NRK Meny
Normal

Obama: – Nå må Gaddafi innse at slaget er tapt

Verdenssamfunnet følger situasjonen i Libya tett. Obama krever nå at Gaddafi innser nederlaget og trer av umiddelbart for å spare menneskeliv.

Barack Obama

Barack Obama mener Gaddafi nå må innse at slaget er tapt.

Foto: Rick Bowmer / AP

Natt til mandag gikk de libyske opprørerne inn i hovedstaden Tripoli i et siste forsøk på å overvinne landets leder, Muammar Gaddafi.

Opprørerne bekreftet i morgentimene mandag at de har tatt kontroll over hele Tripoli, bortsett fra Gaddafis hovedkvarter. I tillegg skal tre av sønnene hans være arrestert. Det er imidlertid ikke kjent hvor Gaddafi oppholder seg.

USAs president Barack Obama sa søndag at Muammar Gaddafis regime viser tegn til å kollapse, og oppfordrer den libyske lederen til å gi fra seg makta.

– Den sikreste måten å ende dette blodbadet på er enkel: Muammar Gaddafi og hans regime må innse at deres regjeringstid er slutt. Gaddafi må forstå realiteten, at han ikke lenger kontrollerer Libya. Han må gi fra seg makta én gang for alle, sa Obama i en uttalelse, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

– Må bidra til demokrati

USA har spilt en viktig rolle i Nato-aksjonen som starta i mars. Natos mandat er å beskytte sivilbefolkninga i Libya fra angrep utført av Gaddafis styrker. USA bidrar med teknisk kompetanse og etterretningsinformasjon i forbindelse med flyangrepene i Libya.

Obama sa ifølge Reuters at USA involverte seg i Libya for beskytte det libyske folk mot en humanitær krise.

I søndagens uttalelse oppfordra han opprørernes nasjonale overgangsråd (TNC)til å ta kontroll og gjøre alt som står i deres makt for å unngå flere skadde. Og at de må bidra til å skape et genuint demokrati.

– I denne historiske situasjonen, bør TNC fortsette å demonstrere lederskapet som er nødvendig for å føre landet gjennom en overgang ved å respektere folkets rettigheter i Libya, sa han.

Fortsetter samarbeidet

Obama, som ferierer med familien på Martha's Vineyard, ved kysten av Massachusetts, ba også om videre involvering i det nord-afrikanske landet.

– Vi vil fortsette å jobbe sammen med våre allierte og partnere i det internasjonale samfunnet for å beskytte folket i Libya, og for å støtte en fredelig overgang til demokrati, sa han.

Uttalelsen til Obama kom kort tid etter at opprørerne tok seg inn i Tripoli.

– Libya vil trenge hjelp utenfra

USAs tidligere talsmann for utenriksdepartementet, P. J. Crowley, har også uttalt seg om situasjonen i Libya. Han tror Gaddafis dager som leder er over.

– Jeg tror det er en kombinasjon av seks måneder med kamp, ikke bare av USA og Nato, men også andre land i regionen har bidratt, inkludert Qatar. Det er en dag vi har ventet på, men situasjonen har utvikla seg mye raskere enn jeg personlig hadde forutsett, sier han til Al Jazeera.

Crowley legger til at i overgangen fra Gaddafis regime til det nasjonale overgangsrådet, er det veldig viktig at overgangsrådet er i stand til å demonstrere raskt til alle libyere at de er de rette til å lede overgangen.

– Libya kommer til å trenge masse assistanse fra utsiden, ikke bare når det gjelder dag-til-dag-funksjonene til en stat, men også i å legge til rette for at det libyske folket kan velge et nytt lederskap, sier han til Al Jazzera.

Verdens ledere ber Gaddafi gå

EU ber også Muammar Gaddafi om å gå, og gjør det klart at unionen aktivt planlegger for et Libya uten Gaddafi.

– Vi ser ut til å være vitne til de siste timene til Gaddafis regime, og vi ber Gaddafi om å tre av med en gang for å unngå mer blodbad, sier Michael Mann, som er talsmann for EUs sjef for utenrikssaker, Cathrine Ashton, til Reuters.

Også den britiske statsminister, David Cameron, kom i morgentimene mandag med en uttalelse om situasjonen i Libya.

– Det er klart utfra det vi har sett i Tripoli, at slutten nærmer seg for Gaddafi. han har begått skremmende forbrytelser mot det libyske folk, og han må gå av nå for å unngå mer lidelse blant sine egne folk, sier Cameron, ifølge Al Jazeera.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy hyller opprørernes mot under kampene i Tripoli, og forsikrer dem om at de har Frankrikes støtte når de nå skal frigjøre landet fra undertrykking og diktatur.

Han oppfordrer samtidig Gaddafi til å spare folket for mer lidelse ved å overgi seg.

Vil jobbe for en god overgang

Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen håper på en fredelig og øyeblikkelig maktoverføring i Libya. Han sier at alliansen er klar for å jobbe med opprørerne for å få til en slik overgang.

– NATO vil jobbe med det libyske folk og med det nasjonale overgangsrådet, som har et stort ansvar, sier han i en pressemelding.

Rasmussen legger til at Gaddafi bør gi seg umiddelart.

– Jo tidligere Gaddafi forstår at han ikke kan vinne kampen mot sitt eget folk, desto bedre. Slik kan det libyske folk bli spart for mer blodbad og lidelse, sier han til Al Jazeera.

Feirer arrestasjonen av Gaddafis sønn i Tripoli

Libyerne feiret i gatene da det ble kjent at opprørerne hadde tatt seg inn i hovedstaden Tripoli

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt