Anmelder propaganda mot innvandring

Nasjonalsosialister som er imot innvandring har det siste døgnet hengt opp en rekke plakater og bannere i flere sørlandsbyer.

Refugees not welcome

I flere byer på Sørlandet ble det hengt opp plakater med budskapet «Refugees NOT welcome». Politi og andre har revet de fleste, men ennå henger det innvandrerfiendtlig budskap på rutebilstasjonen i Arendal.

Foto: Marianne Stene / NRK

I helgen rullet en aksjon i regi av Den nordiske motstandsbevegelsen over Norden. Flere byer i Norge, Sverige og Finland ble tapetsert av bannere og plakater med budskapet «Refugees NOT welcome».

– Hendelsene vil bli anmeldt, opplyser operasjonsleder Ingrid Mæhre i Agder politidistrikt til NRK.

Motstandsbevegelsen opererer under flere navn, deriblant Nordfront og Frihetskamp.net.

Stor deltakelse på Sørlandet

På Sørlandet var deltakelsen stor. Blant de ti stedene i Norge hvor aksjonistene slo til var seks av dem lokalisert i agderfylkene.

Haakon Eihwaz Forwald

Medlem av Den nordiske motstandsbevegelsen og redaktør for nettsiden Frihetskampen.net, Haakon Forwald, sier helgens aksjon var en del av den regelmessige folkeopplysningen som bevegelsen bedriver.

Foto: Privat

Ifølge Agder politidistrikt har plakater med budskap om at flyktninger ikke er ønsket, blitt hengt opp i Arendal, Lillesand, Grimstad og Kristiansand.

– Jeg vil ikke si noe om hvor vi har flest medlemmer. Men det er mange på Sørlandet – ja, sier Haakon Forwald i Den nordiske motsandsbevgelsen.

– Folk flest er positive

Ifølge Forwald var helgens aksjon ment som en fredelig protest mot masseinnvandring, og foreløpige tilbakemeldinger har vært gode.

Refugees not welcome

Sandra Mjåvatn (18) fra Froland syns ikke noe om plakatene som henger rundt i Arendal sentrum. De fleste var fjernet mandag morgen, men politiet hadde ikke funnet alle.

– Bortsett fra et par skandaleoppslag, har folk vært veldig positive. Det er mange som mener det samme som oss, sier Forwald, og påpeker at bevegelsen ikke er rasistisk, men nasjonalsosialistisk.

– Sist jeg sjekket var ikke «flyktning» definert som et folkeslag. Hos oss finnes et bredt spekter av folk som er imot innvandring, forklarer Forwald.

Samlet politianmeldelse for Norden

Blant stedene som ble besøkt under helgens aksjon var lokalene til hjelpeorganisasjonen «Refugees Welcome to Agder» på Lund i Kristiansand. Hovedinngangen var sperret av med grønn teip med «Nordfront»-logo, og vegger og søyler tapetsert med «Refugees NOT welcome»-plakater.

Monica Strandmyr

Monica Strandmyr i organisasjonen Refugees Welcome to Agder er ikke overrasket over aksjonen. Nå inviterer hun Den nordiske motstandsbevegelsen og andre med samme synspunkt til samtaler for at de skal forstå hverandre bedre.

Foto: Anne Wirsching / NRK

– Det er trist, selvfølgelig, men vi har ventet at noe som dette skulle skje. Jeg er egentlig litt overrasket over at det ikke har skjedd tidligere, sier Monica Strandmyr i organisasjonen Refugees Welcome to Agder.

Hun blir ikke skremt av aksjonen, snarere tvert imot.

– Vi vil jobbe bedre og hardere for å vise at vi er mange som ikke mener det samme, sier Strandmyr, og legger til at de vil anmelde forholdet til politiet.

– Vi kommer til å anmelde dette, slik at politiet kan ta det med i en fellesanmeldelse for Norden, sier hun.