Advarer gravide etter utbrudd av zika-viruset

I Brasil er det registrert over 3800 tilfeller av viruset, som antas å gi en fosterskade som fører til at barn blir født med unormalt små hoder. Nå advarer Folkehelseinstituttet gravide nordmenn mot å reise til flere rammede land.

En person iført beskyttelsesutstyr sprøyter mot myggen som sprer Zikaviruset på gravplass i Lima

SPRØYTER MOT ZIKA: Det sprøytes mot myggen som sprer zikaviruset her på en gravplass utenfor Lima

Foto: ERNESTO BENAVIDES / Afp

Alle land på de amerikanske kontinentene, med unntak av Canada i nord og Chile i sør, antas å bli berørt av zika-viruset, opplyste WHO i dag.

WHO anbefaler kvinner som planlegger å reise til land der zika-viruset finnes, å konsultere lege før avreise og på nytt når de er kommet hjem igjen.

WHO Director-General Chan addresses the delegates during the WHO Executive Board meeting in Geneva

Generaldirektør i WHO, Margaret Chan advarer mot at zika-viruset kan spre seg til alle land på det amerikanske kontinentene

Foto: DENIS BALIBOUSE / Reuters

Zika-viruset kan overføres via blod, men det har også blitt funnet i sæd. Det er imidlertid nødvendig med mer informasjon før man kan få bekreftet om viruset også er seksuelt overførbart, opplyste WHO mandag.

Ber gravide bli hjemme om de kan

Tone Bruun, overlege, avdeling for infeksjonsovervåkning

ADVARER GRAVIDE MOT Å REISE: Tone Bruun, overlege, avdeling for infeksjonsovervåkning, Folkehelseinstituttet mener gravide ikke bør reise til områder med utbrudd av zikafeber

Foto: Folkehelseinstituttet

– Gravide bør vurdere om de må reise til de berørte områdene nå, sier Tone Bruun, som er overlege ved avdeling for infeksjonsovervåkning på Folkehelseinstituttet, til NRK.

Folkehelseinstituttet har en oppdatert liste med land som så langt er rammet.

– Inntil vi vet noe mer om denne myggens smittefare er det tryggest for gravide å holde seg unna de 12 landene som så langt er rammet mener Bruun. Må du reise er det viktig å ta forholdsregler som beskytter mot myggen:

  • Bruke klær som dekker kroppen (langermet skjorte, lange bukser og sokker).
  • Bruke myggmidler, eventuelt sove under myggnett og sprøyte boligen med insektmiddel.
  • Myggmidler bør benyttes også på dagtid og innsmøringen gjentas ved svetting.
  • Myggbeskyttelse er spesielt viktig for gravide i første og andre trimester, dvs. graviditet under 26 uker.

Kan føre til fosterskader

Zikafeber forårsakes av et virus som overføres med mygg, og symptomene er vanligvis milde, også hos gravide, ifølge Folkehelseinstituttet.

Det er imidlertid en mistanke om at infeksjon hos gravide kan føre til fosterskader, som mikrokefali. Dette er en nevrologisk tilstand hos nyfødte som innebærer at hodeskallen er liten, som regel som resultat av at hjernen har utviklet seg unormalt i fosterlivet.

USA advarer mot reiser

Glass med mygg som kan bære zikaviruset

MYGG TIL BESVÆR: Zika-viruset overføres via mygg

Foto: NELSON ALMEIDA / Afp

I forrige uke advarte USAs folkehelsemyndighet CDC (Centers for Disease Control and Prevention) gravide mot å reise til en rekke søramerikanske land. Også kvinner som prøver å bli gravide, bør rådføre seg med leger før de drar til de berørte landene, het det i CDCs advarsel.

Ett tilfelle i Norge i 2014

Ifølge Folkehelseinstituttet er det kun rapportert ett tilfelle av zikafeber i Norge hos en norsk turist som hadde oppholdt seg på Tahiti under utbruddet på øya i 2014.

Brunn har hatt flere telefoner fra leger som lurer på hvordan de skal forholde seg til zika-viruset som nå har blusset opp i flere land.

– Vi holder på å etablere testing av zikafeber her til lands, men inntil det er mulig sendes alle tester til Sverige sier Bruun.

Ifølge Folkehelseinstituttet anbefales det at gravide som har oppholdt seg i berørte områder følges opp av helsetjenesten etter hjemkomsten, uavhengig om den gravide har hatt symptomer på zikafeber eller ikke

SISTE NYTT

Siste nytt