Hopp til innhold

Bulgaria med «flyktningsmur» for å stanse Syria-flukten til Europa

I samme området hvor NRK fulgte menneskesmuglere som hjelper syriske flyktninger inn til Europa setter Bulgaria opp et tre mil langt piggtrådgjerde for å stanse flyktningstrømmen.

Politiet holder vakt ved grensen mellom Tyrkia og Bulgaria

Politiet holder vakt ved grensen mellom Tyrkia og Bulgaria hvor piggtrådgjerdet som skal holde flyktninger ute av Europa er satt opp.

Foto: NIKOLAY DOYCHINOV / Afp

Bulgarias innenriksminister avduket et kontroversielt tre mil langt piggtrådgjerde.

Hensikten med det tre meter høye piggtrådgjerdet er å stanse strømmen av flyktninger fra borgerkrigen i Syria som tar seg inn i Bulgaria og EU ulovlig.

11.000 krysset ulovlig

NRK har tidligere fulgt menneskesmuglere som hjelper syriske flyktninger på vei over den tyrkiske grensen til Bulgaria og Hellas.

Smuglerne NRK var i kontakt med hjalp syrerne over grensa til Bulgaria eller Hellas. Det er i det samme området «flyktningsmuren» nå er satt opp.

Ifølge AFP krysset 11.000 flyktninger grensen ulovlig i fjor. Det er ti ganger så høyt som før det brøt ut borgerkrig i Syria. Flyktningstrømmen har ført til en humanitær krise i Bulgaria, som allerede er det fattigste landet i EU.

– Vi tvinges til å ta oss inn i EU ved hjelp av menneskesmuglere, sier syriske flyktninger.

NRK dokumenterer hvordan menneskesmuglere hjelper syriske flyktninger over den tyrkiske grensen til Hellas. Derifra vil mange reise videre innover i Europa.

Amnesty: Setter liv i fare

Reaksjonene fra menneskerettighetsorganisasjoner har ikke latt vente på seg. Amnesty International fordømmer Bulgaria og Hellas som de mener nekter å ta imot flyktninger.

«I sin beslutning om å sperre grensene, setter EU og medlemslandene livene til flyktninger i fare», heter det i en rapport fra Amnesty som kom i forrige uke.

I en rapport fra FN, publisert 11. juli, skriver FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at europeiske land må gjøre mer for syriske flyktninger og vise tydelig at de har solidaritet med Syrias naboland, som har tatt imot millioner av syrere.

– Vi har et moralsk ansvar for, og en helt ny mulighet til, virkelig å vise hva som menes med internasjonal solidaritet med flyktninger som flykter fra Syria og nabolandene, sier Karolina Lindholm-Billing, UNHCRs viserepresentant i Nord-Europa.

Flyktningebarn i Sofia

Barn leker i det nyåpnede Vrazhdebna-mottaket i den bulgarske hovedstaden Sofia. Den tidligere skolen er nå gjort om til et mottakssenter for flyktninger og rundt 380 flyktninger bor i leiren.

Foto: Dimitar Dilkoff / AFP

2.6 millioner har flyktet

Boris Tsjesjirkov, talsmann for FNs høykommissær for flyktninger har tidligere sagt at regjeringen i Sofia vil at flyktningene skal bruke de offisielle grenseovergangene der det er fasiliteter til å motta dem og registrere dem på en ordentlig måte, og der de kan søke om internasjonal beskyttelse.

Siden borgerkrigen i Syria startet i 2011, har i alt 123.671 syrere søkt asyl i Europa. Mer enn halvparten, 62.850 personer, har havnet i Sverige eller Tyskland.

Nabolandene har hittil mottatt mer enn 2,8 millioner syriske flyktninger. I tillegg er mer enn 6,5 millioner mennesker internt fordrevet i Syria.

Når borgerkrigen i Syria går inn i sitt fjerde år, har anslagsvis 150.000 mistet livet. 2,6 millioner mennesker har flyktet ut av landet, og 6,5 millioner er internt fordrevet.

Tyrka, Hellas, Bulgaria

SISTE NYTT

Siste nytt