NRK Meny
Normal

– Syria avviser ensidig våpenhvile

Det syriske regimet nekter å erklære ensidig våpenhvile og sier det er opp til opprørerne å legge ned sine våpen først.

Syriske regjeringssoldater

Syrias regjering nekter sine soldater å legge ned sine våpen og insisterer at opprørerne som kjemper mot regimet, skal overgi seg først.

Foto: STRINGER / Reuters

Tirsdag sendte generalsekretær Ban Ki-moon regjeringen i Damaskus et «sterkt budskap» om at den øyeblikkelig må gi sine soldater ordre om å legge ned våpnene.

Onsdag kom svaret fra det syriske regimet.

De avviser Ban Ki-moons forespørsel om å erklære ensidig våpenhvile slik at blodbadet kan stanses og nekter å legge ned sine våpen før opprørne legger ned deres.

– To tidligere forsøk på våpenhvile, ble brutt da opprørerne fortsatte å angripe, sier Jihad Maqdisi, talsmann for utenriksdepartementet til nyhetsbyrået AFP.

FNs observatører har derimot sagt at regjeringsstyrkene også brøt våpenhvilen under de to tidligere forsøkene.

Militært overtak

Maqdisi mener «målet med en våpenhvile må være å få en plattform for dialog, og ikke for å gi en av partene et militært overtak.»

– Vi ba Ban Ki-moon om å sende utsendinger til land som har påvirkningskraft ovenfor de væpnede gruppene, slik at de skal sette en stopper for volden, sier Maqdisi.

– Saudi-Arabia, Qatar og Tyrkia har bidratt med penger, ly, opplæring og våpen for disse gruppene. Disse landene bør få denne anledningen til å vise at de er engasjert i å stoppe de voldelige handlingene, sier Maqdisi.

Tyrkia truer med økt maktbruk

Det tyrkiske forsvaret kommer til å slå hardere tilbake hvis beskytning fra Syria igjen rammer Tyrkia, ifølge landets forsvarssjef.

– Vi svarte, men hvis dette fortsetter, kommer vi til å svare med hardere maktbruk, sier general Necdet Özel ifølge den statlige TV-stasjonen TRT onsdag.

Syria har den siste uken skutt inn i Tyrkia, som har svart med å gjøre det samme tilbake. Det har ført til en stadig mer spent situasjon mellom NATO-medlemmet Tyrkia og borgerkrigsherjede Syria, to land som tidligere var alliert med hverandre.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt