Hopp til innhold

Amerikaner løslatt i Tyrkia: – Ble knyttet til saker som skjedde mens han satt i fengsel

En domstol i Tyrkia har opphevet husarresten og reiseforbudet for den amerikanske pastoren Andrew Brunson. Saken har forsuret forholdet mellom Tyrkia og USA, hvor presidentene i begge land har vært involvert.

De første glimtene av den løslatte amerikanske pastoren Andrew Brunson kom i ettermiddag, etter dommen mot ham.

– Dette er dagen min familie har bedt for. Jeg er overlykkelig over å kunne reise hjem til USA, sier Andrew Brunson i en offisiell uttalelse.

Samtidig bekreftet det amerikanske forsvarsdepartementet at Brunson vil bli fløyet til en amerikansk militærbase i Tyskland, før han setter kursen hjem til USA.

La til og trakk fra

Den tyrkiske aktoren hadde få timer tidligere bedt om at Brunson ble dømt for medlemskap i en terrorgruppe, men at han slapp husarresten og reiseforbudet han var ilagt.

Kort tid etter ble det klart at Brunson formelt dømmes til tre års fengsel, men at husarresten og reiseforbudet oppheves.

– Det som har skjedd, er at han er dømt til fengsel i tre år, men retten brukte varetektsfengslingen og talte den mot lengden på fengselsdommen. Det betyr at han i realiteten er fri, sier Morten Myksvoll, redaktør for nettstedet tyrkiskpolitikk.no.

Ifølge TV-stasjonen NBC kan det ha kommet i stand en hemmelig avtale mellom Tyrkia og USA, som gjorde at retten idømte en kort nok fengselsstraff.

Beskyldt for en rekke ting

– Rettssaken har ifølge tyrkiske myndigheter vært ordinær. Samtidig har bevisførselen vært veldig spesiell, forklarer Myksvoll.

– De siste dagene har retten fått høre flere vitner knytte Brunson til ulike hendelser. Så viser det seg at flere av disse hendelsene skjedde mens Brunson satt i fengsel.

– Mange av vitnemålene mot ham har vært falske, og det har vært anklager som ikke har gitt mening i utgangspunktet. Han ble blant annet beskyldt for å ha vært med og planlagt kuppet mot president Erdogan i 2016, sier Myksvoll.

Turkey US Pastor Trial

Andrew Brunson var opprinnelig tiltalt for både å støtte terrororganisasjoner og for spionasje, men spionasjepunktet ble etter hvert frafalt. Selv etter de gjenværende tiltalepunktene kunne han ha risikert opptil 35 år i fengsel.

Foto: Emre Tazegul / AP

To år i arrest

Pastoren fra Nord-Carolina har bodd i Izmir i Tyrkia de siste årene. Han ble pågrepet høsten 2016, anklaget for å ha hatt kontakt med den forbudte kurdiske organisasjonen PKK og Gülen-bevegelsen, begge stemplet som terrororganisasjoner i Tyrkia.

Tyrkia har siden sommeren 2016 forlangt at USA utleverer den tyrkiske islamske predikanten og eksillederen Fethullah Gülen, som president Erdogan er overbevist stod bak kuppforsøket mot seg.

Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Fethullah Gülen.

Recep Tayyip Erdogan (t.v.) og Fethullah Gülen var politiske allierte som røk uklar.

Foto: SELAHATTIN SEVI / Afp

Gülen og Erdogan var i mange år politiske allierte, mot den sekulære og militære eliten i Tyrkia.

Hizmet-bevegelsen, som Gülen ledet, hadde flere millioner tilhengere hvor mange hadde sentrale posisjoner i maktapparatet. Etter hvert snudde Gülen seg mot Erdogan, som han mente var i ferd med å bli for mektig.

Rivaliseringen mellom de to mennene utviklet seg til en maktkamp, som endte med storutrenskning i det tyrkiske samfunnet. Rundt 50.000 personer ble arrestert mens opptil 150.000 statsansatte skal ha mistet jobbene sine.

I denne maktkampen ble USA trukket inn. Fethullah Gülen bor i Pennsylvania og USA har blankt avvist det tyrkiske utleveringskravet.

Eksperter har knyttet arrestasjonen av Brunson til dette, at Tyrkia håpet å bruke pastoren som et pressmiddel for å få utlevert Gülen.

Sanksjoner og motsanksjoner

Fengslingen av Brunson har skapt store problemer i forholdet mellom de to NATO-allierte landene Tyrkia og USA.

Den amerikanske regjeringen innførte sanksjoner mot flere tyrkiske ministre og økte tollbarrierer, for å få løslatt pastoren. Både president Donald Trump og visepresident Mike Pence har personlig engasjert seg i saken.

Laster Twitter-innhold

Regjeringen i Tyrkia har svart med motsanksjoner. Sanksjonene har imidlertid bidratt til å forverre de store problemene i tyrkisk økonomi.

– Løslatelsen av Brunson gjør nok at forholdet mellom de to landene blir noe bedre, selv om det fortsatt er mange konflikter som gjenstår. Fengselsstraffen er på en slik lengde at Brunson i praksis er fri, og jeg tror amerikanske myndigheter er fornøyd med at pastoren nå kan reise ut fra Tyrkia, sier Morten Myksvoll.

– Hvordan er reaksjonene i Tyrkia på at Bronson løslates?

– Det har vært konspirasjonsteorier i tyrkiske medier rundt Brunson. Senest i dag var en avis som spekulerte i at dersom kuppforsøket i 2016 hadde lyktes, så ville Branson ha blitt ny CIA-sjef.

– De har bygget opp bilde av ham som storforbryter over lang tid, og det at han nå løslates kan nå føre til reaksjoner mot Erdogan, sier Myksvoll.

Bil med Andrew Brunson forlater rettslokalet i Izmir

Bilen med den amerikanske pastoren forlater rettslokalet i Izmir fredag 12. oktober, etter dommen.

Foto: Emrah Gurel / AP

SISTE NYTT

Siste nytt