– Verste flyktningkrise siden andre verdenskrig

I en ny rapport slås det fast at over 50 millioner mennesker er på flukt fra krig og kriser. Så mange har det ikke vært siden andre verdenskrig.

En syrisk familie spiser frokost i sitt hjem i en flyktningleir i Amman

PÅ FLUKT: En syrisk familie fra Homs spiser frokost i sitt midlertidige hjem i en flyktningleir i Amman i Jordan. Over ni millioner mennesker er på flukt på grunn av borgerkrigen i Syria.

Foto: MUHAMMAD HAMED / Reuters

Rapporten er utarbeidet av FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i samarbeid med Flyktninghjelpen.

Seks millioner flere flyktet fra krig og kriser i 2012 enn i 2012. 51,2 millioner mennesker er ifølge rapporten drevet til å flykte fra sine hjem.

Så høyt har ikke dette tallet vært siden like etter andre verdenskrig.

– Det er flere kriser i verden og de blir blodigere og mer langvarige. Det gjør at vi står overfor en flyktningkrise i verden, sier Rolf A, Vestvik, samfunnsdirektør i Flyktninghjelpen til NRK.

Syria blir verst

Borgerkrigen i Syria er hovedgrunnen til at flere flykter. 2,5 millioner syrere har kommet seg ut av landet, mens 6,5 millioner er internt fordrevet.

Og krisen fortsetter å eskalere. UNHCR anslår at krisen i Syria i løpet av året blir verdens verste flyktningkrise. De siste 30 årene er det Afghanistan som har innehatt den dystre tittelen.

En gutt i flyktningleiren Azaz i nærheten av grensen mellom Syria og Tyrkia

DYSTER STATISTIKK: Denne gutten i flyktningleiren Azaz ved grensen mellom Tyrkia og Syria er en av 51,2 millioner flyktninger i verden.

Foto: HAMID KHATIB / Reuters

Vestvik sier at det er Midtøsten som er hovedutfordringen når det gjelder antallet flyktninger.

– Konflikten i Syria har vart i tre år. Ni millioner mennesker flykter. Så har man også Irak hvor situasjonen også er blitt mer dramatisk de siste ukene på grunn av ISILs fremmarsj. Dessuten er det eldre konflikter i Afghanistan og Pakistan hvor sikkerhetssituasjonen blir verre. Og på toppen av dette lever flere millioner palestinere i uvisshet, slik de har gjort siden 1948, sier han.

Store omkostninger

Også Afrika utfordres av nye og gamle flyktningkriser, særlig i Sør-Sudan og Den sentralafrikanske republikk det siste året. .

Flyktninger fra Sør Sudan venter på å registrere seg ved grenseposten i Gambella, Etiopia

KONFLIKT: Flyktninger fra Sør-Sudan venter i kø for å registrere seg ved grenseposten i Gambella-regionen i Etiopia

Foto: SOLAN GEMECHU / Afp

– Det vi ser her, er de enorme omkostningene av ikke å få slutt på eller hindre konflikter, sier høykommissær António Guterres.

– Fred er mangelvare. Humanitært hjelpearbeid kan fungere som lindring. Men det som er helt nødvendig, er politiske løsninger. Uten det vil de alarmerende konfliktnivåene og masselidelsene som reflekteres i disse tallene, fortsette, sier han.

Afghanere venter på matudeling fra WHO

STOR NØD: De siste 30 årene er det Afghanistan som har vært landet med flest flyktninger. Bildet viser afghanere som venter på utdeling av mat i Kabul.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Guterres krever at verdenssamfunnet finner løsninger på konfliktene som fører til de store flyktningstrømmene.

– Dyp fortvilelse

Det enorme tallet på 51,2 millioner flyktninger rommer en lang rekke menneskeskjebner.

Irakiske flyktninger

FORVERRET: Flyktninger satte mandag opp telt som var delt ut fra FNs høykommissær før flyktninger (UNHCR) i Aski Kalak, rundt 40 kilometer vest for Erbil i de kurdiskkontrollerte områdene i Nord-Irak.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

– I Syria hadde man et velfungerende velferdssamfunn, vil jeg si, med liv på linje med Norge. Nå er det totalt rasert. I Sør-Sudan var det optimisme etter flere års krig, men politisk uenighet i det ledende partiet førte til plutselig etnisk rensing og grov vold, sier Vestvik.

Men en ting har menneskene Flyktninghjelpens arbeidere møter i felt til felles.

Colombia er det landet med nest flest internt fordrevne

INTERNT FORDREVNE: Colombia er det landet etter Syria med flest internt fordrevne. Dette bildet er tatt i 2005 i en flyktningleir nær San Jose del Guaviare.

Foto: ELIANA APONTE / REUTERS

– De er i dyp fortvilelse over situasjonen de har havnet i, og et veldig sterkt ønske om å komme hjem for å begynne å rebygge livene sine, sier Vestvik.

Internt fordrevne

Den største gruppen mennesker på flukt er de som er internt fordrevne i egne land. De utgjør 33 millioner av menneskene på flukt, og det er Syria som har flest mennesker i denne situasjonen. 6,5 millioner mennesker er på flukt internt i Syria.

Samtidig som antallet flyktninger øker, sier Flyktninghjelpen at de opplever at det blir vanskeligere å få hjelpen frem til dem som trenger det.

– Det henger nok sammen med at det er større krav til hjelpearbeidet om å komme nærmere konfliktens kjerne. Men om man ser på Syria som et eksempel så har borgerkrigen rammet nesten hele landet, mens hjelpearbeidere bare har fått tilgang til enkelte deler av landet. Mennesker er i stor nød, men de krigførende parter vil ikke slippe hjelpen frem, sier Vestvik.

Flere hundre evakuert fra Homs i Syria

SISTE NYTT

Siste nytt