Ber India droppe terror-dødsstraff

Norske Arne Strømme og Line Kristin Woldbeck havnet midt i terrorangrepet i Mumbai i november 2008. Nå er paret tilbake i India for å takke de som reddet livet til Strømme.

Terror attack survivors

Det norske paret Line Kristin Woldbeck og Arne Strømme foran Taj Mahal hotell på mandag. De er i India for å minnes ofrene og hedre heltene etter terrorangrepene for to år siden.

Foto: Vivek Bendre, the Hindu photo arcive / The Hindu

To år etter at Arne Strømme ble skutt i ansiktet og ble alvorlig skadet i angrepet på Café Leopold er han og kjæresten tilbake i byen der de ble angrepet av terrorister.

Kafeen var det første stedet som ble rammet da islamistiske ekstremister gikk til angrep mot flere mål i den indiske storbyen 26. november 2008.

Her skal de møte overlevende og hedre heltene fra terrorangrepet.

Kasab

Ajmal Amir Kasab på et bilde fra 26. november 2008. Han er den eneste av terristene som overlevde angrepene i Mubmai. I mai i år ble han dømt til døden for angrepene.

Foto: Sebastian D'souza / AP

– Vil gjøre ham til martyr

Mohammed Ajmal Amir Kasab er eneste av terroristene som har overlevd . Han ble stilt for retten og den 6. mai i år ble han dømt til døden.

Nå ber Line Kristin Woldbeck om at Kasab ikke skal henges for terrorangrepet.

– Det vil bare gjøre ham til martyr. Det er ingen grunn til å gi han det han ønsker seg, sier Woldbeck til den indiske avisen The Hindu.

LES: Mumbai-terrorist dømd til døden

LES: Landemerke i Mumbai åpner etter hotellterror

På vei hjem

Arne Strømme og Line Woldbeck hadde vært i India en måned og skulle bare ha en overnatting i Mumbai på vei hjem da terroristene angrep.

Mens de satt på restauranten Café Leopold sammen med Lines indiske venninne Meetu, skjedde det som for alltid vil prege livene deres.

India Shooting

Arne Strømme (bildet) ble alvorlig skadet da han ble skutt under terrorangrepene i Mumbai for to år siden. Han og kjæresten Line Kristin Woldbeck var gjester på Cafè Leopold da den populære kafeen ble det første målet i det store angrepet.

Foto: Altaf Qadri / AP

– Jeg, Line og Meetu satt på café Leopold da noen ukjente personer kom inn og startet å avfyre skudd, forteller Arne Strømme til avisen Hindustan Times.

Først hørte de to skuddsalver, deretter et kraftig granatsmell. Sammen med Meetu krøp Arne og Line under bordet og prøvde å spille døde. Flere ganger kom terroristene tilbake. Den fjerde gangen traff kulene Meetu og Arne.

LES: Kortvarig gjenåpning for Café Leopold

Så rett på en terrorist

Arne kjente kulen treffe kinnbeinet. Han så på hånden sin, der fingertuppene var blåst av. I ti minutter lå de i en blodpøl under bordet, og begynte å håpe at marerittet var over. Da Line reiste seg på kne, så hun rett på en av terroristene, og han måtte ha sett at hun levde.

– Men håret mitt var svart av blod, og sjalet hadde falt ned over ansiktet slik at han ikke kunne se at jeg var vestlig. Det og at jeg hadde en indisk punjabi-drakt gjorde at jeg tror han ikke brydde seg om å skyte meg, sier hun til Hindustan Times.

Veninnen Meetu, og ni andre som oppholdt seg i kafeen ble drept i angrepet.

Arne og Line Kristin ble værende inne i kafeen i 45 minutter før Arne ble fraktet til Bombay Hospital med kraftige blødninger i ansiktet.

Fem timers operasjon

– Da Arne kom til sykehuset blødde han kraftig fra ansiktet og tre av fingrene på høyre hånden hang bare og dinglet, forteller Woldbeck.

India café leopold mumbai

Arne Strømme og Line Kristin Woldbeck måtte gjemme under bordet da kafeen ble angrepet av terrorister.

Foto: Saurabh Das / AP

Legen som opererte Strømme den natten klarte å redde fingrene og han har i dag ingen skader i ansiktet, bortsett fra et arr langs det ene kinnet.

– Jeg har ingen smerte lenger, sier Strømme.

Legen som behandlet Strømme forteller til avisen DNA India at han var den første pasienten som ankom Bombay Hospital etter angrepet. På grunn av de alvorlige skadene tok det fem time å operere ham.

– Vi måtte ta i bruk nevrokirurgi, plastisk kirurgi og ortopedisk behandling. Alt dette ble gjort kun med lokalbedøvelse, sier Dr. Keki Tulre, ved nevrokirurgisk avdeling på Bombay Hospital.

Strømme takker i avisen kjæresten Line og legene som behandlet ham på sykehuset for at det har gått så bra med ham i ettertid.

Ikke alle var helter

Sammen med andre overlevende fra blant annet India, Storbritannia, Frankrike og Tyskland skal de delta på minnemarkering og hedre heltene og ofrene to år etter terorangrepet.

– De som var helter den natten bør hedres, for det var ikke alle som oppførte seg like fint, sier Woldbeck, som kan fortelle om at det var veldig vanskelig å få fatt på en taxi den natten.

– Ingen drosje-sjåfører ville ha oss i bilen, trolig fordi de var redd for å få blod i setene sine. Jeg forsøkte sikkert å stanse ti biler uten hell. Men til slutt hjalp to indiske ungdommer oss. De stilte seg midt i veien og stoppet en taxi for oss. De to vil jeg veldig gjerne takke, sier Woldbeck.

Hun også ønsker å takke de fire soldatene som til slutt kom og evakuerte dem til St. George's Hospital.

– De risikerte livet sitt for oss. De var de virkelige heltene, sier hun

LES: Obama minnet indiske terrorofre

LES: Frykter nye angrep

– Politiet gjorde ingenting

Hun forteller at selv om det var en politistasjon like i nærhetene av kafeen, tok det lang tid før de rykket ut.

– Det var fire soldater som reddet oss etter 45 minutter. Det var ingen respons fra politiet. De satt på politistasjonen tvers over veien, men gjorde ingen ting, sier Woldbeck.

Woldbeck lurer også på hvorfor politiet mislyktes med å sikre området etter angrepet.

– Jeg var overrasket over å se bilder i etterkant av folk som gikk gjennom kafeen like etter angrepet. Mange amatørvideoer lå ute på internett som viser folk inne på området. Hvorfor ble ikke bygningene sperret av?, spør Woldbeck.

Hun sier angrepet på café Leopold varte lenger enn fem minutter.

– Jeg har sett rapporter som forteller at terroristene skjøt kuler fra utsiden og at de ikke kom inn i kafeen. Sannheten er at de kom inn og gikk rundt og skjøt folk på nært hold, en etter en, sier Woldbeck.

SISTE NYTT

Siste nytt