NRK Meny
Normal

Bønnespirebonde stiller seg uforstående til smittemistanken

Eieren av gården som utpekes som mulig smittekilde for E.coli-utbruddet i Tyskland er sjokkert over mistanken som rettes mot ham.

Vakthold utenfor bønnespiregården

Sikkerhetsvakter har tatt oppstilling utenfor den mistenkte gården i Bienenbuettel nord i Tyskland.

Foto: FABIAN BIMMER / Reuters

Tyske helsemyndigheter har friskmeldt agurkene, men rettet i går søkelyset mot bønnespirer fra en gård i den nordtyske landsbyen Bienenbuettel i delstaten Niedersachsen.

Myndighetene venter fortsatt på de endelige prøveresultatene fra bønnespirene, som er ventet å komme senere mandag eller tirsdag.

Bruker ikke dyregjødsel

I sentrum for E.coli-frykten står nå bonden Klau Verbeck som er sjef for gården Gaertnerhof Bienenbuet.

Han har vondt for å tro at bønnespirene fra hans plantasje er årsaken til at 22 personer har mistet livet og at over 2000 ligger syke.

– Jeg kan ikke forstå hvordan prosessene vi har her og beskyldningene mot oss kan passe sammen, sier Verbeck til avisen Neue Osnabruecker Zeitung.

– Spirene er kun dyrket fra frø i vann. De er ikke gjødslet i det hele tatt, og det blir heller ikke brukt dyregjødsel andre steder på gården, sier Verbeck.

Avventer prøver

Også folk i lokalmiljøet som nyhetsbyrået Reuters har snakket med stiller seg uforstående til mistanken mot gården.

– De har jobbet her i 30 år. Jeg har spist alle slags grønnsaker derfra, også bønner. De smaker nydelig, og jeg kan ikke forestille meg at dette er smittekilden, sier Sibylle Lange som er nabo til gården.

Helseminister Daniel Bahr advarte i dag mot å trekke forhastede slutninger, men bekrefter at mistanken er rettet mot bønnespirer fra gården i Bienenbuettel .

– Vi har klare indikasjoner på at en gård i Uelzen-distriktet er kilden for smitten, men vi må først avvente laboratorietestene, sier Bahr ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Raskt ute med mistanke

Vidar Grøtting spiser agurk

Vidar Grøtting sier han har fått mange sympatierklæringer.

Foto: Tor Aage Hansen / NRK

Her hjemme vet sjef i Økomat Innherred Vidar Grøtting alt om hvordan det er å havne i søkelyset i forbindelse med E.coli-utbruddet.

Selskapet hans distribuerte et parti med spanske agurker som stammet fra en produsent som ble mistenkt for å være smittekilden i forrige uke.

– Når mistanken rettes mot en produsent får det konsekvenser. Det rammer vilkårlig og kan i verste fall føre til konkurser, sier Grøtting til NRK.

Selv opplevde han å miste mellom 20 og 30 av sine faste kunder, etter at den lille bedriften hans havnet i søkelyset.

– Jeg kunne godt tenke meg å stille noen spørsmål til helsemyndighetene om hvorfor de var så raske med å gå ut med mistanken, sier Grøtting som frykter at han kan ha tapt så mye som 100.000 kroner.

Han forteller at han har fått mange sympatierklæringer fra folk på gata, og at han har fått noen nye kunder.

– Vi vet ikke om vi tjener eller taper på dette langsiktig, sier agurkgrossisten til NRK.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt