NRK Meny
Normal

Guvernør lover leting til siste slutt

– Ingen hus skal være usøkt, sa guvernør Mary Fallin i Oklahoma om nabolaget som ble knust til pinneved av tornadoen i byen Moore.

Moore, Oklahoma etter at tornadoen rammet

Dette har vært et nabolag

Foto: Brennan Linsley / Ap

– Det er hardt å se alle hjemmene som er knust til pinneved. Gater og skilt er vekk, og det er vanskelig å koordinere redningsarbeidet når det nesten er umulig å skille mellom områder og gatenavn, sa guvernøren på en pressekonferanse klokken 19.30 norsk tid.

Flere omkomne kan ha blitt fraktet andre steder

Mary Fallin la ikke skjul på at situasjonen fortsatt er alvorlig i byen som ble så hardt rammet av tornadoen i går. Et helt nabolag er så og si borte.

– Det offisielle tallet på døde er fortsatt 24, men døde personer kan ha blitt fraktet direkte til lokale begravelsesbyråer som vi per nå ikke har oversikt over. Vi jobber hardt for å få et nøyaktig antall på omkomne, sa Fallin.

21 av de 24 som er bekreftet døde, er identifisert. 9 av dem er barn, hvorpå 7 var elever ved barneskolen Plaza Tower som ble knust i møte med vinden.

Mary Fallin

LOVER GRUNDIG LETING: Guvernøren i Oklahoma, Mary Fallin, lover at ingen hus eller ruiner skal stå igjen ugjennomsøkt.

Foto: Sue Ogrocki / Ap

I tillegg er 40 personer er antatt savnet, mange av dem barn, men det er stor usikkerhet om tallet stemmer.

– Våre tanker går til dem som ikke har fått hjem sine kjære. Vi vet ikke om det fortsatt finnes savnede vi ikke har oversikt over. Men redningsmannskapene leter nå gjennom hver eneste bygning for å finne ut om det fortsatt finnes overlevende i ruinene, sa Mary Fallin.

Hittil er 101 personer reddet ut i live fra bygninger som den kraftige vinden jevnet med jorden.

Har søkt og søkt

Oklahoma-guvernøren roste redningsmannskapene for at de i ett døgn – uten hvile – har søkt og søkt i ruinene.

– Tusen tusen takk for at dere har hjulpet så mange personer. Det er ikke så lett å håndtere en så stor katastrofe, men dere har lett og lett og vi er veldig takknemlig, sa hun alvorlig.

Guvernøren takket også president Barack Obama og alle føderale instanser for de så raskt har stilt alle tilgjengelige ressurser til disposisjon.

Går gjennom alle bygg tre ganger

Ifølge en talsmann for brannvesenet skal de gå gjennom alle de ødelagte bygningene tre ganger, for å være helt sikre på at de finner eventuelle overlevende.

240 personer er registrert med alvorlige eller lettere skader, av disse er rundt 60 barn.

Hjelper å gjenforene kjæledyr med eiere

Midt i all tragedien kommer det også solskinnshistorier, som historien om Barbara Garcias som fryktet hun hadde mistet alt, da hun plutselig fikk øye på hunden sin, levende, fastklemt i ruinene. Hun fikk øye på hunden sin midt under et intervju, og klippet har gått sin seiersgang på nettet.

Men ikke alle dyreeiere har vært like heldige. Mange kjæledyr og eiere er kommet bort fra hverandre, men mange står nå på også for de firbente ofrene etter tornadoen.

– Det er opprettet mottakssenter for kjæledyr som har blitt funnet i ruinene. De får mat og vann, og flere dyrevenner jobber hardt for å gjenforene kjæledyrene med sine eiere, sier en talsmann for redningsarbeiderne.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt