Hopp til innhold

Strømmen gikk da retten ble satt

I stummende mørke kan Tjostolv Moland og Joshua French igjen bli dømt til døden. Advokat Morten Furuholmen tror dette blir siste runde.

Tjostolv Moland og Joshua French under tredje runde av retssaken i Kongo

Tjostolv Moland og Joshua French under tredje runde av retssaken i Kongo

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche og hennes datter Ruth

Enken til den drepte sjaføren, Olendjeke Bibiche og hennes datter Ruth er tilstede i retten.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Dødsdommene mot Moland og French ble avvist av høyesterett i Kinshasa i april på grunn av saksbehandlingsfeil.

Aktoratet i rettssaken mot Tjostolv Moland og Joshua French bekreftet tirsdag at de krever dødstraff for nordmennene for de to nordmennene.

I dag startet ankesaken og i et bekmørkt lokale midt i Kisangani fikk de to nordmennene tiltalen opplest.

Etter en høytidelig åpning, ble de to tiltalte kalt fram for å avlegge eden akkurat idet lyset gikk. De to sitter på to stoler lengst fram i rettssalen, lenket sammen med håndjern.

Siste nytt:

15:53 Retten heves, og settes igjen i morgen klokken 9.

15:40 Joshua French har forklaret seg i detalj om hva som skjedde etter at sjåføren deres ble skutt den 5. mai og han ble arrestert 8. mai.

15:05Nå vet jeg hvem som ledet den militærenheten som forsøkte å drepe oss der. Det er oberst Jagier (Dagbladets skrivemåte). Samme mann som kjørte oss fra Mambasa til Kisangani og politiet her dagen etter. Jeg kjenner han igjen nå. Han satt i samme fengsel som oss et opar uker nå i vår. Han var der til 30. april, vi snakket med han, sier French.

15:00 Både Moland og French forklarer seg om hva som skjedde da de ble arrestert.

– Jeg prøvde å overgi meg, men de prøvde aktivt å drepe meg, sier French.

14:50 En stadig mer høyrøstet dommer mener det ikke henger på greip at Moland tok med seg et våpen inn i Kongo til selvforsvar, for så å kaste det fra seg når han ble angrepet.

– Vi var på vei til politiet i Mombasa for å melde fra om drapet, og vi ville ikke bære våpen etter det som hadde skjedd, svarer Moland.

14:45 – Jeg har nå vært i fengsel i over ett år, og har blitt alvorlig slått og mishandlet flere ganger, svarer Moland på dommerens spørsmål hva han mener med at kongolesiske politi har et dårlig rykte.

14:38 – Brukte dere våpenet, spør domstol-presidenten. – Nei, vi brukte det ikke. – Hvor er det nå? – Jeg regner med at det er her, svarer Moland. En av rettsoffiserene blir bedt om åpne en sekk som har stått foran rettens bord hele dagen. Offiseren trekker, ifølge Dagbladet, fram en hagle sammen med ryggsekker og andre eiendeler beslaglagt fra nordmennene.

14:32 – Vi brukte ikke våpenet i løpet av turen, sier Moland.

14:22 – Det er umulig å investere i et land hvis man ikke kjenner det fra før, sier French.

14:20: – Jeg ville vise Joshua Kongo og at han skulle få oppleve landet i tilfelle vi skulle starte forretninger her, sier Moland på spørsmål om hvordan ha overbeviste sin kamerat.

14:05: Tribunalet fortsetter å spørre de to nordmennene om fortollingen av våpenet.

– Grensevaktene var mer interessert i å få sine 100 dollar enn i noe annet, sier French.

13:55: Moland viste ikke frem våpenet da han krysset grensen.

– Den kongolesiske ambassaden i Kampala fortalte oss at det var lovlig å reise med våpen i Kongo.

13:54 Moland bekrefter at han hadde med seg et våpen inn i Kongo, mens French avkrefter at han hadde et våpen med seg,

13:44: Joshua French forklarer seg i detalj hvordan militær legitimasjon har lenger varighet enn den tiden man er i forsvaret.

– Vi jobber ikke i forsvaret. Det har forsvaret bekreftet overfor myndighetene i Kongo, sa French.

13:35 Moland forklarer seg: Jeg har aldri spionert på noe i Kongo, og myndighetene i Uganda har hele tiden vist hva selskapet vårt har holdt på med.

13:28 – Jeg har jeg spionert på, svarer Tjostolv Moland på spionanklgene mot ham.

– Jeg er ikke aktiv i Garden eller i noen annen form for militærtjeneste, svare Moland.

13:25 Dommeren leser opp tiltalen som sier at de to er skyldige i spionasje siden de fortsatt har gyldige militærlegitimasjon, samtidig som de arbeidet med et etterrettningsselskap, SIG, og at de fortsatt er aktive i militæret.

13:12 Advokaten som representerer Kongo krever 5 milliarder kroner, og anket den forrige rettsavgjørelsen siden de kun ble tilkjent 60 millioner dollar.

13:07: Moland og French sin norske advokat Morten Furuholmen har ankommet rettssalen.

13:06: Retten takker Larssen og sier han er velkommen til å observere rettssaken.

13:03: Larssen gir dommer panelet en note som tidligere er overlevert Kongos ambassade i Stockholm som sier at Norge etter internasjonal lov ikke er part i denne saken. Retten godtart brevet.

12:58: Retten etterspør UDs Christian Larssen. Han forklarer at han kun er tilstede for å observerer og ønsker ikke å komme med noen uttalelser.

