hele landet.

SISTE NYTT

Siste nytt