Hopp til innhold

Flukten fra Homs

FN fokuserer nå innsatsen i Homs på å beskytte evakuerte gutter og menn som er anholdt av myndighetene. Samtidig kjemper over 1000 sivile mot sult, etterlatt i den beleirede Gamlebyen i Homs.

Homs evakuerte

Onsdag denne uken fortsatte evakueringen av Gamlebyen i Homs, men kun 11 personer ble reddet ut før lyden av skudd stanset operasjonen.

Foto: Afp

– Jeg vet ikke hva jeg kan si, bare takke gud for at vi kom ut i live. Jeg er så sliten at jeg ikke klarer å snakke. Jeg orker ikke hilse på prestene engang.

Han er en av 1400 mennesker som overlevde beleiringen av Gamlebyen i Homs. En av dem som ble reddet ut av Røde halvmåne og FN da de begynte evakueringen av Gamlebyen under våpenhvilen tidligere i februar.

Onsdag ble ytterligere 11 personer reddet ut, men 1000 er stadig fanget.

Lagde suppe av planter

Evakuert fra Homs

Den eldre mannen bærer preg av sulten som har herjet kroppen under beleiringen av Homs.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han sitter helt stille, litt unna de andre. NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen treffer han rett etter evakueringen i begynnelsen av februar.

– Jeg vil bare sitte her og drikke litt vann, sier han.

Amad Elias

Amad Elias ble værende i Homs da mange andre flyktet for to år siden. Ingen kunne ane hvor brutalt livet ville bli.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Han har svetteperler i pannen, men går fortsatt med sin grå hatt og svarte ørevarmere. Kinnene er innsunkne og de brune øynene virkelighetsfjerne, men med lav stemme forteller han til sist hvordan han har overlevd.

Hver morgen bar det ut for å finne mat, for eksempel en frukt. Han forteller hvordan han gjemte den unna av frykt for at noen skulle oppdage den, og hvordan de brukte det de kunne finne av planter til å lage suppe på.

Ruweida Khabbas

Ruweida Khabbas ble båret gjennom underjordiske tunneler og reddet ut av Gamlebyen i februar.

Foto: Sigurd Falkenberg Mikkelsen / NRK

Sidemannen er mer pratsom. Amad Elias er anestesilege av yrke, men hadde lite å dempe smerten fra sulten med.

– Det var så vanskelig å finne mat, det var nesten ingenting å finne. Vi ante ikke at det skulle bli så ille da vi først bestemte oss for å bli, sier Amad Elias.

Evakuert i underjordiske tunneler

Amad Elias bestemte seg for å bli i sitt hjem da det ennå var mulig å dra, for rundt to år siden. Han visste ikke hva som ventet. Krigen, beleiringen, sulten. Til sist var de truet på livet av både matmangelen og sikkerhetssituasjonen. En eldre dame forsøker å forklare.

– Det har vært så vanskelig. Og det ble verre. De tok husene våre. Hver femte dag fikk vi en liten brødbit. Det var ikke vann og strøm, og etter hvert ble det mye kriminalitet. Folk stjal og det var våpen overalt. I går var vi i et møte og da vi kom hjem til huset vårt var det ingenting igjen, forteller Ruweida Khabbas.

Hun har et pent stelt hår, men hendene er skitne og hun har jord under neglene. Flukten fra Gamlebyen var vanskelig. De måtte ut gjennom underjordiske tunneler.

– Heldigvis sendte Gud noen folk som hjalp oss gjennom disse tunnelene. Jeg ble båret gjennom dem, den ene tunnelen verre enn den andre, og så ble vi sittende og vente på bussene som fraktet oss hit til mottakssenteret, sier hun.

250 000 i beleirede bydeler

Nå begynner et nytt liv for henne, et liv utenfor beleiringen. Men de færreste er så heldige. Kun 11 sivile er blitt evakuert fra Homs den siste uka og andre steder i Syria sitter enda flere fast i et krigshelvete, det være seg i Damaskus` forsteder eller rundt om i landet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Aleppo

En ung gutt holder motet oppe etter et nytt luftangrep i Aleppo 21. februar i år.

Foto: BARAA AL-HALABI / Afp

Under evakueringen fikk de gjenværende i Gamlebyen i Homs utdelt mat, men spørsmålet er hvor langt rasjonene rekker.

FN regner at rundt 250 000 mennesker lever i beleirede bydeler, og i alt er det rundt tre millioner mennesker som ikke mottar nødhjelp på grunn av en krig som ikke ser ut til å ha noen ende.

Anholdt etter evakuering

Det vakte stor bekymring da alle evakuerte gutter og menn mellom 15 til 55 år ble anholdt av sikkerhetstjenestene. FN varslet at avhørene ville bli nøye overvåket.

Fredag ble 38 av de anholdte løslatt, ifølge provinsguvernør Talal Barazi.

– De forlot senteret og gikk dit de ville etter at sakene deres var ferdig behandlet, opplyser guvernør Talal Barazi til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge guvernøren befinner 195 evakuerte seg fortsatt på senteret mens deres identitetspapirer og status for militærtjeneste undersøkes.

Løslatte Homs

Fredag ble 38 menn løslatt etter å ha sittet anholdt etter evakueringen fra Homs.

Foto: Afp

Ønsker amnesti

FN anslo derimot tidligere denne uken at omlag 380 mannlige evakuerte sitter anholdt. Noen av disse skal riktignok ha fått sakene ferdig behandlet, men befinner seg fortsatt på senteret av ukjente årsaker.

FN opplyser at deres viktigste oppgave nå er å se hva som skjer med denne gruppen før ytterligere evakuering kan fortsette.

Ifølge Barazi skal flere av de evakuerte være ivrige etter å dra nytte av tilbudet om amnesti som ble gitt i fjor til menn som hadde unnlatt å stille til militærtjeneste.

– Mange har fortalt oss at de ønsker å fullføre denne prosessen nå, og benytte seg av amnestiet. Det hadde de ikke mulighet til under beleiringen, sier Barazi.

42 personer skal ha blitt fjernet fra listen automatisk fordi de har passert alderen for verneplikt.

FN planlegger samtidig de neste rundene med evakuering, men det er en sårbar gruppe med mange svært skrøpelige mennesker som skal hentes ut, noe som gjør evakueringen desto mer utfordrende.

SISTE NYTT

Siste nytt