NRK Meny
Normal

– For tidlig å si om bønnespirer er smittekilden

Tyske helsemyndigheter sjekker i dag om E.coli-utbruddet i landet kan spores til bønnespirer, men helseministeren advarer mot å trekke forhastede konklusjoner.

Drivhus i Bienenbuettel

Bønnespirer fra en gård i den tyske landsbyen Bienenbuettel er utpekt som ny hovedmistenkt for E.coli-utbruddet som har kostet 22 mennesker livet.

Foto: Axel Heimken / Ap

Siden mai har frykten for agurker spredd seg blant forbrukere i Tyskland og flere andre europeiske land.

En ny og farlig variant av E.coli-bakterien har til nå tatt livet av 21 mennesker i Tyskland og én person i Sverige. Minst 2000 mennesker har blitt syke som følge av utbruddet.

Agurker fra Spania, Nederland, Danmark og Tyskland ble tidlig pekt ut som mulige syndere, noe som igjen førte til et markant fall i grønnsakssalget i Europa.

Russland har innført full importstans av alle rå grønnsaker fra EU-land.

Avventer prøvesvar

I ettertid har agurkene blitt frikjent , og i går kom meldingene om at bønnespirer dyrket lokalt i Nord-Tyskland trolig er årsak til E.coli-utbruddet.

Tyske myndigheter venter at de endelige testresultatene vil bli lagt fram i dag, men i etterpåklokskapens lys advarer helseminister Daniel Bahr mot å trekke forhastede slutninger.

– Vi har klare indikasjoner på at en gård i Uelzen-distriktet er kilden for smitten, men vi må først avvente laboratorietestene, sier Bahr ifølge nyhetsbyrået AFP.

Spirene ved gården i landsbyen Bienenbuettel ble lagret i 37 grader, en temperatur som er ideell for bakterievekst.

Krisepakke til europeiske bønder

Landbruksministrene i EU er kalt inn til hastemøte i Luxembourg tirsdag for å diskutere situasjonen.

EU skal etter planen legge fram en kompensasjonspakke for landbrukssektoren, melder nyhetsbyrået AFP.

Spansk landbruk har blitt spesielt hardt rammet av krisen, fordi Tyskland var raskt ute med å utpeke agurker fra Spania som smittekilden.

Også her hjemme ble den lille norske agurkimportøren Økomat Innherred rammet av beskyldningene mot spanske agurker, noe som førte til kundeflukt og et tap på 100.000 kroner på ett døgn.

Spanske bønder har reagert kraftig på at deres grønnsaker ble forhåndsdømt av tyske helsemyndigheter.

– Vi utelukker ikke å gå til søksmål mot myndighetene som stilte spørsmål ved kvaliteten på våre produkter, sa Spanias visestatsminister Alfreda Perez Rubalcaba til radiostasjonen Cadena i forrige uke .

Spanske grønnsaks- og frukteksportører har tidligere anslått at de har tapt over 200 millioner euro, 1,5 milliarder kroner, i uka fordi europeiske land sluttet å kjøpe spanske produkter.

I Danmark ble salget av agurker halvert, etter at også danske agurker ble mistenkeliggjort.

– Trolig ikke i Norge

Mattilsynet i Norge undersøker nå om norske spireprodusenter kan ha importert frø fra den tyske leverandøren som pekes ut som smittekilde.

– Vi jobber mandag formiddag med å kontakte de 4–6 spireprodusentene i Norge, og forhører oss med dem om hvor de får frøene sine fra. Resultatet vil vi sjekke opp mot listen over de mistenkte spiretypene fra Tyskland, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet til NTB.

Han understreker at det er lite sannsynlig at smitten finnes i produkter i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt