Hopp til innhold

NHO vil ha digitalt vaksinepass: Norske myndigheter har ikke bestemt seg ennå

Danske myndigheter skal utvikle et digitalt «koronapass» som gjøre det mulig for næringslivet å reise. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad etterlyser mer kunnskap om hvor godt vaksinene virker mot smittespredning.

PRESSEKONFERANSE: Danske myndigheter presenterte nyheten om vaksinepasset på en pressekonferanse onsdag.

Det var dansk TV 2 som onsdag morgen første meldte at Danmarks regjering har blitt enige med næringslivet i landet om å innføre et digitalt «koronapass».

Nyheten ble presentert på en pressekonferanse i morges.

Første trinn er at dansker fra slutten av februar kan gå inn på en nettside som bekrefter vaksinestatusen, på samme måte som de i dag kan sjekke testresultater for covid-19.

Deretter skal det lages et digitalt vaksinepass som kan rulles ut raskt dersom helsefaglige vurderinger tillater det, skriver regjeringen. Passet skal oppfylle kravene om dokumentasjon som stilles i EU.

Danmarks fungerende finansminister Morten Bødskov sier deler av det danske samfunnet har behov for å «komme videre».

– Næringslivet har behov for å kunne reise. Derfor er jeg glad for å kunne presentere et partnerskap mellom regjeringen, næringslivet og kulturlivet om utviklingen av et digitalt «koronapass», sa Danmarks fungerende finansminister Morten Bødskov.

Vil hjelpe forretningsreisende

Passet er laget for danske borgere som har vaksinert seg mot koronaviruset, og skal brukes på reise. Det vil i første omgang gjelde forretningsreisende.

Målet er at løsningen kan bidra til en gradvis gjenåpning av det danske samfunnet.

Regjeringen og næringslivet mener passet vil være til stor hjelp når danske borgere skal reise ut og møte forretningsforbindelser ansikt til ansikt.

– Mange danske virksomheter er globale med hele verden som marked, sier Bødskov.

Passet skal vise om man er vaksinert mot koronaviruset, eller nylig har testet negativt. Andre opplysninger, som at man har testet positiv for antistoffer, kan komme senere.

Det vil imidlertid ta tre-fire måneder å utvikle de teknologiske, ifølge Bødskov.

NHO vil ha rask avklaring

Brødskov sier også at en betingelse for å ta vaksinepasset i bruk, er at det skjer på en helsemessig forsvarlig måte. Det påpekes blant annet at det fortsatt ikke er avklart om man kan spre smitte selv om man er vaksinert.

Ole Erik Almlid administrerende direktør i NHO.

NHO-direktør Ole Erik Almlid.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Onsdag kom imidlertid nyheten om at studier viser at AstraZeneca-vaksinen gir opptil 67 prosent reduksjon i positive tester blant dem som har tatt den.

NHO forventer at norske myndigheter får et vaksinepass på plass raskest mulig, sier direktør Ole Erik Almlid til NTB.

– Et slikt pass vil være veldig bra for alle, ikke minst for næringslivet. Det kan bety at vi får hjulene i gang tidligere, sier NHO-direktøren, som legger til at det er viktig å avklare om vaksinene beskytter mot smitte.

– Dessuten må vi sikre at personvernet blir ivaretatt, og vi må sikre at ikke falske pass kommer i omløp.

Norge har ikke tatt stilling

På spørsmål fra NRK om Norge har tenkt å innføre et lignende pass, svarer Helse- og omsorgsdepartementet onsdag at et vaksinesertifikat er til diskusjon både i EU og WHO.

– Det jobbes med å lage en felles mal for hva som skal inn i dette sertifikatet. Det vil bli opp til hvert enkelt land å vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes. Det har ikke Norge tatt stilling til, men vi følger med på arbeidet, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke.

Bjerke legger til at Helsedirektoratet og FHI jobber med å vurdere om det skal gjøres endringer i vaksinasjonskortet på helsenorge.no.

Høie: Dansk system ikke nytt

Helseminister Bent Høie (H) sa på en pressekonferanse onsdag at hans inntrykk av det man har gjort i Danmark med vaksinepass, egentlig tilsvarer det man har i Norge.

– Man kan logge seg inn på helsenorge.no med BankID, skrive ut vaksinestatus og bruke det som dokumentasjon. Det er en etablert ordning som man har brukt over tid, som også gjelder for koronavaksinasjon, sier statsråden.

Fra før har man også et gult vaksinasjonskort i Norge som er et internasjonalt anerkjent vaksinedokument, påpeker Høie. Men dokumentasjon på koronavaksinasjon gir foreløpig ingen fordeler.

– Så kommer det også en diskusjon om hvilke regler som vil gjelde for dem som er fullvaksinerte. Det handler om smittevernregler, altså karantene, testing og så videre, men også det som mange gjerne tenker mest på som fordeler, som reising og sånt. Men det må også være basert på kunnskap, sier Høie.

Nakstad: – Må ha mer kunnskap

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier til VGTV at hensikten med et digitalt koronapass er at de som er ikke utgjør noen risiko for seg selv eller andre, i større grad kan reise.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Dette er en diskusjon om som går i hele Europa nå, og man prøver nok å finne en løsning som gjør at de som først blir vaksinert – som pensjonistene – kan gå en mer normal sommer i møte enn de aller yngste av oss.

På spørsmål om noe lignende er aktuelt i Norge, sier Nakstad at det jobbes med saken i hele Europa.

– Det blir interessant å se hvilke erfaringer danskene høster av dette. Det er viktig at man får et system som er kontrollerbart og sikkert, at det ikke jukses med det, og at land faktisk respekterer det.

Nakstad påpeker at mye avhenger av hvor godt vaksinene beskytter mot smitteoverføring.

– Foreløpig tyder signalene på at det kanskje beskytter ganske bra, men vi må ha mer kunnskap om det først. Om vaksinene i stor grad beskytter mot å smitte andre, er det ingen grunn til å være i innreisekarantene når man reiser, sier Nakstad.

– Vaksineringen har gått for sakte

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol sier vaksineringen i Norge foreløpig har gått for tregt til at vaksinepass er aktuelt i Norge. Hun etterlyser også mer dokumentasjon på om vaksinen beskytter mot smitte.

Ingvild Kjerkol (Ap) under en pressekonferanse der Ap, Frp, Sp og SV er enige om ni forslag mot importsmitte.

Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Kjerkol mener Norge på sikt bør se til Danmark for felles løsning og samarbeid,

– Vi har nå fått ferske tall fra Israel som er veldig oppløftende, og da er det naturlig at vi ser nærmere på vaksinepass og hvordan det kan brukes. Og så er det en minst like viktig forutsetning, nemlig å finne internasjonale løsninger som på best mulig måte fjerner risiko for falske vaksinepass.

Åshild Bruun-Gundersen, helsepolitisk talsperson, sier FRP er positive til at helsemyndighetene utreder om Norge skal innføre vaksinepass, hvis det viser seg at vaksinene beskytter mot videre smitte og at det blir mulig å avdekke falske vaksinepass.

– Men den viktigste oppgaven til regjeringen nå er å få kontroll på grensene, slik at vi får bukt med importsmitten, sier Bruun-Gundersen.

SISTE NYTT

Siste nytt