NRK Meny
Normal

Vil diskutere BPs Lockerbie-rolle

USAs president Barack Obama vil snakke med Storbritannias statsminister David Cameron for å finne ut mer om oljeselskapet BPs rolle i løslatelsen av Lockerbie-dømte Abdel Basset al-Megrahi.

David Cameron og Barack Obama

Storbritannias statsminister David Cameron og USAs president Barack Obama møtes i morgen i Washington, blant annet for å snakke om oljeselskapet BPs rolle i løslatelsen av mannen som ble dømt for bombingen av et amerikansk fly i 1988.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Det opplyser Det hvite hus.

Cameron er på vei til Washington for sitt første offisielle besøk siden han ble statsminister, men et håp om at besøket skal få omtale for vennskap og gode relasjoner må nok legges på is. For amerikanerne er bekymret over BP.

Obama kjefter, Cameron får kjeft

De viktigste sakene som Obama og Cameron skal diskutere når de møtes i morgen, er Afghanistan og BPs rolle i oljeutslippet i Mexicogolfen.

Abdel Baset al-Megrahi

Abdel Basset al-Megrahi ble løslatt og sendt hjem til Libya i fjor.

Foto: Channel 4 News, via APTN / AP

Obama har vært krass i kritikken av det britiske oljeselskapet, og krever at BP skal betale i dyre dommer for det som har skjedd i Mexicogolfen. Cameron har på sin side blitt kritisert for ikke å ha forsvart selskapet.

Det var usikkert om Lockerbie-saken også kom til å bli diskutert før talsmann Robert Gibbs i Det hvite hus i kveld bekreftet at temaet ville komme opp. Cameron skal også møte visepresident Joe Biden og viktige personer fra den amerikanske Kongressen, og da er det trolig at han igjen må svare på spørsmål som handler om BP.

Vil ikke møte senatorer

Den britiske statsministeren har ifølge den britiske ambassaden i USAs hovedstad takket nei til å møte fire amerikanske senatorer som har ønsket å snakke med ham om nettopp BPs rolle i løslatelsen av al-Megrahi.

Downing Street 10 har forsøkt å dempe forhåndsomtalen av møtet mellom de to statslederne, og hevder at den amerikanske debatten om hvordan i alle dager den drapsdømte libyeren al-Megrahi fikk slippe ut av fengsel og dra hjem kan bli nevnt i møtet, men at det ikke er noen stor sak.

21. desember 1988 ble 270 mennesker - deriblant 189 amerikanere - drept på Pan Ams flight 103 over den skotske byen Lockerbie. Flyet var på vei fra Frankfurt via London og New York til Detroit da det styrtet over det sørlige Skottland.

Al-Megrahi, den eneste som ble dømt i saken, ble i august i fjor løslatt og sendt til hjemlandet Libya fordi han var syk og ifølge legene bare hadde tre måneder igjen å leve.

Al-Megrahi er fremdeles i live og og bor i Tripoli, der han i fjor ble mottatt som en folkehelt .

Det er også kommet frem opplysninger som tyder på at han kan komme til å leve i ti nye år.

Sender ambassadøren til senatorene

En kilde i Downing Street 10 sier til Sky News at det er fordi Cameron har et for tettpakket program på sitt to dager lange USA-besøk til å møte senatorene. Kilden sier samtidig at statsministeren «forstår» bekymringene til senatorene.

I stedet sender han Storbritannias ambassadør til USA, Nigel Sheinwald, for å møte de sinte senatorene Chuck Schumer og Kirsten Gillibrand fra New York og Frank Lautenberg og Robert Mendez fra New Jersey, som i dag sendte Cameron et brev med forespørsel om å møte ham.

Både Cameron og hans utenriksminister William Hague har uttalt at de mente det var feil å løslate al-Megrahi.

BP fryktet for boreavtale utenfor Libya

Libya har aldri tilstått å ha utført bombingen, men i et brev til FN meddelte myndighetene at de «aksepterte ansvaret for handlingene til sitt tjenestegjørende personale». Etter at de tok på seg ansvaret betalte libyske myndigheter en større erstatning.

BP har bekreftet at de bedrev lobbyvirksomhet overfor Labour-regjeringen for å få i stand en fangeutvekslingsavtale mellom Storbritannia og Libya, for dersom den ikke fant sted, så fryktet selskapet at det ville gå ut over en boreavtale selskapet hadde inngått med Libya.

Selskapet har sagt at de ikke var involvert i diskusjoner omkring løslatelsen av al-Megrahi, som fikk en livstidsdom etter bombingen av Pan Am-flyet.

Utvekslingsavtalen ble signert i april i fjor, men den ble ikke brukt som grunn for å sende al-Megrahi tilbake til hjemlandet, ifølge Reuters.

Allerede i fjor høst innrømte den daværende justisministeren i Storbritannia, Jack Straw, at britiske olje- og handelsavtaler spilte en sentral rolle i løslatelsen av libyeren. Saken ble bredt omtalt i britiske medier, og det ble spekulert på om al-Megrahi ble løslatt for å sikre en lukrativ oljekontrakt mellom BP og Libya.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt