Økomat Innherred er livsverket til Vidar Grøttin. Nå frykter han E.coli-saken kan velte bedriften hans.
Mistanken om at et parti agurk fra Spania kunne være E.colismittet, kom som et sjokk. Agurken var forlengst distribuert til kundene og antakelig oppspist da Mattilsynet formidlet mistanken fredag.
Tirsdag ettermiddag viser laboratorietester at spanske agurker antagelig likevel ikke er årsaken til E.coli-dødsfallene i Tyskland. Senere på kvelden vil ikke tyske matmyndigheter friskmelde agurkene helt. Mattilsynet avventer nå de endelige testresultatene.
Tapt over 100 000
For Økomat Innherred har E.coli-mistanken hatt store konsekvenser.
– Vi har mistet mellom 20 og 30 kunder. I tillegg tør vi ikke selge agurkene vi har på lager, selv om de er friskmeldt av Mattilsynet. Vi har tapt over hundre tusen kroner bare siden i går ettermiddag, sier Vidar Grøtting til NRK.
Flere av kundene som har takket for seg har årsabonnement på grønnsaker. I tillegg må han kaste agurken på lageret, selv om den er fra et annet parti. Han frykter kundene er redde for å spise agurken, selv om den ikke inneholder farlig smitte.
– Det er vanskelig å få kunder i denne bransjen, og enda vanskeligere blir det vel etter dette her. Skikkelig uflaks, kaller jeg det, sier Grøntting til NRK.
Varslet ikke
Økomat Innherred leverer økologiske matvarer til 500 kunder, halvparten av dem i Trøndelag. Det tok tre dager fra Mattilsynet tok kontakt med bedriften til de begynte å varsle kundene sine om den mulige E.coli-smitten.
Grøtting og Mattilsynet varslet kommunelegene i kommunene der Økomat-bedriften har kunder slik at de var forberedt om det kom pasienter med symptomer på E.coli-smitte.
– Vi varslet ikke kundene våre rett og slett på grunn av kapasitetproblemer. Samboeren min og jeg har sittet i telefonen hele tiden og svart på spørsmål fra kunder og presse. I etterkant ser jeg at det kanskje burde ha lagt alt annet til side og varlset kundene i stedet, sier Grøtting.
Advarer fremdeles
Magnar Grudt i Mattilsynet sier det fremdeles er viktig å være på vakt mot smitte.
– Delstatsministeren i Hamburg advarer mot å spise salat, tomat og agurk inntil smittekilden er funnet. E.colibakterien er vanskelig å identifisere, spesielt i næringmidler, sier Grudt til NRK.
Grudt understreker at vi omgir oss med en mengde ufarlige E.coli-bakterier hver eneste dag.
– Det som er så vanskelig med den farlige E.coli-smitten, er at det er så få bakterier som skal til før man blir syk, sier Grudt.
Fra sentrale matmyndigheter blir det opplyst at E.coli-utbruddet i hovedsak skjer i Tyskland.
– De fleste som har blitt syke i andre land enn Tyskland er personer som har vært på besøk i Tyskland eller tyskere som har blitt syke i utlandet. Det er viktig å understreke at det ingenting som tyder på at vi har et E. coliutbrudd i Norge, sier seksjonssjef Terje Røyneberg i Mattilsynet.