Ber om hastegodkjenning av koronavaksiner i USA

Legemiddelselskapene Pfizer og BioNTech søker om hastegodkjenning for sine koronavaksiner i USA i dag.

FILE PHOTO: Vials and medical syringe are seen in front of Pfizer logo in this illustration

Pfizer og BioNTech sier de kan være klare til å sende ut vaksinen på noen timers varsel dersom de får godkjenningen av amerikanske myndigheter.

Foto: Dado Ruvic / Reuters

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Dersom søknaden blir godkjent av USAs Food and Drug Administration (FDA), kan vaksinen bli tilgjengelig for risikogrupper allerede i midten av desember.

Det skriver Pfizer i en pressemelding fredag formiddag.

– Vårt arbeid med å levere en sikker og effektiv vaksine har aldri vært mer akutt. Søknaden i USA utgjør en viktig milepæl på reisen mot å levere en covid-19-vaksine til verden, og vi har nå et mer komplett bilde av både virkning og trygghet, noe som gjør oss trygge på vaksinens potensial, sier Pfizer-direktør Albert Bourla.

BioNTech-direktør Ugur Sahin sier de vil fortsette å samarbeide med myndighetene i andre land, og at målet er å nå ut til hele verden.

De regner med å kunne produsere opptil 50 millioner vaksiner i 2020, og opp mot 1,3 milliarder innen utgangen av 2021.

Selskapene vil være klare til å distribuere vaksinen innen noen timer etter godkjenning, heter det i pressemeldingen.

To vaksiner på vei

Tidligere denne måneden kunne de to selskapene opplyse at vaksinen foreløpig ser ut til å være 90 prosent effektiv i å hindre covid-19-infeksjoner.

De var da først ute med de såkalte fase 3-resultatene, men måtte vente med å søke om godkjenning fordi halvparten av pasientene i studien må observeres for bivirkninger i minst to måneder etter siste vaksinedose.

Det europeiske legemiddelbyrået (EMA) åpnet torsdag for at to koronavaksiner kan bli godkjent før nyttår.

Det gjelder vaksinene fra Moderna og BioNTech/Pfizer.

Vaksinen fra Moderna skal ifølge selskapet være 94,5 prosent effektiv.

Moderna har en avtale med EU som innebærer at vaksinen raskt kan få en betinget godkjenning. Tidligere har EU-kommisjonen inngått en forhåndsavtale med Moderna om innkjøp av vaksinen.

Norge vil få tilgang til godkjente vaksiner via EU.

Status Norge

Sist oppdatert: 27.11.2020
2 500
Siste uke
121
Innlagt
328
Døde

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt