Hopp til innhold

Advarer brasilianere mot å bli gravide

En mulig sammenheng mellom et mygg-virus og sjelden nevrologisk lidelse hos spedbarn har fått helsemyndigheter i Brasil til å gå ut med følgende advarsel: Ikke bli gravide.

Mygg

Zika-viruset overføres av Aedes aegypti-myggen. Brasilianske leger tror det kan være en sammenheng mellom viruset og en sjelden nevrologisk lidelse hos spedbarn.

Foto: PATRICE COPPEE / Afp

Advarselen går ut til alle som planlegger å bli gravide, særlig i den nordvestlige delen av landet, skriver CNN.

Årsaken er at helsemyndighetene har funnet en mulig sammenheng mellom viruset Zika og microcephaly, en nevrologisk lidelse hos nyfødte som kan føre til underutvikling av hjernen.

– Det er en veldig personlig beslutning, men dette er en usikker tid. Hvis familier kan utsette graviditetsplanene, så anbefaler vi det, sier Angela Rocha ved pediatrisk avdeling på Oswaldo Cruz-sykehuset til CNN.

Undersøker mulig sammenheng

I løpet av året er det oppdaget over 2700 mistenkte tilfeller av microcephaly i 20 av Brasils 27 stater. Til sammenlikning hadde Brasil 147 tilfeller i løpet av 2014.

Leger undersøker nå 29 spedbarnsdødsfall som mulig kan knyttes til sykdommen. Seks stater har erklært unntakstilstand, deriblant Pernambuco hvor det er rapportert 900 tilfeller.

Dilma Rousseff

President Dilma Rouseff under et møte for å drøfte hvordan Brasil skal stanse spredningen av Zika-viruset tidligere i Desember.

Foto: EVARISTO SA / Afp

Leger mener det kan være en sammenheng mellom økningen av microcephaly-tilfeller og det myggbårne Zika-viruset som ble oppdaget i Brasil tidlig i år. Det fleste av de berørte mødrene rapporterte nemlig at de hadde hatt Zika-liknende symptomer som feber, utslett og hodepine, tidlig i graviditeten.

I November annonserte det brasilianske helsedepartementet at de hadde oppdaget Zika-viruset i et barn født med microcephaly. Forskere jobber nå med å bekrefte eller avkrefte om det er sammenheng mellom viruset og lidelsen.

Ingen vaksine

Zika ble først oppdaget på aper i Afrika for over 70 år siden. Senere har det spredt seg til det sørlige stillehavsområdet, områder i Asia og nå sist til Latin-Amerika.

Viruset blir spredt via Aedes aegypti-myggen som også sprer virusene som fører til gulfeber, dengue og chikungunya.

Symptomene på Zika kan være feber, utslett, hodepine, leddsmerter og oppkast som kan vare i alt fra noen dager til en uke. Viruset er sjelden dødelig, og det behandles vanligvis med sengeleie og væsker. Foreløpig finnes det ingen vaksine mot Zika.

Rammet sjeldent mennesker tidligere

Inntil for noen få år siden, hørte man sjelden om mennesker som pådro seg viruset. Forskere vet lite om hva som har gjort mennesker utsatt, men mistenker at det har med klimaendringer å gjøre, skriver The Washington Post.

Brasil har i flere måneder forsøkt å hindre spredning av viruset gjennom offentlige opplysningskampanjer som oppfordrer folk til å bruke insektsbeskyttelse og minimere tiden de bruker utendørs. Ifølge The Wall Street Journal er både forsvaret og private selskaper hyret inn for å sprøyte ned områder der myggen ofte legger egg.

BRAZIL-DENGUE/

Forsvaret er satt inn for å sprøyte områder der myggen formerer seg. Bildet er tatt i 2008 da forsvaret gjennomførte liknende aksjoner i forbindelse med dengueviruset.

Foto: SERGIO MORAES / NTB scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt