NRK Meny
Normal

Canada lot NSA spionere på G20-møte

Canada lot etterretningsorganisasjonen NSA drive omfattende overvåking mens G20-landene møttes i Toronto i 2010, viser nye lekkede dokumenter.

Dimitrij Medvedev (t.v.), Angela Merkel og Nicholas Sarkozy under G20-møtet i Toronto

Dmitrij Medvedev, Angela Merkel og Nicholas Sarkozy på G20-møtet i Toronto i 2010.

Foto: Eric Feferberg / Ap

Canadian Broadcasting Corp (CBC) siterer topphemmelige notater som viser at USA brukte ambassaden i Ottawa som base for omfattende spionasje i de seks dagene statsoverhodene møttes i Toronto.

Ifølge CBC var myndighetene i Canada fullt klar over hva amerikanerne drev med. I et av NSAs notater heter det at operasjonen var «tett koordinert» med Canadas etterretningstjeneste, CSEC.

CSEC er med i det såkalte «Five Eyes»-nettverket sammen med USA, Storbritannia, New Zealand og Australia.

CSEC-leder John Forster møtte forsvarskomiteen i det kanadiske underhuset torsdag, og nektet for at han hadde satt i gang noen overvåking.

– Ifølge loven kan ikke CSEC overvåke kanadiere noe sted i verden eller noen i Canada, også besøkende. Jeg kan ikke be mine internasjonale partnere om å gjøre noe som jeg ikke har lov til å gjøre, sier Forster.

Edward Snowden

Dokumentene er også denne gangen lekket av Edward Snowden.

Foto: THE GUARDIAN / Afp

Forster avkreftet imidlertid ikke at NSA kan ha bedt om hjelp fra CSEC, skriver The Guardian.

Les også: - Hemmeleg avtale gir USA høve til å overvake britiske borgarar
Les også: NSA: Litt mer enn «ren gjetning» nok for å overvåke telefondata

Snowden-lekkasje

CBCs avsløringer er delvis forfattet av den tidligere Guardian-journalisten Glenn Greenwald, og er basert på lekkasjene fra Edward Snowden.

Dokumentene avslører ikke hvem som var målet for NSAs overvåking, men inneholder blant annet hele agendaen for G20-møtet og en beskjed om at NSA skal ivareta USAs interesser ved å «støtte de politiske beslutningstakerne».

Amerikanske myndigheter vil ikke kommentere saken.

Lekkasjene fra Snowden, som jobbet for NSA, førte til diplomatiske problemer da det viste seg USA trolig hadde overvåket et titalls statsledere og en rekke vanlige borgere.

Les: – USA overvåket telefonen til 35 statsledere
Les: – Man overvåker ikke venner

I forrige måned hevdet brasilianske O Globo at Canada hadde overvåket det brasilianske gruvedepartementet, og Greenwald har hevdet at USA overvåket norske mobilsamtaler.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt