Hopp til innhold

Cambridge Analytica legger ned

Det omstridte analyseselskapet Cambridge Analytica slår seg konkurs og legger ned virksomheten etter avsløringene om misbruk av persondata fra Facebook, melder Wall Street Journal.

Cambridge Analytica

Det britiske analyseselskapet Cambridge Analyticas kontorer ligger i London, men vil snart bli tømt for ansatte.

Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Avisen Wall Street Journal siterer onsdag kveld ledere i selskapet på opplysningen om at det omstridte analyseselskapet Cambridge Analytica har startet prosessen med å slå seg konkurs og legge ned virksomheten.

Årsaken er avsløringene om misbruk av persondata fra Facebook, som har ført til at aksjekursen har stupt og kundene rømt.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters opplyser Cambridge Analytica at selskapet SCL Group, tidligere kjent som Strategic Communication Laboratories, og flere av både SCL Group og Cambridge Analyticas samarbeidspartnere har startet prosessen med å slå seg konkurs og legge ned virksomheten.

Mark Zuckerberg

Facebook-sjef Mark Zuckerberg måtte i april forklare seg for de folkevalgte i kongressen i USA etter skandalen med Cambridge Analytica.

Foto: ALEX WONG / AFP

Selskapet stenger onsdag

Nigel Oakes, som grunnla Cambridge Analyticas morselskap SCL Group, bekrefter at begge selskapene legger ned.

Bakgrunnen for nedleggelsen er at selskapet har mistet kunder og fått høye advokatkostnader etter avsløringene, sier ikke navngitte kilder til avisen Wall Street Journal.

Selskapet stenger allerede onsdag, og de ansatte har fått beskjed om å levere inn datamaskinene sine.

Alexander Nix

Med skjult kamera avslørte journalister fra britiske Channel 4 at toppsjefen i Cambridge Analytica, Alexander Nix, skrøt av selskapets omstridte metoder.

Foto: PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Sparket toppsjefen

Cambridge Analytica har fått hard kritikk for å ha samlet personlige opplysninger om millioner av Facebook-brukere og solgt analyser av materialet.

Blant dem som har benyttet seg av tjenestene, er valgkampapparatet til USAs nåværende president Donald Trump.

I mars ble toppsjefen i Cambridge Analytica, Alexander Nix, suspendert, og selskapet varslet en egen gransking.

Robert Mercers visjon

Cambridge Analytica ble grunnlagt i 2013 av forretningsmannen og dataingeniøren Robert Mercer og Breitbart-sjef Steve Bannon.

Det var da en avlegger av det britiske selskapet SCL Group, og ble opprettet for å drive med amerikansk politikk med kontorer i New York, Washington D.C. og London.

Ifølge New York Times har Mercer investert minst 15 millioner dollar i selskapet.

Han er kjent som en av de største giverne til Republikanerne i USA, og 2015 sto han på Washington Posts liste over de ti mest innflytelsesrike milliardærene i politikken.

Steve Bannon var visepresident i Cambridge Analytica frem til han ble ansatt som Donald Trumps valgkampsjef. Bannon var kjent som sjef for det høyreorienterte nettstedet Breitbart, som også skal ha fått rundt ti millioner dollar av Mercer.

Fransk dokumentar fra 2017. Hvem er Robert Mercer, milliardæren bak Cambridge Analytica? Hvor mye har hans penger og selskapets misbruk av Facebook-data hatt å si for Brexit og presidentvalget i USA?

Hvem er Robert Mercer, milliardæren bak Cambridge Analytica? Se dokumentaren "Cambridge Analytica - en trussel mot demokratiet?"

Avslørte firmaets metoder med skjult kamera

Det var journalister fra britiske Channel 4 som avslørte Cambridge Analyticas metoder tidligere i år.

Toppene i selskapet ble filmet mens de skrøt av at de brukte bestikkelser, falske identitetspapirer og sexarbeidere når det ble leid inn for å påvirke valg rundt om i verden, blant annet under Brexit og under presidentvalget i Kenya.

Cambridge Analytica ble verdenskjent etter at de skrøt av å ha hjulpet Donald Trump til å bli valgt ved å bruke Facebook-data til å lage en programvare som kunne forutsi og påvirke velgernes valg.

Trump og Bannon

Steve Bannon var visepresident i Cambridge Analytica frem til han ble ansatt som Donald Trumps valgkampsjef.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Resultatene ble solgt til Trumps valgkamp.

Facebook fikk massiv kritikk etter at skandalen om bruken av personopplysningene fra deres brukere ble kjent, og på sosiale medier har folk oppfordret til å slette kontoen sin hos nettsamfunnet.

Da det viste seg at Cambridge Analytica hadde opplysninger om over 80 millioner mennesker i arkivet raste kursen på Facebook-aksjen og Mark Zuckerberg ble kalt inn på teppet i den amerikanske kongressen.

Cambridge Analytica

Avsløringer om misbruk av persondata fra Facebook førte til Cambridge Analyticas fall.

Foto: Mark Lennihan / AP

Facebook-sjef Mark Zuckerberg beklaget situasjonen brukerne har blitt utsatt for og gikk med på å forklare seg for den amerikanske Kongressen.

– Dette var et stort tillitsbrudd, og jeg beklager for at dette har skjedd, sa først Zuckerberg til CNN i mars.

I kongressen i april unngikk dog Mark Zuckerberg å svare på en rekke spørsmål under høringene. I tillegg har eksperter pekt på flere spørsmål han burde ha fått, men som politikerne aldri stilte.

SISTE NYTT

Siste nytt