Hopp til innhold

Kan bli siktet for opprør i Catalonia

Carles Puigdemont og andre katalanske regjeringsmedlemmer kan bli siktet for opprør. Politikerne risikerer 30 års fengsel.

Catalonias president, Carles Puigdemont

Catalonias president, Carles Puigdemont risikerer en fengselsstraff på 30 år.

Foto: Manu Fernandez / AP

Den spanske påtalemyndigheten bekrefter nå at det vurderes å sikte Carles Puigdemont og andre katalanske regjeringsmedlemmer for opprør, oppvigleri og underslag.

Hvis de tidligere regjeringsmedlemmene blir funnet skyldig, risikerer de opptil 30 års fengsel.

Jose Manuel Maza, Spanias riksadvokat

Jose Manuel Maza, Spanias riksadvokat

Foto: JAVIER SORIANO / AFP

Den spanske riksadvokaten, Jose Manuel Maza, sier at påtalemyndigheten ønsker å sikte de katalanske politikerne. Nå blir det opp til en domstol å avgjøre om de kan siktes. Maza har også bedt om at det iverksettes det som kalles «preventive tiltak». Det er uklart hva dette innebærer.

I ytterste konsekvens kan det innebære at de katalanske politikerne blir arrestert og satt i varetekt inntil sakene kommer opp for en domstol.

I Brussel

Den katalanske ledere Carles Puigdemont er i Brussel og har annonsert at han kommer med en uttalelse mandag ettermiddag

Tiltalene mot avsatte medlemmer av den katalanske regionsforsamlingen, blant annet presidenten i forsamlingen, vil bli behandlet av spansk høyesterett.

Noen folkevalgte i Spania, blant annet de som sitter i regionsforsamlingene, nyter godt av en viss immunitet og kan bare bli straffeforfulgt i høyesterett.

De katalanske politikerne har de siste ukene kjempet for å løsrive Catalonia fra Spania.

Lørdag ble Carles Puigdemont og de regionale, katalanske myndighetene avsatt av den spanske regjeringen og statsminister Mariano Rajoy.

Les også: Rajoy sparkar hele den katalanske regjeringa

Møtte på jobb

Et medlem av den avsatte regjeringen i Catalonia, Josep Bull, møtte på jobben som vanlig mandag, men ble fulgt ut av politiet etter få minutter.

Myndighetene i Madrid har gitt de avsatte lederne lov til å hente personlige eiendeler fra sine kontorer, men ikke utøve noen form for regulært arbeid.

Motstandere og tilhengere av løsrivelse for Catalonia i Barcelona mandag formiddag

Motstandere og tilhengere av løsrivelse for Catalonia i Barcelona mandag formiddag

Foto: LLUIS GENE / AFP

Katalanske ledere, som kollektivt ble sparket fra jobben før helgen, har oppfordret sine tilhengere til å utøve demokratisk opposisjon, uten at det er helt klart hva dette vil innebære. Mange frykter at ikke alt vil gå rolig for seg.

Formelt skjedde maktoverføringen lørdag, da Madrid-regjeringen publiserte en kunngjøring om at den katalanske regjeringen var avsatt.

I en omstridt folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober ble det massivt flertall for løsrivelse fra Spania. Men bare 42 prosent av de stemmeberettigede deltok. Store folkemasser har etter avstemningen fylt gatene i Barcelona til støtte for regionens opprørsledelse.

Vil delta i valget

En talsmann for det katalanske separatistpartiet ERC sa mandag at prosessen med løsrivelse går videre. ERC har til hensikt å delta i valget som statsminister Mariano Rajoy har fastsatt til 21. desember.

Talsmann for ERC, Sergi Sabria

Talsmann for det katalanske separatistpartiet, Sergi Sabria, fortalte på en pressekonferanse at ERC har til hensikt å delta i valet 21. desember.

Foto: JON NAZCA / Reuters

Partiets ledelse har hatt et møte og kommet til at vi vil finne en måte å delta i valget på. Valget kan bli nok en mulighet til å konsolidere den katalanske republikken, sa talsmann Sergi Sabria.

SISTE NYTT

Siste nytt