24 bekreftet døde i Moore

Tallet på bekreftede omkomne etter tornadoen i Oklahoma er 24 personer – halvparten av hva som ble opplyst for noen timer siden. Dobbelttelling skal være årsaken.

Leting i ruinene i Plaza Tower barneskole i Moore, Oklahoma

Brannmannskaper og soldater fra nasjonalgarden har i hele natt lett i ruinene hvos Plaza Tower barneskole stod.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Vi har gode nyheter. Antall bekreftede omkomne er nå 24, sa Amy Elliott, talskvinne for helsemyndighetene i Oklahoma, på en improvisert pressekonferanse i morgentimene amerikansk tid.

Årsaken til at tallet ble oppjustert fra 24 til 51 og så nedjustert igjen nå i ettermiddag, skal være at enkelte av de døde skal ha blitt talt to ganger i kaoset og at de vanskelige kommunikasjonsforholdene, med både telenettet og mobilnettet delvis slått ut, åpnet for misforståelser.

Elliott sier at 21 av de 24 som er bekreftet døde, er identifisert. 9 er skoleelver, de fleste fra barneskolen Plaza Tower som ble knust til pinneved av tornadoen.

Talskvinnnen beskrev situasjonen som fortsatt svært kaotisk og understreket at det fremdeles kan ligge døde i ruinene. 40 personer er antatt savnet, mange av dem barn, men delstatsmyndighetene er usikre også på dette tallet. Men de venter at dødstallene kan stige igjen.

Hittil er 101 personer reddet ut i live fra bygninger som den kraftige vinden jevnet med jorden.

240 personer er registrert med alvorlige eller lettere skader, av disse er rundt 60 barn.

Strømløst og fare for gasslekkasje

Tornadoens fart er målt til rundt 320 kilomter i timen og feide med seg alt i tre kilometers bredde.

Redningsmannskapene, som har holdt på i hele natt, søker videre med full styrke i dagslyset. De går fra hus til hus for å høre etter stemmer og søke seg gjennom de knuste bygningene.

Et helt nabolag i Moore er forandret til store mengder pinneved og vridd armeringsjern. Ett av byens to sykehus er også totalskadd.

Et flertall av byens 55.000 innbyggere er uten strøm og borgermester Glenn Lewis sier brannfaren er stor, på grunn av nedblåste kraftlinjer og ødelagte gassledninger.

SISTE NYTT

Siste nytt