NRK Meny
Normal

Mer uvær i vente

Det dødelige uværet over Midtvesten er ikke over. Fortsatt varsler meteorologene tornado-fare i Texas, Oklahoma, Arkansas, Kansas, Missouri og Illinois.

Den voldsomme tornadoen på vei mot Moore

Den voldsomme tornadoen rett før den traff Moore, en forstad til Oklahoma City.

Foto: Reuters

I seks stater er det ifølge meteorologene rundt 10 prosent fare for at nye tornadoer vil oppstå i første halvdel av uka.

Det betyr at 64 millioner mennesker på kort varsel er forberedt på å søke ly mot tornadoer, voldsomme tordenbyger og ødeleggende hagl for tredje dag på rad.

I det mest utsatte området ligger også Joplin i Missouri. For nøyaktig to år siden i morgen omkom 161 mennesker i USAs mest dødelige tornado her. Denne tornadoen fulgte i stor grad den samme kursen som nattens voldsomme tornado, og også 1999-tornadoen rammet Moore, som ble ødelagt i natt.

– Det er uvanlig at to så kraftige tornadoer velger samme vei, sier meteorolog Kelsey Angle i Kansas City til nyhetsbyrået AP.

Joplin sendte i natt et redningsteam til Moore.

Tornadoer og hagl

Den amerikanske Midtvesten ble rammet av flere titalls tornadoer dagen før den katastrofale Oklahoma City-tornadoen i går: I Iowa, Kansas og flere andre steder i staten Oklahoma – men ingen av dem tilnærmet styrken i den ødeleggende tornadoen som rammet Oklahoma City-forstaden Moore i går.

Også tornado-faren i Oklahoma gjelder fortsatt. Det farlige uværet ligger fortsatt over området. Det er også meldt fare for kraftige haglbyger.

Oklahoma City befinner seg i den såkalte Tornado-dalen som strekker seg fra South Dakota til Texas – et område spesielt sårbart for tornadoer.

SE VIDEO:

Forteller om fenomenet tornado.

Statsmeteorolog Vibeke Wauters Thyness om tornadoer

Området fra Dallas i Texas til Little Rock, Arkansas, er mest utsatt i dag, ifølge meteorologene. Men hele området fra Michigan til Texas kan risikere mer uvær.

Hagl store som knyttnever

Været i dette området i Midtvesten er svært ustabilt i øyeblikket. Søndag ble det meldt om hagl på størrelsen med knyttnever og voldsomme regnbyger. Kraftige vinder brakk trær og rev taket av hus.

Men under 1 prosent av alle tornadoer er så sterke som gårsdagens tornado i Moore. Den ble kategorisert som en EF-4-tornado.

Det er kraftigere vinder enn en kategori 5-orkan, med vindstyrke opptil ufattelige 320 km i timen.

Tornado-sesongen i USA har vært uvanlig rolig inntil i forrige uke, da seks mennesker omkom i uvær i Granbury, Texas.

Vanligvis starter tornadosesongen i USA ved kysten av Mexicogolfen på seinvinteren, og beveger seg så nordover i takt med at været blir varmere. Høysesongen er mai, og i juni er det over.

I fjor omkom 70 mennesker i tornadoer i USA. I forfjor - den dødeligste tornadosesongen på mange tiår, omkom 553 mennesker.

Bilder fra tornadoens herjinger:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt