Hopp til innhold

Zikaviruset sprer seg i Latinamerika

Et farlig mygg-virus rammer flere nyfødte i Brasil, mens mange gravide er smittet i Colombia. Nå advarer amerikanske helsemyndigheter gravide mot å reise til flere land.

Spedbarn med mikrokefali forårsaket av zikasmitte i Brasil

Lille Jose Wesley roer seg når han får bade, forteller moren hans. Barn med mikrocefali blir født med et uvanlig lite hode.

Foto: Felipe Dana / Ap

Helsedepartementet i Brasil melder at det innen midten av januar var født 3893 barn i landet med en nevrologisk lidelse som kan føre til underutvikling av hjernen.

Barna blir født med unormalt små hoder. Til nå har man fastslått at fem barn har dødd av viruset, mens 44 dødsfall blir etterforsket, opplyser departementet, ifølge BBC.

En mulig sammenheng mellom et mygg-virus og den sjeldne nevrologiske lidelsen mikrocefali hos spedbarn har fått helsemyndighetene til å advare kvinner mot å bli gravide.

Finnes ingen vaksine

Mygg

Zikaviruset overføres av Aedes aegypti-myggen.

Foto: PATRICE COPPEE / Afp

Viruset blir spredt via Aedes aegypti-myggen som også sprer virusene som fører til gulfeber, dengue og chikungunya.

Brasilianske forskere har funnet Zikaviruset i morkaken til en kvinne som spontanaborterte og mener dette er et bevis på at viruset når frem til barn i mors mage.

– Dette er et fremskritt, men vi kan ikke fastslå vitenskapelig at det er Zika som forårsaker mikrocefali, sier immunologen Jean Peron ved Universitetet i São Paulo, melder Reuters.

I løpet av fjoråret ble det oppdaget over 2700 mistenkte tilfeller av mikrocefali i 20 av Brasils 27 stater. Til sammenlikning hadde Brasil 147 tilfeller i løpet av 2014.

Det finnes ingen vaksine eller behandling mot zikafeber. Brasils helseminister Marcelo Castro sier det nå gis ekstra bevilgninger til utviklingen av en.

Sprøyter mot Zika, Colombia

Et privat hjem i Colombia blir sprøytet mot myggen som sprer Zikaviruset.

Foto: Reuters

Ber kvinner utsette å bli gravide

I Colombia er flere enn 13.500 mennesker allerede smittet av viruset og myndighetene frykter at så mange som 700.000 kommer til å få det. Det sier helseminister Alejandro Gaviria. Han sier at 560 gravide colombianske kvinner er smittet, men at det foreløpig ikke er født noen barn med misdannelsen.

Myndighetene i Colombia råder kvinner til å utsette forsøk på å bli gravide med seks til åtte måneder. Innen da håper man utbruddet er over.

USA advarer

Helsemyndighetene i USA har advart gravide mot å reise til 14 land der viruset finnes. Reiserådet gjelder for Brasil, Colombia, El Salvador, Fransk Guyana, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela og Puerto Rico.

Fredag utvidet den amerikanske smittevernmyndigheten CDC advarslene til å gjelde Barbados, Bolivia, Ecuador, Guadeloupe, Saint Martin, Guyana, Kapp Verde og Samoa.

Brasil Zika

Dejailson Arruda holder datteren Luiza. Forskere tror barn har blitt smittet i mors liv.

Foto: Felipe Dana / Ap

Det norske Folkehelseinstituttet råder også gravide som vil reise til å ta forholdsregler.

Gravide bør blant annet rådføre seg med lege før avreise og være spesielt nøye med myggbeskyttelse, melder Folkehelsa.

SISTE NYTT

Siste nytt