Hopp til innhold

Nynazister arrestert etter slåssing

25 personer er arrestert etter slåssing i Trondheim. Svenske og norske medlemmer av Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrerte i sentrum lørdag.

Pågrepet etter slåssing Trondheim

Flere av demonstrantene, så godt som alle svensker, ble bøtelagt og utvist fra Trondheim sentrum.

Foto: Sundgård Media

– Flesteparten av de arresterte, for ikke å si alle er med i denne organisasjonen. Mange av dem er bøtelagt og vil bli utvist fra Trondheim sentrum, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Rune Brandmo.

Tumultene startet da 25 personer som kaller seg nasjonalsosialister, marsjerte med faner og delte ut flyveblader gatene i Trondheim sentrum. Dette vakte oppmerksomhet og det oppstod munnhuggeri.

På Trondheim torv ble det slåssing.

Måtte gripe inn

– Vi hadde fått meldinger om demonstrasjonen fra publikum og vi rykket ut for å roe ned situasjonen. Vi skilte gruppene. Etter hvert fikk vi beskjed om at det var slåssing i Søndre gate. Vi grep inn der og arresterte flere personer, sier operasjonsleder ved Sør-Trøndelag politidistrikt, Astrid Metlid.

Opptøyer da Nordfront demonstrerte i Trondheim

Politiet rykket ut med flere biler.

Foto: Sundgård Media

– Noen ble innbrakt til politiet på grunn av slåssing, andre fordi de prøvde å hindre politiets arbeid mens atter andre er anmeldt for ordensforstyrrelser, sier Metlid.

Det ble slått med stengene på fanene i løpet av slåssinga.

Bøtelagt og bortvist

De arresterte ble satt fri i løpet av lørdag.

– Vi ønsker at de nå forlater byen, sier Brandmo.

– Hva gjør dere mer med dette?

– Vi gjør ikke mer utover etterretning.

– Ble noen skadd?

Ikke som vi har fått rapport om.

Venter dere bråk i kveld?

– Vi håper alle parter er så fornuftige at det ikke skjer noe mer nå.

Demonstrasjon på Trondheim Torv

Nynazister demonstrerte på Trondheim Torv

Foto: Even Nielsen / NRK

Brandmo kjenner ikke til bakgrunnen til de arresterte. Han bekrefter at noen er svenske og noen norske.

Har kontroll

De som demonstrerte i Trondheim kaller seg Norsk Motstandsbevegelse. De har forsøkt å få nye medlemmer i flere norske byer i år.

Det er lignende grupper i Sverige og Finland. Den nordiske motstandsbevegelsen er en felles paraply for disse. Nordfront er deres nettside.

En tidligere leder i Vigrid sa til NRK at organisasjoner som dette går for svake sjeler, og at de lett får rekruttert medlemmer.

Politiet har tidligere uttalt at de har god oversikt over miljøet og at folk flest ikke har grunn til å frykte Norsk motstandsbevegelse eller andre lignende grupper.

Bakmann dømt

Nettsiden Nordfront er registrert av Klas Lund fra Sverige. Ifølge Wikipedia og tidligere artikler fra NRK.no er Lund tidligere dømt og fengslet for drap, overfall, ran og mishandling.

Mannen bak den svenske modergruppen ble senest pågrepet i Kristiansand i 2005, etter å ha rømt fra Mariestadsfängelset nord for Göteborg, hvor han satt fengslet for ulovlig våpenbesittelse.

Lund er mannen bak den svenske gruppen «Svenska motståndsrörelsen».