Hopp til innhold

Puigdemont: – Jeg er ikke i Brussel for å be om politisk asyl

Den avsatte presidenten ber europeiske land om å reagere mot spanske myndigheters håndtering av situasjonen i Catalonia.

puigdemont brussel

VIL IKKE SØKE ASYL: Den avsatte katalanske lederen, Carles Puigdemont, under tirsdagens pressekonferanse i Belgia.

Foto: Olivier Matthys / AP

– Vi er blitt avsatt som regjering og har dratt til Brussel for å legge frem vår sak, sa den avsatte katalanske presidenten Carles Puigdemont på en pressekonferanse i den belgiske hovedstaden tirsdag.

På spørsmål om han vil søke asyl i Belgia, svarte han slik:

– Jeg er ikke her for å be om politisk asyl. Jeg er her fordi jeg føler meg trygg her og fordi Brussel er Europas hovedstad.

Puigdemont sier videre at uavhengighetsbevegelsen «alltid har ønsket dialog», mens spanske myndigheter har svart med «aggressivitet og vold». Han mener regjeringen i Madrid ikke vil innse at de har «et stort problem», og ber alle parter om å respektere utfallet av det utlyste nyvalget i Catalonia 21. desember, uansett hva resultatet blir.

– Vårt arbeid har hele tiden rettet seg mot en fredelig prosess der man prøver å unngå vold. Alt vi har gjort i den katalanske regjeringen, også etter at uavhengighetserklæringen ble vedtatt på fredag, har fulgt det samme fredelige sporet, sier Puigdemont, som oppfordrer europeiske land til å reagere mot spanske myndigheters håndtering av situasjonen.

Risikerer år i fengsel

Spanske myndigheter har siktet Puigdemont og flere av hans regjeringsmedlemmer for opprør, underslag og oppvigleri etter at han erklærte Catalonia for selvstendig etter folkeavstemningen om uavhengighet 1. oktober. I oppgjøret som nå foregår i spansk politikk, har sentralregjeringen i Madrid gått hardt til verks.

Mandag overtok de regionregjeringens kontorer i Barcelona, og bortviste gjenværende medlemmer av regjeringen. Tirsdag formiddag kom det melding om at Guardia Civil, som er det nasjonale politiet, gjennomsøker lokalene til det regionale politiet i Catalonia.

– Forvirring og sinne

Puigdemont risikerer å miste sitt gode omdømme i Catalonia, mener Marcus Buck, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø og Spania-ekspert.

Statsviter og valgforsker Marcus Buck

SPANIA-KJENNER: Statsviter Marcus Buck sier Puigmont har skuffet mange etter at han rømte til Belgia.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

– Puigdemont har skapt forvirring, forbauselse, irritasjon og sinne innad i regjeringskoalisjonen. Akkurat nå vet de ikke hva de skal gjøre, sier Buck.

Etter at Puigdemont forsvant mandag, har stemningen i Catalonia vært preget av usikkerhet. Da han i går kveld dukket opp i Brussel, satte det fart i ryktene om at han planlegger en asylsøknad for å unnslippe rettsforfølgelse i hjemlandet Spania. Det avviste imidlertid Puigdemont under pressekonferansen tirsdag.

Buck sier til NRK at han tror at Puigdemonts oppførsel nå, skuffer mange, og at de vil fortsette kampen med andre frontfigurer.

Tror vinden vil snu

I tiden fram til nyvalget 21. desember, tror Marcus Buck at en ny generasjon politikere vil overta. Han tror ikke på nye, voldsomme demonstrasjoner nå.

– Den katalanske uavhengighetsbevegelsen har vært veldig nøye på at alle demonstrasjoner skal foregå fredelig og lovlig. De vet at med en gang det er voldsbruk, så er saken tapt, sier han.

Han tror også at resultatet av valget i desember vil bli et helt annet enn det som folkeavstemningen viste, hvor 90 prosent stemte for løsrivelse. Han spår at uavhengighetsbevegelsen vil tape ved valget i desember

– Årsaken til det er at valgdeltakelsen vil stige. Flere av dem som var hjemmesittere sist, vil nå gå til urnene, og sørge for et annet resultat, sier Buck.

Rykter om asylsøknad

I mellomtiden er det usikkert hvilke planer Puigdemont har. Under pressekonferansen sa han at han ikke visste hvor lenge han ville bli i Brussel. Marcus Buck tror Puigdemont har skjønt at slaget er tapt.

– Både Belgia og Spania er EU-land, så det anser jeg som helt umulig. Men jeg tror han kan lykkes i å holde saken gående i årevis i rettsapparatet, og slik trenere det hele, sier han.

Theo Francken

TILHØRER SEPARATISTALLIANSE: Belgias innvandringsminister Theo Francken.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Den belgiske innvandringsministeren Theo Francken har uttalt at det «ikke er urealistisk» at Puigdemont ville fått innvilget asyl i Belgia. Francken tilhører selv separatistalliansen NVA, som kjemper for flamsk uavhengighet.

At den katalanske ekspresidenten har hatt møter med flere flamske nasjonalister i Belgia, tror Buck vil skuffe mange katalanere.

– Det at han nå holder seg med flamske nasjonalister har ikke falt i god jord hjemme i Catalonia, mener han.

SISTE NYTT

Siste nytt