Hopp til innhold

Nord-Korea kan skyte opp nye raketter neste uke

Satellittbilder skal vise raketter som kjøres ut av hangarer rundt hovedstaden.

Hwasong-raketter

Hwasong 12-raketter vises frem på en militærparade i Pyongyang.

Foto: Wong Maye-e / AP

Den amerikanske marinen varslet fredag en ny felles militærøvelse med Sør-Korea, som vil finne sted neste uke.

Det kan føre til at Nord-Korea svarer med en ny prøveoppskyting, skriver AFP.

Ifølge avisen Donga Ilbo har sørkoreanske myndigheter satellittbilder som viser ballistiske missiler på utskytingsramper som kjøres ut av hangarer utenfor Pyongyang og i Phyongan-provinsen.

Atomvåpeneksperter «forsvant»

Ifølge avisen mistenker amerikanske og sørkoreanske myndigheter at Nord-Korea vil teste raketter som kan nå amerikansk jord.

AFP skriver at det kan dreie seg om den interkontinentale raketten Hwasong-14, som kan nå frem til Alaska, eller mellomdistanseraketten Hwasong-12, som skal kunne nå Guam. Nord-Korea har tidligere truet med å angripe den amerikanske basen i Stillehavet.

Nord-Korea har angivelig også en rakett ved navn Hwasong-13, som i teorien kan treffe mål på den amerikanske vestkysten.

Denne uka har det også vært spekulasjoner rundt Kim Jong-uns to mest betrodde atomvåpeneksperter, som ikke har vist seg offentlig på flere uker.

Ri Man-gon og Kim Rak-gyom har blitt hyllet for arbeidet med landets atomvåpenprogram, og ifølge sørkoreanske medier er det lite trolig at de er fjernet fra stillingene sine. Det peker heller mot at de er blitt sendt avgårde på et viktig oppdrag, skriver Chosun Ilbo.

Kim Jong-un

Kim Rak-gyom (helt til venstre) er vanligvis et fast innslag på bildene fra Kim Jong-uns rakettoppskytinger.

Foto: Kcna Kcna / Reuters

– Trump har tent krigslunta

Tidligere denne uka fløy USA to bombefly over den koreanske halvøya i den første nattlige flyøvelsen med Sør-Korea og Japan.

Trump har også lovet å selge mer avansert militært utstyr til Japan og Sør-Korea.

Det ble møtt med raseri i nordkoreanske propagandaaviser, som kaller USA en «atomkrigsforbryter» og Trump en «krigskjøpmann og fredskveler».

«USAs ambisjon om å erobre verden ved hjelp av atomvåpen er uendret. USA er erkekriminelle, og den verste kreften som truer global fred og sikkerhet,» skriver Rodong Sinmun.

– Med sine krigerske og sinnssyke uttalelser til FN har Trump tent krigslunta. Det går mot et endelig oppgjør med en skur av ild, ikke ord, sa Nord-Koreas utenriksminister Ri Yonhg-ho til det russiske nyhetsbyrået Tass denne uka.

Militærøvelse i Sør-Korea

Amerikanske og sørkoreanske bombe- og jagerfly over Korea-halvøya i september.

Foto: Handout / AFP

– Diplomatiet fortsetter til den første bomben faller

Utenriksminister Rex Tillerson sier søndag at Trump ikke mener at diplomatiske samtaler er bortkastet tid, stikk i strid med det Trump skrev på Twitter for to uker siden.

– Han har gjort det klart at jeg skal fortsette mitt diplomatiske arbeid. Denne innsatsen vil fortsette helt til den første bomben faller, sier Tillerson til CNN.

For to uker siden skrev Trump at Tillerson kunne spare kreftene sine fordi det ikke har fungert å være snill mot «den lille rakettmannen» de siste 25 årene.

Tillerson har vært taus rundt temaet siden det ble hevdet at han kalte Trump en «idiot» etter et Pentagon-møte om USAs atomvåpen, og vil fortsatt ikke svare på om det stemmer.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

SISTE NYTT

Siste nytt