NRK Meny
Normal

«Vi er for et etnisk homogent Norden»

Høyreekstreme organisasjoner øker aktiviteten kraftig i Sverige, advarer svensk politi. – Kan påvirke høyreekstreme miljøer i Norge, sier Politiets Sikkerhetstjeneste.

nynazister sverige

ARRESTERT: Rundt 30 personer fra den svenske delen av nasjonalsosialistiske gruppen Nordfront ble arrestert i januar, mistenkt for oppfordringer til vold under en demonstrasjon i Stockholm.

Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix

Demonstrasjoner, angrep på politiet og påtenning av asylmottak.

De siste månedene har svensk politi merket at høyreekstreme grupperinger har trappet opp aktivitetsnivået.

– Det bekymrer oss at fremmedfiendligheten øker og at mange velger å ta saken i egne hender, sier Linda H. Staaf i politiet til TV4.

– For et etnisk homogent Norden

Nordfront er en av gruppene som har trappet opp aktiviteten. Medlemmene kaller seg nasjonalsosialister, og har en egen avdeling i Norge, som før jul spredde rasistiske budskap i flere norske byer.

Pär Öberg

VIL HA ETNISK HOMOGENT NORDEN: Talsmann Pär Öberg i Nordfront.

Foto: Nordfront

Liklydende løpesedler om at det er opprettet en «nasjonalsosialistisk sone» er delt ut i både Norge og Sverige.

– Vi er for et etnisk homogent Norden, der det er det nordiske folk som styrer, og ikke utenlandske interesser, sier talsmann Per Öberg til TV4.

Ifølge svensk politi går mye av virksomheten til disse gruppene ut på å inspirere og oppmuntre andre til å gjøre ting som fremmer deres sak.

– Forskjellen nå er ringene på vannet som vi ser og hastigheten de sprer seg med. Disse gruppene inspirerer og prøver å få andre til å agere, sier Ahn-za Hagström i Sikkerhetspolitiet til TV-kanalen.

Nynazister demonstrerer i Stockholm

STÅR STERKERE: Nynazistiske grupperinger står sterkere i Sverige enn i Norge, men inspirerer høyreekstremister i Norge, mener PST. Her fra en demonstrasjon i Stockholm i 2013.

Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix

PST: – Bekymringsfullt

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i Norge sier at det er bekymringsfullt at aktiviteten blant høyreekstreme øker i Sverige.

– Jeg kan bekrefte at det er en påvirkning mellom disse miljøene, slik at personer i Sverige reiser til Norge og omvendt. Slik sett er det bekymringsfullt når aktiviteten i Sverige øker, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST.

I sin trusselvurdering for 2016 skriver PST at de forventer at miljøene i Norge vil rekruttere flere i 2016. Ifølge rapporten spiller «ledende aktører i Nordvest-Europa» en viktig rolle i å lede og inspirere til aktivitetet i norske miljøer.

Demonstrasjon på Trondheim Torv

DEMONSTRERTE I NORGE: Her demonstrerer Nordfront i Trondheim i 2013.

Foto: Even Nielsen / NRK

Etter det NRK erfarer, er svenske høyreekstreme dem som gir aller mest inspirasjon til de norske grupperingene.

Men de norske miljøene er foreløpig mye mindre enn de svenske, sier Bernsen.

– Selv om aktiviteten øker, skjer det fra et veldig lavt nivå.

Mangler tydelig leder

Ekstremismeforsker Lars Gule sier det ikke er unaturlig om det er en smitteeffekt mellom Sverige og Norge.

Løpeseddel delt ut på Notodden

«NASJONALISTISK SONE»: Denne løpeseddelen ble delt ut på Notodden før jul. De ligner på løpesedler delt ut i flere byer i Sverige den siste tiden.

– Vi ser at enkelte av gruppene, som Nordfront, samarbeider over grensene. Budskap spres gjennom sosiale medier og blogger, og det vil man få med seg i Norge også, sier Gule.

Men gruppene mangler tydelige lederskikkelser, mener Gule.

– Soldiers of Odin og Pegida har forsøkt å organisere seg, men lykkes dårlig. Dersom dette endrer seg, kan det føre til at ting endrer seg og at høyreekstremismen i Norge øker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt