Obama roste lærerne i Moore

President Barack Obama roste lærerne i Moore for å ha forsøkt å berge livet til så mange elever som mulig da tornadoen rammet to barneskoler i den lille byen.

Lærer bærer vekk elever fra Briarwood Elementary school i Moore, Oklahoma

En lærer ved Briarwood Elementary School bærer vekk en skadet elev etter at vinden hadde gitt seg.

Foto: Paul Hellstern / Ap

– Hele nasjonen står bak dere, dere er ikke alene sa presidenten til innbyggerne i Moore på en rask pressekonferanse i ettermiddag norsk tid.

Det var en alvorstynget president som talte, både til de 55.000 innbyggerne i Moore og til resten av nasjonen.

– Mange er døde, enda flere er skadet og blant dem som har mistet livet er barn som søkte ly på det tryggeste stedet de kjente, sa Obama.

Knuste skoler og vettskremte barn

Tornadoen feide med seg en rekke hus, forretninger, et sykehus og to barneskoler. Plaza Tower-skolen ble fullstendig knust, mens Briarwood-skolen fikk store skader.

På amerikanske tv-skjermer har sterke gjenforeningsscener fra i går ettermiddag og kveld – før nattemørket senket seg – blitt vist om og om igjen.

Lettede foreldre som fikk øye på sine barn eller hørte deres navn bli ropt opp, gråt av glede. Andre satt i stillhet og måtte bare håpe at deres barn var blant de som utover kvelden ble funnet og dratt levende frem fra ruinene.

– Lærerne reddet barna våre. De løftet et vegg som hadde falt over sønnen min, forteller en lettet mor til Reuters.

Sønnen slapp unna med kun ei skramme da skolen kollapset over ham.

– Det var veldig skummelt, svarer han på reporterens spørsmål.

Et barn blir reddet ut av ruinene fra barneskolen Tower Plaza

En elev ved Tower Plaza barneskole ringer sin far og forteller at han er live, etter å ha blitt funnet i live.

Foto: Sue Ogrocki / Ap

Ni skolebarn er hittil bekreftet omkommet. Sju av dem var elever ved Plaza Tower.

Obama roste motet til alle lærerne ved skolene, som med fare for sitt eget liv forsøkte å få skolebarna i sikkerhet, og som beskyttet dem mens vinden raste.

På Plaza Tower ble 75 lærere og elever beordret ned på gulvet i forsøket på å søke ly og berge livet. De har fortalt om et 40 minutter langt kaos. Skolen skal være konstruert for å tåle store vindstyrker.

24 elever var savnet da vinden stilnet, men mange av dem var tatt hånd om av folk som kom til for å hjelpe, og kom etter hvert til rette. Andre var blant elevene som hadde blitt flyttet til en kirke før tornadoen traff.

Presidenten takket derfor også alle naboene og alle redningsarbeiderne. Mange av dem som kom til stedet startet umiddelbart å grave og lete, andre tok seg av vettskremte barn som dukket opp under de sammenraste veggene.

– Der det før stod hus, der det før stod skoler, der det før var klasserom, er det nå tomme hull. De må fylles opp igjen med kjærlighet, latter og samhold, sa president Obama og understreket at det vil være foreldre, barn og redningsmannskaper som i tiden som kommer vil trenge trøst og støtte.

Fortsatt leter redningsmannskaper etter døde og levende i ruinene.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Pressekonferanse Obama

President Barack Obama møtte i ettermiddag norsk pressen om katastrofen i Oklahoma.

Dødstallene nedjustert

24 personer, inkludert de 9 barna, er bekreftet døde, etter at dødstallene i ettermiddag ble nedjustert på grunn av dobbelttelling i kaoset.

– Vi kjenner ikke til hvor mange menneskeliv som er tapt eller de økonomiske tapene. Men hvis det er håp å holde fast i, så er det at folk i Oklahoma er bedre forberedt på en slik katastrofe en mange andre, sa presidenten om den uavklarte situasjonen i Moore.

Det er fjerde gang siden 1998 at en tornado har truffet byen. I 1999 etterlot uværet svært store skader og 40 døde.

Obama, som allerede i går erklærte unntakstilstand i delstaten, har stilt alle nasjonale ressurser til rådighet for guvernør Mary Fallin og lover at den føderale regjeringen vil stille opp med penger og hjelp, både til redningsarbeidet som nå foregår og til gjenoppbyggingen som venter.

Han sa også at han har gitt ordre til sine folk, som er på vei for å lede arbeidet, at privatpersoner som trenger akutthjelp, skal få det uten byråkratiske omveier.

Guvernør Fallin satte raskt inn både nasjonalgarden og trafikkpolitiet til å hjelpe til i arbeidet i går kveld. I tillegg bidrar både brannmannskaper, helsepersonell, Røde Kors-frivillige og bygningskyndige i letearbeidet.

Også redningsmannskaper fra Texas, Nebraska og Tennessee ble raskt rekvirert. Både den føderale regjeringen og delstatsmyndighetene har lært og fått nye rutiner på plass etter Bush-regjeringens katastrofale håndtering av orkanen Katrina i 2005.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Redningsarbeidere ved Plaza Towers barneskole i Moore, Oklahoma

Redningsarbeiderne leter desperat etter skoleelever i ruinene av Tower Plaza.

Foto: STRINGER / Reuters

Mer vind i vente

Tornadosesongen i USA er i anmarsj og Obama minnet om at flere delstater enn Oklahoma kan vente seg enorme vindstyrker i dagene og ukene som kommer.

Oklahoma og nabostatene ligger i et område som kalles «Tornado Alley» – tornadoalleen.

Mer vind og flere tornadoer er allerede spådd i dag, men de er ventet å treffe deler av Texas, Arkansas, Louisiana – og Oklahoma. Etter meteorologenes beregninger skal Moore gå fri.

Farten til gårsdagens tornado ble målt til rundt 320 kilometer i timen og den hadde et omfang på tre kilometer.

I tillegg til at et helt område i Moore er knust til det ugjenkjennelige, kommer strømmangelen for resten av byen. Kraftlinjer ble revet ned og 40.000 husstander og offentlige bygninger er uten strøm.

SISTE NYTT

Siste nytt