Hopp til innhold

Zikaviruset: – Vi er langt mer utsatt for risiko

RIO/OSLO (NRK): Zikaviruset, som kan føre til alvorlige hjerneskader hos nyfødte, sprer seg raskt i Latin-Amerika. Nå advarer Folkehelseinstituttet mot de nedprioriterte sykdommene.

Brasil Zika Virus

DESINFISERER: Kommunalarbeidere desinfiserer hus mot mygg i Recife i delstaten Pernambuco i Brasil.

Foto: Felipe Dana / Ap

Zikaviruset sprer seg i rekordfart på det søramerikanske kontinentet. Nå er også de første tilfellene i Danmark og Sverige oppdaget.

Et lite myggstikk er alt som skal til. Mest alvorlig er det for gravide kvinner - fosteret i magen risikerer å bli født med liten hodeskalle og alvorlige hjerneskader. Så langt har det skjedd med nesten 4000 barn i Brasil.

Det finnes ingen kur mot zikaviruset. Nå frykter verdens helsemyndigheter at viruset smitter raskere - og det er ikke bare zikafeberen de advarer mot:

– 10 infeksjonssykdommer er prioritert ned

Zika mygg

SPRES MED MYGG: Beskyttelse mot myggstikk er det eneste forebyggende tiltaket mot zikafeber. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen.

Foto: Andre Penner / Ap

Etter ebola-epidemien som tok over 10.000 menneskeliv i Vest-Afrika lagde Verdens helseorganisasjon (WHO) en liste over 10 nedprioriterte infeksjonssykdommer som kan ramme verden i nær fremtid, og som det ikke finnes medisin mot:

  • Ebola
  • SARS
  • Krim Kongo-feber
  • Marburg
  • Lassa-feber
  • Nipah-virus
  • Rift Valley-feber
  • MERS
  • Chikungunya-virus
  • Zika-virus

Se faktaboks til høyre om de 10 sykdommene.

I går møttes WHO til styremøte, der de farlige sykdommene var tema. Folkehelseinstituttet maner til økt mobilisering mot det de mener er nedprioriterte sykdommer som det ikke er utviklet verken medisiner eller vaksine mot.

– Alle sykdommene på lista kan forårsake utbrudd, har høy dødelighet eller fører til svært alvorlige tilstander. Vi har ikke spesifikke mottiltak for disse, og det er en alvorlig mangel, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen ved Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

Verdens helseorganisasjon fikk kjeft av mange i 2014, da ebola tok livet av flere og flere. Spørsmålet mange stilte var hvorfor ingen hadde utviklet noen vaksine mot det dødelige viruset som spredte seg rekordraskt.

Brazil Zika Virus

KJEMPER MOT MYGGEN: Desinfiseringsarbeidet pågår i Recife. Myndighetene har plassert ut 200.000 soldater for å dele ut informasjon om zikaviruset.

Foto: Felipe Dana / Ap

Gravide er redde

Bare i Brasil er det nå registrert mellom 440.000 og 1,3 millioner smittetilfeller. Gravide i Latin-Amerika frykter for hva som kan skje med barnet i magen.

– Hadde jeg hørt om zika-viruset tidligere, hadde jeg ventet med å bli gravid, sier Manuela Meel i Rio de Janeiro.

Hun er advokat og gravid i fjerde måned.

– De første ukene etter at jeg fikk høre om zika-viruset, turte jeg ikke en gang å gå ut av huset. Jeg bruker alle slags myggmidler, dekker meg til så godt jeg kan og unngår alle steder der myggen kan tenkes å trives, sier hun.

I Brasil, El Salvador, Colombia og Ecuador advares nå kvinner mot å bli gravide, mens her i Norge advares gravide mot å reise til Mellom-Amerika. Det er nettopp reising og økt kontakt mellom folk over hele verden som gjør at helsemyndighetene frykter epidemier.

– Globaliseringen og folks reisevaner gjør at vi i langt større grad er utsatt for hverandres risiko. Disse sykdommene er dermed en felles risiko, sier Røttingen i Folkehelseinstituttet.

En gravid kvinne holder seg rundt magen på en helsestasjon i Honduras

ADVARES: Flere land advarer nå kvinner mot å bli gravide etter utbruddet av zikafeber. Her er en gravid kvinne på en helsestasjon i Honduras, ett av landene som er rammet.

Foto: ORLANDO SIERRA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt

5sr92PoUWQs

– Høye rop om hjelp og blod over alt

Minst 260 mennesker mistet livet i en togulykke i India. To passasjertog var involvert, og flere enn 900 mennesker er skadd.