Hopp til innhold

Dette sier Erna Solberg og Donald Trump etter angrepet i Berlin

Norges statsminister og USAs neste president er to av mange som har uttalt seg etter det som trolig er terror i den tyske hovedstaden.

A tow truck operates at the scene where a truck that ploughed through a crowd at a Berlin Christmas market

Lastebilen som ble brukt til å drepe minst 12 mennesker i Berlin mandag kveld.

Foto: Fabrizio Bensch / Reuters

Minst 12 mennesker ble mandag kveld drept da en person kjørte en lastebil inn i en folkemengde i et julemarked i Berlin.

Den norske statsministeren Erna Solberg la ut denne meldingen:

Laster Twitter-innhold

Nato-sjef og tidligere statsminister i Norge, Jens Stoltenberg viste også sin medfølelse.

Laster Twitter-innhold

Den danske utenriksministeren Anders Samuelsen meldte dette på Twitter:

Laster Twitter-innhold

Og ifølge Aftonbladet har ordføreren i Nice, Philippe Pradal, tvitret følgende om angrepet i Berlin: «Skrekk i Berlin. Min støtte går til Berlins ordfører og det tyske folket. Aldri mer!»

- Fæl kveld for Berlin

Den tyske presidenten Joachim Gauck sier ifølge Spiegel at han er dypt berørt av denne skrekkelige hendelsen.

– Det er en fæl kveld for Berlin og landet vårt.

Talsmann for den tyske regjeringen, Steffen Seibert, skrev på Twitter at «Vi sørger over de døde, og håper at de mange skadede kan hjelpes.»

Russlands president Vladimir Putin fordømmer ifølge NTB «brutaliteten og kynismen» i det som etter alt å dømme var et terrorangrep mot et julemarked i Berlin.

– Denne kriminelle handlingen, begått mot fredelige sivilister, sjokkerer med sin brutalitet og kyniskhet, sier Putin i en kondolansemelding til lederne i Tyskland.

Følg utviklingen i vårt nyhetssenter her.

Saken fortsetter etter videoen.

Politiet sier det trolig var en terrorhandling da en mann kjørte en lastebil inn i folkemengden i Berlin.

Frankrikes president François Hollande har ifølge Spiegel sagt at «Franskmennene sørger sammen med tyskerne over denne tragedien, som har truffet hele Europa».

Jean-Claude Juncker som leder EU-kommisjonen sier følgende:

– Denne nyheten sjokkerer oss særlig siden de hadde samlet seg for å feire førjulstiden, som så mange forbinder med fred og ettertanke.

Politiet: Vitne ledet oss til mistenkt etter julemarkedangrepet

Dette sier Trump

Få timer før Donald J. Trump helt formelt ble valgt til USAs neste president, tvitret han dette.

Laster Twitter-innhold

Der skriver han: «I dag var det terrorangrep i Tyrkia, Sveits og Tyskland – og det blir bare verre. Den siviliserte verden må endre tenkemåte».

I en egen uttalelse har Trump ifølge BBC sagt at «våre hjerter og bønner er med de pårørende til de som ble ofre for det grusomme terrorangrepet i Berlin. Uskyldige sivile ble drept i gatene da de forberedte seg for å feire jul.»

Dette var flere timer før tysk politi gikk ut og sa at hendelsen trolig var et terrorangrep.

Trump sa videre.

«IS og andre islamske terrorister fortsetter å slakte kristne (...) som en del av den globale jihad. Disse terroristene og deres nettverk må bli utslettet fra jordens overflate, et oppdrag vi sammen med våre frihetselskende partnere vil ta på oss.»

Tysk høyrepopulist gir Merkel skylden

Marcus Pretzell som er en politiker for det fremadstormende høyrepopulistiske partiet AfD (Alternativ für Deutschland) har fått oppmerksomhet i Tyskland etter at han har gitt den tyske kansleren Angela Merkel skylden for de døde i Berlin.

Laster Twitter-innhold

Han skriver «Når slår den tyske rettsstaten tilbake? Når skal det bli slutt på dette forbannede hykleriet? Dette er Merkels døde!»

SISTE NYTT

Siste nytt

Skyteepisode på mobiliseringssenter i Russland

Sjefen for eit russisk mobiliseringssenter i Sibir er kritisk skadd etter at ein mann gjekk inn og starta å skyte. Det melder fleire byrå.