Skulle levere stål i Berlin – så mistet alle kontakt med sjåføren

Lastebilen skulle levere stålmaterialer i Berlin for så å kjøre hjem til Polen, da både arbeidsgiver og familie mistet kontakt med sjåføren. Fire timer senere braste lastebilen inn i julemarkedet i Berlin.

Lastebilen

Nødetatene ved lastebilen i Berlin.

Foto: Odd Andersen / AFP

Selskapet Usługi Transportowe, som eier lastebilen, var sist i kontakt med den 37 år gamle polske sjåføren mellom klokken 15 og 16 mandag. Da sa sjåføren at han var forsinket og måtte overnatte i Berlin før han kunne reise videre mot Polen.

– Selskapet som skulle ta imot varene i Berlin, kunne ikke ta dem imot, og han fikk beskjed om å komme tilbake tirsdag morgen. De ba ham om å vente et sted i Berlin, sier selskapets transportsjef Lukasz Wasik til nyhetsbyrået AFP.

Kan ha blitt kapret

Selskapet sier opplysninger fra GPS-en i lastebilen tyder på at den kan ha blitt kapret.

Ifølge en polsk nettavis sier selskapet at noen forsøkte å starte lastebilen klokken 15.44, og så igjen klokken 16.52, uten at kjøretøyet bevegde seg. Først klokken 19.34 begynte den å kjøre.

– Lastebilen ble ikke startet for å holde motoren og bilen varm, for det gjøres med et annet system. Det ser ut som om noen forsøkte å lære seg hvordan man styrer bilen, og hadde problemer med å få den i gang, opplyser selskapet.

Død polakk i passasjersetet

Covered dead bodies lie on the ground of a Christmas market after a truck ploughed through a crowd in Berlin

Nødetatene på stedet.

Foto: Pawel Kopczynski / Reuters

Hva som har skjedd etter dette, og før bilen kjørte inn i folkemengden på et julemarked på Breitscheidplatz i Berlin og drepte minst tolv mennesker, er fortsatt uklart.

Politiet har pågrepet en mann, som skal være pakistansk eller afghansk og som de mistenker for å ha kjørt lastebilen inn i folkemengden.

En polakk ble funnet død i passasjersetet. Politiet sier at det ikke var han som styrte bilen inn i folkemengden. Det er ikke bekreftet at dette er 37-åringen som var ute på oppdrag med lastebilen.

Angrep på julemarked på Breitscheidplatz i Berlin
Foto: JOHN MACDOUGALL / AFP

Går god for sjåføren

688872071

Lastebilens frontrute ble knust i angrepet.

Foto: Odd Andersen / AFP

37-åringen som var på jobb med lastebilen, en sort Scania-semitrailer av typen R 450, jobbet for fetterens transportfirma. Fetteren sier han ikke kan tro at han var innblandet i angrepet.

– Vi vet ikke hva som har skjedd med sjåføren. Han er fetteren min, og jeg har kjent ham siden jeg var ung. Jeg kan gå god for ham, sier Ariel Zurawski til AFP.

Heller ikke sjåførens nærmeste familie har klart å komme i kontakt med ham siden klokken 16 mandag ettermiddag.

Fellestrekk med Nice

Philippe Pradal, som er ordfører i Nice, påpeker at det er mange likheter mellom angrepet i Berlin og angrepet som rammet den franske kystbyen i sommer.

– Samme metode, samme blinde vold. Samme hat mot glade mennesker, skriver han på Twitter.

Terrorgruppen IS sa de sto bak angrepet i Nice. Ingen har så langt tatt på seg ansvaret for angrepet i Berlin.

Laster Twitter-innhold

Politiet i Berlin har arrestert mannen de tror kjørte vogntoget som raste inn på et julemarked i sentrum av Berlin. Minst ni mennesker er drept og over 50 såret. Sjokkerte vitner så skadde og døde mennesker.

SISTE NYTT

Siste nytt