– Det er ikke min oppgave å forklare meg i retten, sier Larssen.

12:42: Enken etter den drepte sjåføren, Bibiche Olendjeke Kasongo forklarer seg for retten, og sier at hun anket saken videre i rettsapparatet var fordi hun mente at erstatningen ikke var stor nok. Hun ble tilkjent 30.000 dollar go barna 40.000 dollar.

12:37: Retten er statt etter pausen.

12:25: Retten tar en liten pause.

12:20: Likwela benytter anledningen til å argumentere mot aktoratets bilde av sin klient. Han mener også at flere som ikke har hatt noe med saken å gjøre har tjent store penger på saken.

12:05: Etter to timer kunne Moland sette seg, og Joshua French og hans advokat Likwela begynner sin gjennomgang.

11:58: Kibambe angriper flere av Kasongos slektninger, blant annet må broren til den drepte sjåføren forklarer seg i retten. Kibambe hevder at mannen som tidligere har blitt oppgitt som hans far ikke er hans far, og at dermed heller ikke broren er hans bror, og dermed heller ikke overhodet i familien, siden begge de angivelige fedrene en døde.

11:44: Det er igjen bekmørkt i Kisangani, mens Kibambe argumentere for hvorfor hans klient, Tjostolv Moland, ikke kunne ha drept Kasongo.

11:25: Dommeren avviser Kibambes krav. Aktor fortsetter.

11:15: Moland fikk ikke forklart seg, men hans advokat Andre Kibambe krever at aktor fjernes fra saken. Siden han også var med i den forrige rettsrunden som ble avvist av høyesterett.

11:05: Moland gjør seg klar til å forklare seg.

10:55: Aktoratet og påtalemyndighetene ønsker å få et svar på hvorfor Høyesterett forkastet den forrige dommen. Denne avgjørelsen har heller ikke Moland eller French sett. Ifølge deres advokat Marius Dietrichson ville Høyesterett i Kinshasa ha 1200 dollar for avgjørelsen.

10:30: Ifølge Dagbladet ønsker enken etter den drepte sjåføren, Babiche Kasongo, å forklare seg på swahili slik at resten av familien kan forstå hva hun sier.

10:20: Domstolpresident Pierre Mawa redgjør for de tidligere prosessene og det juridiske grunnlaget for tiltalen.

10:14: De to forsvarerne presenterer seg

10.00: Moland og French oppgir sine personlia

09.35: Tiltalen leses opp

09.30: Retten settes

Du kan se rettssaken direkte hos Dagbladet.

De to er tiltalt for å ha drept sin sjåfør Abedi Kasongo og stjålet bilen hans og penger. I tillegg er Moland tiltalt for drapsforsøk på de to med passasjerene som var med i bilen, som kjørte fra Kisangani 5. mai 2009.

Kongo har også anklaget Moland og French for å være spioner for Norge, og for å ha dannet et kriminelt forbud i Kongo.

Begge er på plass

Saken ble sendt tilbake til Kisangani hvor den var berammet 10. mai, men ble ytterligere utsatt fordi dommerne ikke hadde penger til flybilletten.

UDs representant i Kisangani opplyser til NRK nå i formiddag at det ser ut til at rettssaken vil starte som planlagt.

Video Moland og French på vei til rettslokalene

Video: Moland og French på vei til rettslokalene (foto: Scanpix).

– Jeg er nå på plass i rettslokalet og de to nordmennene har nettopp blitt kjørt hit. Indikasjonene fra domstolspresidenten er at rettssaken starter presis klokka ni, sier rådgiver Christian Larsen til NRK.

Ifølge NTB sitter de nå på to stoler lengst fram i rettssalen i Espace Culturel Ngoma, lenket sammen med håndjern.

– Vi kan i alle fall si at det er greit vi snart blir ferdige med det, sier Joshua French til Dagbladet.

Dommerne var også kommet på plass like før klokken ni.

Setter sluttstrek

Joshua French og Tjostolv Moland har nå sittet fengslet i Kongo i over ett år. De er to ganger dømt til døden for mord og spionasje.

Espace Culturel Ngoma i Kisangani

Espace Culturel Ngoma i Kisangani der rettssaken mot Moland og French foregår.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Advokat Morten Furuholmen som bistår nordmennene under rettssaken håper nordmennene snart kan begynne å forberede seg på å bli utlevert til Norge.

– Hvis man nå får et resultat som er noe bedre enn forrige gang så bør vi kanskje sette sluttstrek. Vi må få diplomatiet i gang og få løst denne saken så fort som mulig, sier Furuholmen til NRK.

Regner med å bli dømt

UDs Christian Larsen sier at det er en forutsetning at det foreligger en rettskraftig dom mot de to nordmennene før justisdepartementet kan starte forhandlinger om en eventuell utlevering.

Det er kun skyldspørsmålet som skal behandles i denne runden av retten, og verken aktoratet eller forsvarerne får mulighet til å legge fram nye bevis.

Tjostolv Moland har liten tro på at utfallet denne gangen vil skille seg fra de andre rettsrundene:

– Det er ikke politisk mulig å bli frikjent. De militære har lovet gull og grønne skoger når Norge og nordmennene blir dømt, sier Moland til Dagbladet.

Moland og French på vei til retten

Joshua French og Tjostolv Moland ble tidlig tirsdag morgen ført ut av fengselsporten og kjørt til rettssalen i en umerket sivil bil i høy fart gjennom Kisanganis gater.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

SISTE NYTT

Siste nytt