Hopp til innhold

Zikavirus oppdaget i Danmark og Sverige

Zikaviruset, som kan føre til alvorlige hjerneskader hos nyfødte, sprer seg raskt i Mellom-Amerika. Nå er også turister i Skandinavia smittet.

Zika mygg

SPRES MED MYGG: Beskyttelse mot myggstikk er det eneste forebyggende tiltaket mot zikafeber. I motsetning til malariamyggen, biter myggen som sprer zikaviruset også om dagen.

Foto: Andre Penner / Ap

På Aarhus Universitetshospital i Danmark ligger for første gang en danske med zikavirus. Mannen kom hjem fra ferie i Sør-Amerika med hodepine, feber og muskelsmerter.

Da legene tok prøver av pasienten i går kveld, ble det klart at han var smittet, melder Danmarks Radio.

– Det er en ung mann, så det naturlig nok ingen risiko for noe foster, sier overlege og professor på infeksjonsmedisinsk avdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard til DR.

Zikavirus i Norge i 2014

Zikaviruset smitter gjennom mygg og har spredt seg i rekordfart i Sør- og Mellom-Amerika. Flest tilfeller er det i Brasil, der man har registrert mellom 440.000 og 1,3 millioner smittetilfeller. Vanligvis er symptomene hodepine, feber og muskelsmerter.

Problemet oppstår når gravide blir syke. Zikafeberen linkes nemlig til mikrocefali – en tilstand der barn fødes med liten hodeskalle og underutviklet hjerne.

Folkehelseinstituttet opplyser at det har vært påvist ett tilfelle av zikavirus i Norge i historien, og det var i 2014.

– Det var en norsk turist som hadde vært på Tahiti da det var et mindre utbrudd der. Det var ikke farlig. Zikafeber smitter ikke mellom mennesker, og myggen er ikke i Nord-Europa, sier smitteverndirektør John-Arne Røttingen i Folkehelseinstituttet til NRK.

I flere latinamerikanske land advares kvinner nå mot å bli gravide, og i Norge råder Folkehelseinstituttet gravide å utsette eventuelle reiser til Sør-Amerika.

En mann sprøyter et hjem i El Salvador mot myggen som sprer zikaviruset

SPRØYTER MOT MYGG: En mann sprøyter et hjem i El Salvador mot myggen som sprer zikaviruset.

Foto: Marvin RECINOS / Afp

Zika på laboratorium i Sverige

Også i Sverige er det nå oppdaget ett tilfelle av zikavirus, skriver Expressen. Det var en som hadde vært på reise som fikk viruset, og det ble oppdaget i et laboratorium.

– Det finnes ingen grunn til uro for at viruset skal spre seg her, sier Anders Tegnell, statsepidemolog i den svenske Folkehelsemyndigheten til TV4.

Zikaviruset gir heller ingen umiddelbar fare for pasienten, og det er først og fremst gravide som bør være varsomme. I Danmark sier overlege Østergaard at viruset ikke kan spre seg i Skandinavia, fordi myggen befinner seg i andre områder av verden.

– Det vi kommer til at se er presis som i dette tilfelle, at noen har reist i de områder hvor sykdommen finnes og blir syke, sier Østergaard.

Glass med mygg som kan bære zikaviruset

MYGG BÆRER VIRUS: Dette glasset inneholder mygg som kan bære zikaviruset. I Latin-Amerika oppfordres folk til å bruke myggmidler, dekke seg til og bruke myggnetting.

Foto: NELSON ALMEIDA / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt