Hopp til innhold

Puigdemont arrestert etter fire år på rømmen

Den tidligere katalanske lederen Carles Puigdemont er pågrepet i Italia. Nå krever Spania ham utlevert.

Carles Puigdemont

Carles Puigdemont flyktet til Belgia for å unngå pågripelse. I dag må han møte i retten i Italia.

Foto: Yves Herman / Reuters

Den tidligere uavhengighetslederen sitter nå i arrest på flyplassen Alghero på den italienske øya Sardinia, skriver El Pais. Advokaten hans skriver på Twitter at han var på reise i egenskap av å være medlem av EU-parlamentet.

Pågrepet idet han gikk av flyet

Ifølge den spanske avisen sto politiet og ventet på Puigdemont og arresterte ham så fort han hadde gått av flyet. Det er ventet at han må stille i retten på morgenen fredag.

Puigdemont flyktet til Belgia for å unngå pågripelse etter det mislykkede forsøket på å løsrive Catalonia fra Spania i 2017.

I hjemlandet kan 58-åringen bli stilt for retten for oppvigleri etter den ulovlige folkeavstemningen om katalansk uavhengighet i 2017.

I 2018 ble han pågrepet i Tyskland, men ble løslatt mot kausjon.

Mistet immunitet

I mars ble Puigdemont, Toni Comín og Clara Ponsatí fratatt sin parlamentarisk immunitet som EU-parlamentet hadde gitt dem. Det skjedde etter en hemmelig avstemning i parlamentet. De to sistnevnte var henholdsvis helseminister og utdanningsminister i den katalanske regjeringen som ble ledet av Puigdemont.

– Vi mistet vår immunitet, men EU-parlamentet har mistet mer: Det europeiske demokratiet. Dette er et tydelig eksempel på politisk forfølgelse, sa Puigdemont da resultatet var klart.

Uroligheter i Barcelona

Da flere katalanske politikere ble dømt fordi de ønske løsrivelse fra Spania, førte det til voldsomme protester i Barcelona i oktober 2019.

Foto: Jon Nazca / Reuters

Fra spansk side ble vedtaket vurdert som en bekreftelse på at Spania selv skal ordne opp i Catalonia-spørsmålet og at det ikke er noen EU-sak. Dermed var arrestordren på Puigdemont igjen gyldig. Hvis de tidligere regjeringsmedlemmene blir funnet skyldig, risikerer de opptil 30 års fengsel.

SISTE NYTT

Siste nytt