Hopp til innhold

Brasil setter inn militæret mot den farlige zika-myggen

Regjeringen i Brasil har satt inn 220.000 soldater i kampen mot myggen som sprer det farlige zika-viruset. Nå advarer de kvinner mot å få barn.

Brazil Zika Virus

KALT UT: Soldater noterer mens et nabolag sprayes med insektsmiddel i Recife, nord i Brasil. Det er her flest tilfeller av Zikafeber er oppdaget, og området er også relativt fattig.

Foto: Felipe Dana / Ap

Myggen som sprer zika-viruset skaper panikk i Sør-Amerika, og brasilianske helsemyndigheter mener de er i ferd med å tape kampen mot sykdommen.

President Dilma Rousseff setter nå hardt mot hardt. I midten av februar settes 220.000 soldater inn for å ta opp kampen mot myggen, skriver den argentinske avisen La Nación.

– Fiende nummer én

Militæret skal ikke prøve å få has på myggen, men tømme vannreservoarer med stillestående vann der mygglarvene yngler.

Brasil Zika Virus

SPRAYER: Kommuneansatte sprayer insektmiddel i nabolaget Imbiribeira i Recife i Brasil.

Foto: Felipe Dana / Ap

I tillegg skal de oppsøke private hjem for å dele ut informasjon om beskyttelsestiltak og gratis myggspray.

– Militæret, militærpoliti, brannvesen, kommuneansatte, ordførere, statsansatte - alle er satt inn mot fiende nummer én i Brasil - zika-myggen, sier helseminister Marcelo Castro.

– Ikke få barn på to år

Brasilianske myndigheter har gått til det uvanlige skritt å oppfordre kvinner til ikke å få barn de neste to årene.

I 2015 ble det født 3.900 babyer i Brasil med et syndrom som gir for liten hodeskalle. Sykdommen kan føre til alvorlige hjerneskader. Året før var antallet 147. Leger setter sykdommen i sammenheng med zika-smitte.

Spedbarn med mikrokefali forårsaket av zikasmitte i Brasil

SYKDOM: Lille Jose Wesley roer seg når han får bade, forteller moren hans. Barn med mikrocefali blir født med et uvanlig lite hode.

Foto: Felipe Dana / Ap

Norge, EU, USA og Canada har derfor frarådet gravide kvinner å reise til Brasil og andre latinamerikanske land som er rammet av viruset.

Bekymring for karneval og OL

Det skaper stor bekymring i Brasil. I februar ventes store horder turister til Rio de Janeiro, når det verdensberømte karnevalet går av stabelen.

BRAZIL-RIO-OLY-2016-ZIKA-CARNIVAL

BEKYMRET: Brasilianske myndigheter er bekymret for at folk skal la være å reise til det årlige karnevalet i Rio de Janeiro.

Foto: CHRISTOPHE SIMON / Afp

Bekymringen er også stor for at sykdommen vil ødelegge for sommer-OL som skal holdes i samme by i august.

– Bekymringen er svært stor fordi Rio de Janeiro er en by for de store anledninger. Under karneval samles store folkemengder fra forskjellige deler av verden, og det kan gjøre det lettere for viruset å spre seg, sier talsmann for byens helsemyndigheter, Marcos Vinicius Ferreira.

Dominikanske republikk setter inn militæret

Også i Den dominikanske republikk er militæret satt inn for å ta knekken på myggens klekkesteder på grensen til Haiti, skriver avisen La Clarín.

Zika-smitte er nå på Verdens Helseorganisasjons liste over mulige kommede verdensepidemier. Det finnes ingen vaksine mot sykdommen, noe Folkehelseinstituttet mener er en alvorlig mangel.

Brazil Zika Virus

SPRAYER SAMBASTEDET: Også «sambradromen», et av hovedsetene for karnevalet i Brasil, sprayes før karnevalet sparkes i gang om få uker.

Foto: Leo Correa / Ap

Tilfeller av sykdommern er registrert i 21 land, og Verdens Helseorganisasjon tror det kan bli flere.

– Vi forventer at sykdommen vil spre seg til flere steder. Det er vanskelig å utrydde myggen, sier talsmann Christian Lindmeier fra WHO.

SISTE NYTT

Siste nytt