Angela Merkel: – Regner med det var et terrorangrep

BERLIN (NRK) Tysklands kansler kalte angrepet mot julemarkedet i Berlin for en ubegripelig og grusom gjerning.

Merkel hyller også redningsmannskapene for jobben de har gjort, og hun tenker på politiet som skal etterforske saken.

Tirsdag formiddag var første gang den tyske statslederen uttalte seg om det som ifølge tysk politi trolig var et terrorangrep. Hun holdt en pressekonferanse ved sitt kontor i Berlin klokken elleve.

– Dette er en veldig vanskelig dag for millioner av mennesker. Hele landet står sammen med de pårørende i sorgen. Det er en ubegripelig og grusom gjerning. Vi ber og håper også for at de skadede skal få beholde livet og helsen sin videre.

Merkel sier hun er sjokkert, rystet og dypt preget.

Her følger vi saken direkte i vårt nyhetssenter.

– Skal ikke leve med å være redde

Forbundskansleren sier at tyske myndigheter ikke vet alt, men at de nå regner med at det var et terrorangrep, basert på kunnskapen de sitter med nå.

– Jeg har ikke noe godt svar på hvordan vi skal leve videre med dette. Men vi vil ikke leve med å avstå fra de fine stundene på julemarkedene eller å være redde. Vi vil leve som vi er vant med i Tyskland, frie og sammen med hverandre.

Korrespondent Guri Norstrøm oppsummerer Angela Merkels uttalelser under pressekonferansen.

Hun hyller også redningsmannskapene for jobben de har gjort, og hun tenker på politiet som skal etterforske saken. Hun sier også at den eller de som er ansvarlige for ugjerningen, vil bli rettsforfulgt og hardt straffet.

Merkel vil i ettermiddag besøke åstedet hvor minst 12 døde og over 40 ble skadet. Det vil hun gjøre sammen med Tysklands innenriksminister og Berlins ordfører.

Tidslinje: Slik ble julemarkedet i Berlin angrepet

– Ekstra vanskelig om det var en asylsøker som stod bak

Tyske medier har kilder på at den mistenkte skal være en pakistansk asylsøker. Han skal nekte for å stå bak, og ifølge Die Welt er politiet i Berlin åpne for at det kan være en gjerningsperson på frifot.

Angela Merkel holdt pressekonferanse etter angrepet mot julemarkedet i Berlin 19. desember.

Stort presseoppbud da Angela Merkel holdt pressekonferanse etter angrepet mot julemarkedet i Berlin 19. desember.

Foto: Guri Norstrøm

- Det er ekstra vanskelig om det viser seg at gjerningspersonen var en person som Tyskland har gitt asyl og beskyttelse til, sa Merkel.

Les også:

I toppen kan du se pressekonferansen med Merkel direkte.

SISTE NYTT

Siste nytt