Søket etter savnede avsluttet

MOORE (NRK.NO): Uværet som følger i tornadoens kjølvann – med regn, lyn og torden – gjorde forholdene svært vanskelige for redningsarbeiderne. Nå er de sikre på at ingen flere ligger fastklemte i ruinene.

Jon Gelius rapporterer live fra tornadorammet område i Oklahoma

NRKs korrespondent Jon Gelius rapporterer fra bydelen i Moore som ble knust av tornadoen.

Jon Gelius, Oklahoma
Foto: NRK

Regnet som øser ned, lynene som flerrer opp på himmelen – i tillegg til de kraftige tordendrønnene – gjør letemannskapene som har søkt døgnet rundt i ruinene har hatt en svært vanskelig jobb. Nå avsluttes søket etter savnede, og opprydningsarbeidet etter tornadoen har begynt i Moore.

Redningsarbeidet var intenst fordi verken byens myndigheter eller delstatsmyndighetene hadde gitt opp håpet om å finne overlevende – selv om håpet ble mindre for hver time.

Nå tror de at dødstallet forblir på 24, selv om rundt 40 personer skal være savnet.

Myndighetene understreker at dette kan være uriktig, gitt at innbyggere kan ha kommet seg unna før tornadoen rammet eller ha kommet til rette uten å ha fått gitt ordentlig beskjed.

Deler av mobil- og telenettet er slått ut og har gjort kommunikasjonen vanskelig.

Men folk i byen er vant til tornadoer og mange søker tilflukt i spesialbygde rom eller i kjellere når uvær er på vei.

Derfor hadde redningspersonell lenge troen på at de kunne finne personer som lever, selv om det er krevende og vanskelige å ta seg frem i de sammenraste husene.

Brannvesenet i byen sa tidligere i kveld at de vil gå gjennom alle de ødelagte bygningene tre ganger, for å være helt sikre på at de finner eventuelle overlevende.

Hver ruin som er undersøkt får et stort X tegnet på, for at ingen skal være oversett.

Jevnet med jorden

For et helt nabolag i den lille byen ble under uværet så å si jevnet med jorden.

Så langt man kan se ligger det strødd personlige eiendeler, bygningsmaterialer, rester av tak og vinduer. Et stort grøntområde er dekket av restene av det som inntil i går var et normalt boligstrøk.

En husrekke på 10–12 hus står delvis igjen i kaoset, halvparten av bygningene ble borte med vinden, halvparten er som før. Midt i gaten i det øsende regnværet ligger det to teddybjørner på en gressplen - alene og forlatt.

Bilene bærer preg av å ha blitt løftet opp og sluppet ned igjen.

Nabolaget er sperret av og blir bevoktet av politistyrker, men enkelte av huseierne har fått slippe innenfor sperringene og forsøker – midt i uværet og de sammenraste bygningene – å berge det som kan berges av eiendeler.

En stille strøm av mennesker går til og fra det som var hjemmene deres, bærende på det som fortsatt er noenlunde helt.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Teddybjørn utenfor et hus i Moore, Oklahoma

En avrevet side av en barnebok og en liten teddybjørn ligger på en gressplen utenfor et sammenrast hus.

Foto: Jon Gelius / NRK

Strøm og vann

Tornadoen tok også kraftledningene og store deler av byen er av den grunn strømløs. Store lyskastere er satt opp ved letestedene og heisekraner er kjørt inn for å løfte vekk tunge takdeler og sammenraste konstruksjoner.

Gassledninger er revet over og myndighetene frykter for at det samme kan skje med vannledningene, slik at vannet blir forurenset. Stor lass med vann for utdeling kjøres derfor nå inn i byen.

Tornadoen som rammet byen i går hadde en fart på over 230 kilometer i timen og en bredde på 3 kilometer.

Det er fjerde gang siden 1998 at en tornado har truffet byen. Også i 1999 etterlot uværet svært store skader. 40 mennesker mistet da livet.

Ifølge meteorologene vil Moore styre klar av de nye tornadoene som er på vei, men som kan ramme andre deler av delstaten.

Oklahoma og nabostatene ligger i et område som kalles «Tornado Alley» – eller tornadoalleen.

De kommende tornadoene er ventet å treffe deler av Texas, Arkansas, Louisiana foruten utkanten av Oklahoma.

SISTE NYTT

Siste nytt