Hopp til innhold

Trener på å flykte fra et angrep fra Nord-Korea

USA og Sør-Korea gjennomfører igjen en felles militærøvelse, noe som vekker sterke reaksjoner i Nord-Korea. På programmet står blant å trene på evakuering i tilfelle et angrep fra Nord-Korea.

En amerikansk soldat står foran et F35-kampfly på basen i Seoul

TRENER: En amerikansk soldat som vokter et F35-kampfly på basen i Seoul, deltar i en felles militærøvelse med Sør-Korea utenfor kysten av Koreahalvøya.

Foto: ED JONES / AFP

«Øvelsen skal forberede amerikanske styrker og deres familier på ulike typer krisehåndtering, som å evakuere sivile, og å håndtere naturlige eller menneskeskapte katastrofer,» heter det i en uttalelse fra U.S. Forces Korea (USFK), ifølge Newsweek.

I uttalelsen understrekes det at det er en rutineøvelse som ikke er spesielt knyttet til den nåværende situasjonen.

– Må være beredt på alt

USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un har de siste månedene trappet opp ordkrigen. Trump har truet Nord-Korea med «ild og raseri ulikt alt verden har sett», mens Nord-Korea har svart med at «et angrep på USAs fastland er uunngåelig».

– Selv om øvelsen ikke er direkte knyttet til den siste tids hendelser, må styrkene våre vært beredt på alt, på alle områder, sier general Vincent K. Brooks, som leder USFK, ifølge Time.

Mandag innledet USA og Sør-Korea en årlig, ti dagers felles militærøvelse utenfor kysten av Koreahalvøya. Ifølge en sørkoreansk talsmann skal øvelsen vise at de to landene er klare til å reagere mot nordkoreanske provokasjoner, og den skal også bedre landenes evne til å gjennomføre felles operasjoner.

Fly tilhørende Sør-Koreas militære deltar i en oppvisning i anledning felles øvelse med USA

MAKTDEMONSTRASJON: USA og Sør-Koreas felles militærøvelse blir tolket som en tydelig maktdemonstrasjon overfor Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Foto: ED JONES / AFP

«Død over den gamle galningen Trump»

Nord-Korea har flere ganger tidligere reagert kraftig på disse felles militærøvelsene, så også denne gangen.

Antatt propagandaplakat som viser nordkoreansk soldat som tråkker på Trumps hode

TRÅKKER PÅ TRUMP: Det som skal være en nordkoreansk plakat, viser en soldat som tråkker på USAs president Donald Trumps hode.

Foto: Handout / Reuters

– Slike militære handlinger tvinger Nord-Korea til å svare militært, sier Kim Kwang-hak ved Nord-Koreas utenriksdepartement, ifølge New York Post.

– Vi har flere ganger advart om at vi kommer til å svare for å forsvare oss selv, og det inkluderer raketter mot amerikanske Guam, sier han.

I den sørkoreanske hovedstaden har de i forkant av militærøvelsen funnet antatte propagandaplakater som blant annet viser en nordkoreansk soldat som tråkker på og knuser Donald Trumps hode, med påskriften: «Død over den gamle galningen Trump» og «Total utslettelse», skriver Daily Mail.

Antatt propagandaplakat fra Nord-Korea viser raketter på vei mot USAs Kongressbygning

RAKETTER MOT WASHINGTON: Den antatte propagandaplakaten viser nordkoreanske raketter på vei mot Kongressbygningen i Washington.

Foto: Handout / Reuters

En annen plakat viser nordkoreanske raketter på vei mot den amerikanske Kongressbygningen, mens en tredje viser Trumps hode på en hundekropp som blir halshugget.

Ifølge sørkoreanske medier har propagandaplakatene trolig blitt fraktet inn i Sør-Korea med luftballong fra Nord-Korea.

Venter ny prøveoppskyting

Situasjonen før militærøvelsen har vært svært spent. I helgen meldte internasjonale nyhetsbyråer at den kan føre til at Nord-Korea svarer med en ny prøveoppskyting.

Avisen Donga Ilbo meldte at sørkoreanske myndigheter har satellittbilder som viser ballistiske missiler på utskytingsramper som kjøres ut av hangarer utenfor Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

SISTE NYTT

Siste nytt