Hopp til innhold

Den gjenlevende mumbaiterroristen

Selv muslimer i India krever at Mohammed Ajmal Amir Kasab, den eneste overlevende terroristen etter terrorangrepene i Mumbai, må møte døden.

Mohammed Ajmal Kasab

Mohammed Ajmal Amir Kasab var satt til å angripe jernbanestasjonen Chhatrapati Shivaji Terminus. Han var de

Foto: Sebastian D'souza/Mumbai Mirror / Scanpix/AP

Joar Hoel Larsen
Foto: NRK

Den 26.september 2008 angrep ti pakistanske terrorister sivile mål i Mumbai, verdens nest største by og Indias finansielle sentrum.

Terrorangrep i India

Den 21 år gamle Mohammed Ajmal Amir Kasab ble tatt til fange, og var den eneste av de ti som overlevde. Han ble stilt for retten og den 6. mai i år ble han dømt til døden.

Ingen typisk islamist

Ryktene om hvem han var, hva han het og hvor han kom fra var i begynnelsen mange, men Kasab skal, ifølge indiske myndigheter, ha vært samarbeidsvillig og svarene han ga, er i all hovedsak blitt bekreftet av foreldre og naboer hjemme i landsbyen Farodkot i Punjab, Pakistan.

Ajmal Amir Kasab var ikke en typisk islamist, snarere en typisk pakistansk gutt fra en fattig familie. Det er lite arbeid å få for en ungdom uten utdannelse. Han kom på kant med foreldrene og loven og levde en periode av alt fra kjeltringstreker til væpnet ran.

I Rawalpindi møtte han en dag en politisk aktivist, som førte til at han meldte seg til opplæring hos gruppen Lashkar-e-Taiba.

Mohammed Ajmal Amir Kasab

Dette var det første bildet av terroristene folk fikk se, en såret Mohammed Kasab.

Foto: MUMBAI POLICE / Afp

I månedsvis fikk han og 23 andre opplæring i våpenbruk, navigering, detonering og annet som de skulle få bruk for i Mumbai i november.

Angrep for penger

De to som ble valgt ut, forlot Karachi den 23. november 2008, kapret en indisk fiskebåt og tok seg inn til Mumbai i små oppblåsbare båter. Målene var plukket ut på forhånd, og utstyrt med kart, GPS og satelitt-telefon tok Kasab og en annen terrorist seg til jernbanestasjonen i Mumbai.

Terrorangrep i Mumbai
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

FRA ARKIVET: Fire ulike steder i Mumbai ble angrepet.

Omstendighetene rundt arrestasjonen, forhørene og ikke minst motivene for hvorfor Kasab meldte seg som frivillig, spriker.

Ifølge indisk politi visste han lite om hva jihad - hellig krig - innebar, han hadde begrenset kunnskap om islam og kunne ingen vers fra Koranen. Mye tyder på at han - i utgangspunktet - var en ren leiesoldat som var lovet en stor sum penger, eller en utbetaling til foreldrene om han ble martyr.

Hvilket alle LeT-soldater har ordre om å bli. De skal ikke la seg ta til fange og bli avhørt.

Pakistan benektet

Det som skjedde i Mumbai 26. september 2008, var en politisk belastning for Pakistan og for forholdet Pakistan/India.

Pakistans forsøk på å benekte Kasabs nasjonalitet, hans families eksistens og hans fødeby Farodkot, gjorde vondt verre.

Mohammed Ajmal Kasab

Kasab har virket forvirret under rettssaken.

Foto: HO / Reuters

Ironisk nok kom Kasabs ankesak opp for retten i Mumbai i forrige måned. Etter høylydte tilrop, spytting på videokamerat og ubehersket latter, ble han bortvist fra retten allerede første dag.

Indiske medier har ikke hatt noen referanser til Kasabs mentale helse etter snart to år i fangenskap.

Det er lite trolig at dødsdommen blir omgjort, men knyttet spenning til om den blir eksekvert. India dømmer lovbrytere til døden bare i helt spesielle saker.

I et land med 1,2 milliarder innbyggere, blir det allikevel avsagt en del dødsdommer. Det strides om hvor mange, og antall benådninger er heller ikke kjent.

Ifølge forskjellige kilder skal det nå sitte om lag 50 fanger på «death row» i India, men bare én person er blitt henrettet siden 1995.

Det store spørsmålet, er om Ajmal Amir Kasab blir den andre.

Mohammed Ajmal Amir Kasab

Selv indiske muslimer krever at Mohammed Ajmal Amir Kasab må henrettes, som straff for det han har gjort.

Foto: SAJJAD HUSSAIN / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt