Hopp til innhold

Ber om fengsel for åtte Catalonia-politikere

Riksadvokaten i Spania ber høyesterett fengsle åtte katalansk ledere for opprør og oppvigleri. I Barcelona er det nye, store demonstrasjoner.

Tidligere ministre i den katalanske regjeringen møtte torsdag i spansk høyesterett

TILTALT FOR OPPVIGLERI: Tidligere ministre i den katalanske regjeringen, som blant annet er siktet for oppvigleri, møtte torsdag til høring i spansk høyesterett.

Foto: Paul White / AP

Spansk høyesterett startet i dag den første rettsprosessen i kjølvannet av Catalonias uavhengighetserklæring.

Retten blir bedt om å fengsle politikerne som var involvert i Catalonias forsøk på løsrivelse fra Spania mens etterforskningen pågår. Det er en oppfølging av Madrids harde linje overfor den opprørske regionen.

Demonstrasjon i Barcelona sammenligner Rajoy med Hitler og Franco

HARDE FRONTER: En demonstrant foran regionpresidentpalasset i Barcelona sammenligner statsminister Mariano Rajoy med Hitler og Franco.

Foto: LLUIS GENE / AFP

Risikerer 30 år

Den avsatte regionpresidenten som flyktet til Belgia mandag, Carles Puigdemont, møtte som ventet ikke opp da rettssaken mot i alt ni katalanske politikere startet i dag. De ni er siktet for opprør og oppvigleri.

De alvorlige siktelsene betyr at de risikerer opptil 30 års fengsel.

Riksadvokaten mener at den niende politikeren, Santi Vila, som trakk seg fra den katalanske regionregjeringen før Puigdemont erklærte Catalonia som uavhengig sist fredag, bør løslates mot kausjon på 50 000 euro (475 000 kroner).

Den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras (t.h.) på vei til retten i Madrid torsdag.

VISEPRESIDENT SIKTET: Den avsatte katalanske visepresidenten Oriol Junqueras (t.h.) på vei til retten i Madrid torsdag.

Foto: Paul White / AP

Den første som innfant seg i rettslokalet i den spanske hovedstaden, var Catalonias tidligere visepresident Oriol Junqueras. Han ble ledsaget av advokater og nektet å svare på spørsmål fra journalister.

Seks representanter i den oppløste regionforsamlingen i Catalonia, blant dem forsamlingens tidligere president Carme Forcadell, er også siktet, men høringen for dem ble torsdag utsatt til 9. november.

Den tidligere presidenten i Catalonias oppløste regionforsamling, Carme Forcadell, er siktet for opp

SPEAKER SIKTET: Den tidligere presidenten i Catalonias oppløste regionforsamling, Carme Forcadell, er siktet for opprør og oppvigleri etter at regionen erklærte uavhengighet fra Spania.

Foto: Francisco Seco / AP

Demonstranter

Utenfor inngangen hadde drøyt 20 andre katalanske politikere møtt fram for å vise sin støtte til de siktede, blant dem Assumpcio Lailla fra Catalonias demokratiske parti.

– Dette er en urettferdig situasjon der de etterforskes for å ha lagt til rette for demokrati. Jeg kan ikke forstå hvordan Europa kan se bort fra demokrati, sa hun.

Demonstrasjon i Barcelona 2. november

BARCELONA: Tusenvis av mennesker var samlet torsdag, hvor de demonsterte mot regjeringen i Madrid, foran regionpresidentens kontor på Sant Jaume-plassen i Barcelona.

Foto: Manu Fernandez / AP

På den andre sida av gata hadde en gruppe andre demonstranter tatt oppstilling. De hilste de katalanske politikerne velkommen med spanske flagg og taktfaste tilrop som «feiginger» og «send dem i fengsel».

Blir i Brussel

Catalonias avsatte president Carles Puigdemont, som ledet an i forrige måneds mislykkede forsøk på å løsrive regionen fra Spania, reiste tidligere i uka til Brussel sammen med seks av sine tidligere statsråder.

To av eksstatsrådene har siden returnert til Spania, mens Puigdemont og de øvrige fortsatt oppholder seg i Belgia av hensyn til «egen frihet og sikkerhet».

Puigdemont sier han blir værende i Brussel inntil spanske myndigheter garanterer «en rettferdig rettergang».

Spania kan nå komme til å utstede en arrestordre og begjære Puigdemont utlevert. Den tidligere katalanske lederen sa på en pressekonferanse tirsdag at han ikke vil søke asyl i Belgia, slik flere på forhånd hadde spekulert i.