Hopp til innhold

Belgia: – Ikke urealistisk at Puigdemont kan få asyl

Ryktene går om at den avsatte katalanske lederen Carles Puigdemont vil søke politisk asyl i Belgia etter at han reiste fra Spania i går.

Fasaden på Catalonias representasjonskontor i Brussel

FORVIRRING: Spanske myndigheter bekrefter at Catalonias avsatte leder er i Brussel, men hva Carles Puigdemont planlegger er uklart. Bildet viser fasaden på Catalonias representasjonskontor i Brussel

Foto: AURORE BELOT / AFP

Puigdemont reiste i går fra Barcelona til Brussel etter å ha blitt siktet for opprør, underslag og oppvigleri. I oppgjøret som nå foregår i spansk politikk, har sentralregjeringen i Madrid tatt svært harde ord i bruk.

Mandag overtok de regionregjeringens kontorer, og tirsdag formiddag kom også melding om at Guardia Civil, som er det nasjonale politiet, gjennomsøker lokalene til det regionale politiet i Catalonia.

I Brussel har Puigdemont hyret advokat, noe som satte fart i ryktene om at han planlegger en asylsøknad for å unnslippe rettsforfølgelse i hjemlandet Spania.

Paul Bekaert

Advokat Paul Bekaert i Brussel bistår Carles Puigdemont, og har lang erfaring fra asyl- og utleveringssaker.

Foto: Reuters TV

Puigdemont har tillyst en pressekonferanse i dag kl. 12.30 ifølge den Brussel-baserte advokaten Paul Bekaert.

Bekaert bekrefter tirsdag formiddag overfor Reuters at han er engasjert av Puigdemont som juridisk rådgiver, og at Puigdemont befinner seg i Belgia.

Han understreker at selv om Puigdemont har en alvorlig siktelse hengende over seg i Spania, oppholder han seg «helt lovlig» i Belgia.

– Han er ikke gått i skjul, understreker advokaten.

Han vil ikke bekrefte at Puigdemont vil søke politisk asyl i Belgia, men han sier det er både mulig og lovlig for Puigdemont å søke om asyl mens han oppholder seg i landet.

– Jeg sier ikke at det er enkelt, men det er fullt lovlig, sier han.

Bekaert forteller til Reuters at han har mer enn 30 års erfaring med utleveringssaker. Han har blant annet vært advokat for baskiske separatister som har kjempet mot utlevering til Spania.

– Slike saker blir som regel avslått fordi det har dreid seg om terroranklager, men i dette tilfellet er det jo ikke tilfelle, sier han.

Siktelsene mot Puigdemont omfatter også flere medlemmer av hans avsatte regionregjering. Dersom de tiltalte blir funnet skyldig, kan de bli dømt til lange fengselsstraffer. Opprør har strafferamme på 30 års fengsel, oppvigleri 15 år og underslag seks års fengsel.

Avviser ikke asyl

Theo Francken

Innvandringsminister Theo Francken i Belgia avviser ikke asyl.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Theo Francken, den belgiske innvandringsministeren, sa i går kveld til TV-kanalen VTM at det «ikke er urealistisk» at Puigdemont kunne få politisk asyl i Belgia.

Belgia er et av få EU-land hvor det er mulig for EU-borgere å be om asyl.

– Det snakkes allerede om fengselsstraff. Spørsmålet er da om han vil få en rettferdig rettssak, sa Francken ifølge Sky News.

Han understreket at belgiske myndigheter ikke har kommet med noe tilbud til Puigdemont.

– Jeg har ikke rullet ut noen velkomstløper, sa han.

Theo Francken tilhører det flamske separatistpartiet. Den spanske TV-kanalen La Sextra meldte i går at Puigdemont hadde hatt møte med flere flamske politikere i Brussel sammen med fem eller seks av medlemmene i hans avsatte katalanske regionregjering.

Bortvist fra kontorene

Mandag tok den spanske sentralregjeringen over styringen av Catalonia.

Et medlem av Puigdemonts regjering, Josep Rull, stilte på kontoret i morgentimene, bare for å bli resolutt ført ut av politiet etter få minutter.

Myndighetene i Madrid har gitt de avsatte lederne lov til å hente personlige eiendeler fra sine kontorer, men ikke utøve noen form for regulært arbeid.

Den spanske riksadvokaten, Jose Manuel Maza, sier ifølge NTB at han vil be dommerne om såkalt «preventive tiltak», men det er ikke klart om det innebærer pågripelse og varetekt inntil sakene kommer opp for en domstol.

Behandles av Høyesterett

Maza sier at tiltalene mot avsatte katalanske tjenestemenn vil bli brakt inn for det nasjonale rettsvesenet. Dette gjelder øyensynlig regionleder Carles Puigdemont og hans nestleder Oriol Junqueras, men riksadvokaten nevnte ikke navn.

Siktelsene mot avsatte medlemmer av den katalanske regionforsamlingen, blant andre presidenten i forsamlingen, skal behandles av spansk høyesterett.

Noen folkevalgte i Spania, blant andre de som sitter i regionforsamlingene, nyter godt av en viss immunitet og kan bare bli straffeforfulgt i høyesterett.

Forvirring

Bilde av Carles Puigdemont på regjeringskontor i Barcelona

Bildet av den avsatte katalanske lederen hang i går kveld fortsatt oppe på regjeringskontoret i Barcelona.

Foto: YVES HERMAN / Reuters

Det var mandag lenge uklart hvor Puigdemont og hans nærmeste krets oppholdt seg.

Forvirringen er stort blant Puigdemonts tilhengere som ventet spent på om han ville dukke opp på kontoret i Barcelona. Bildet hans hang da ennå på veggen i regjeringskontorene, men ingen visste hvor han befant seg før meldingen fra Brussel dukket opp.

Den avsatte lederen la tidlig mandag morgen ut et bilde på sosiale medier som viste gårdsrommet til den regionale regjeringsbygningen, men bildet var uten dato.

Senere viste det seg at Puigdemont og en gruppe rådgivere hadde kjørt til Marseille, hvor de tok et fly til Brussel mandag formiddag.

Den katalanske ekslederens kamp for løsrivelse er for øvrig blitt fordømt på det sterkeste i Brussel, som selv har utfordringer i den flamske delen av landet.

Det foreligger ingen uttalelser fra kommisjonen eller presidentskapet i EU om snarlige samtaler med Puigdemont.

Demonstrasjon i Barcelona 30. oktober

Mandag kveld var det en ny stor demonstrasjon i Barcelonas gater mot den spanske sentralregjeringen.

Foto: Gonzalo Arroyo / AP

Stiller til valg

En talsmann for det katalanske separatistpartiet ERC sa mandag at prosessen med løsrivelse går videre og at partiet har til hensikt å delta i valget som statsminister Mariano Rajoy har fastsatt til 21. desember.

– Partiets ledelse har hatt et møte og kommet til at vi vil finne en måte å delta i valget på. Valget kan bli nok en mulighet til å konsolidere den katalanske republikken, sa talsmann Sergi Sabria.

SISTE NYTT

Siste nytt