Hopp til innhold

Norsk «motstandsbevegelse» verver medlemmer i Bergen

Høyreekstrem motstandsbevegelse verver medlemmer i Bergen, Kristiansand og Trondheim. Bak står en kjent nynazist.

Nordfront video

VIL HA REVOLUSJON: Slik fronter «Svenska motståndsrörelsen» seg i en video. Nå forsøker en norsk variant av gruppen å få fotfeste i flere norske byer.

Mandag ettermiddag fant en del beboere i Bergen vest en noe uvanlig lapp i postkassen sin.

Datteren til Marit Matthäus, som bor i Olsvik, hadde vært ute og hentet posten, og Matthäus selv så gjennom bunken på kjøkkenbordet da flygebladet kom til syne.

«Mot masseinnvandring (...) og en korrupt politikerklasse»

«Den Norske Motstandsbevegelsen», står det med tjukke hvite blokkbokstaver mot svart bakgrunn.

– Jeg tenkte: hva er dette for noe dritt? sier Matthäus til NRK.

Les videre under bildet.

Nordfronts brev

I POSTKASSER: «Vi er glad for å kunne meddele at Den Norske Motstandsbevegelsen er på plass her», står det blant annet i skrivet som ble spredt i Bergen vest mandag ettermiddag.

Foto: Frank Bremnes / NRK

Lappen kommer fra en gruppering som kaller seg «Nordfront», og som ifølge flygebladet jobber «for nasjonal sosialisme og for et forent Norden».

  • Se video nederst i saken

– Det var også stiftet en lapp på veggen hvor postkassene i nabolaget henger. Men den har vi revet ned, sier Matthäus.

Ekstremistisk budskap

Hun har aldri opplevd noe lignende i Olsvik, og syns det er bekymringsfullt hvis budskapet fra flygebladene også blir spredt på skoler i området.

Marit Matthäus

- NOE DRITT: Marit Matthäus er bekymret over flygebladene som har dukket opp i nabolaget hennes.

Foto: NRK

– Jeg tok lappen med på FAU-møte for å høre om flere hadde fått noe slikt i posten. På møtet var det bare én annen som hadde opplevd det samme, sier hun til NRK.

– Jeg syns at budskapet går i retning av en ekstremistisk tenkning som beskriver et samfunn jeg ikke kjenner meg igjen i, sier Matthäus.

Bakmann dømt for drap, vold og mishandling

Flygebladene informerer om at Nordfront også har en nettside. Domenet er registrert av Klas Lund fra Sverige. Ifølge Wikipedia og tidligere artikler fra NRK.no er Lund tidligere dømt og fengslet for drap, overfall, ran og mishandling.

På nettsiden til gruppen står det at 240 flygeblad ble lagt i postkasser 12. februar. Der skriver Nordfront at de også driver verveaktivitet i Trondheim og Kristiansand, og at de har vært aktive i byene de siste månedene.

Mannen bak den svenske modergruppen ble senest pågrepet i Kristiansand i 2005, etter å ha rømt fra Mariestadsfängelset nord for Göteborg, hvor han satt fengslet for ulovlig våpenbesittelse.

Lund er også mannen bak den svenske gruppen «Svenska motståndsrörelsen», en kjent svensk nynazistisk organisasjon.

PST følger med

PST kjenner til grupperingen.

– Vi registrerer at det deles ut flygeblader, og vi prøver å følge med på aktiviteten deres, sier Øyvind Tenold leder for PST i Hordaland.

Øyvind Tenold

FØLGER MED: - Vi har registrert at de deler ut flygeblader, sier PST-sjef i Hordaland, Øyvind Tenold.

Foto: NRK

Han vil ikke si noe om hva politiet gjør med slike grupper.

– Om vi gjør noen tiltak, eller eventuelt hvilke tiltak, kan jeg ikke kommentere, sier Tenold.

NRK har forsøkt å kontakte Nordfront, men har så langt ikke fått svar.

Flere ekstreme grupperinger

Dette er imidlertid ikke første gang at ekstreme grupperinger sprer sitt budskap i Bergen. På den andre siden av skalaen ligger en organisasjon som kaller seg AFA, eller «Antifascistisk Aksjon Bergen».

Medlemmer i AFA har blant annet sendt trusselbrev til medlemmer i Norwegian Defence League, og står ifølge BT bak et overfall i januar i år, da tre maskerte menn angrep en person på Nonneseter i Bergen.

Video fe27d374-4e7f-4652-9c79-4ede664a3a54.jpg

En nasjonalistisk gruppe prøver å verve folk i Bergen, og skal ifølge nettsidene sine også være aktive i Trondheim og Kristiansand.