PST venter økt høyreekstrem aktivitet

PST mener høyreekstreme i Norge kommer til å knytte tettere bånd til voldelige nynazister i Skandinavia i år, og at aktiviteten deres kommer til å øke.

Nynazister demonstrerer i Stockholm

Nynazister demonstrerer i Stockholm. PST frykter aktiviteten i Sverige skal smitte over til høyreekstreme miljøer i Norge.

Foto: JESSICA GOW / TT / NTB scanpix

Benedicte Bjørnland

PST-sjef Benedicte Bjørnland sier det er økt samarbeid over landegrensene.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Den norske høyreekstreme gruppa Nordfront har drevet propaganda og forsøkt å rekruttere folk i minst seks av landets fylker det siste året. Gruppa har avdelinger i Norge, Sverige, Finland og Danmark.

Virksomheten i Norge ligner nå på det som skjer i den langt større svenske avdelingen, og dette er en trend som vil fortsette, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste, PST.

– Det er grunn til å tro at vi kommer til å få økt aktivitet blant høyreekstreme i 2015. Det knytter vi spesielt til at det er forbindelseslinjer på tvers av landegrenser, og det er forbindelse til andre høyreekstreme grupperinger i Nord-Europa, sier sjef i PST, Benedicte Bjørnland.

NRK har via e-post bedt om et intervju med lederen av Nordfront i Norge, men uten å få svar.

Nordfront

Bannere som dette er blitt hengt opp flere steder det siste året.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Koordinert aksjon

Stein Christian Salvesen jobber i Stiftelsen Arkivet, som holder til i en bygning i Kristiansand der Gestapo fengslet og torturerte nordmenn under andre verdenskrig.

Da han kom på jobb på Holocaustdagen ble han møtt av Nordfronts grønne plastbånd som var hengt opp rundt bygningen. Det er tredje gangen på ett år de ansatte blir møtt med Nordfront-propaganda.

– Det er skremmende. Dette er bannere som er hengt opp av en organisasjon som fornekter holocaust, som heier på nazismen, sier Salvesen.

Også Holocaust-senteret i Oslo ble utsatt for propaganda fra Nordfront denne natta i slutten av januar. I tillegg fikk NRKs kontor i Kristiansand grønne plastbånd knyttet på inngangsdøra.

Samtidig med aksjonene i Norge gjennomførte Nordfront i Sverige og Finland lignende framstøt. Ifølge Forsvarets forskningsinstitutt er det første gang høyreekstreme i Norden gjennomfører en slik koordinert aksjon.

Stein Christian Salvesen

Stein Christian Salvesen i Stiftelsen Arkivet liker ikke PSTs spådom om økt høyreekstrem aktivitet.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Frykter gateslag

Den svenske delen av Nordfront, kjent som Motståndsrørslene, er større enn den norske og ledes av en drapsdømt nynazist. I en video viser de fram gateslag mot meningsmotstandere og håndgemeng med politiet. PST er bekymret for at den svenske aktivitet skal smitte over til Norge.

I november aksjonerte politiet i Rogaland mot Nordfront-sympatisører og våpen med Nordfront-klistremerker ble beslaglagt. I forrige uke kom den første tiltalen: En 16-årig gutt er tiltalt for besittelse av en rekke ulovlige skytevåpen.

Øyvind Strømmen, som har skrevet flere bøker om høyreekstremisme, sier gruppene som jobber i Norge er ikke store. Han anslår at det maks er 20 stykker med i den høyreekstreme gruppa Nordfront.

PST har aksjonert mot personer i et høyreekstremt miljø i Rogaland.
Politiet har beslaglagt narkotika, propagandamateriale og flere våpen. Dagsrevyen fulgte aksjonen denne uken.

SE VIDEO fra desember 2014: Det er gjort flere store beslag av våpen og narkotika.