Normal

– De verst tenkelige scenariene pågår i Syria

Tyrkias president sier «de verst tenkelige scenarier» pågår i Syria og advarer samtidig nabolandet om at tyrkerne vil gjøre alt for å beskytte seg selv mot angrep fra Syria.

Ødelagte bygninger i Homs

Ødelagte bygninger er ikke lenger et sjeldent syn i Syria. Bildet er tatt i Homs 07.oktober.

Foto: HANDOUT / Reuters

Tyrkisk artilleri skyter tilbake etter at en syrisk granat slo ned i Hatay-provinsen sørøst i landet. Ingen skal ha blitt drept eller såret i skytingen mandag.

Situasjonen i grenseområdene er svært spent etter at fem mennesker ble drept i syrisk skyting mot tyrkisk område i forrige uke.

President Abdullah Gül sier tyrkerne vil reagere mot angrep fra Syria.

– De verst tenkelige scenariene pågår i Syria. Vår regjering er i konstant kontakt med Tyrkias militære, sier Gül.

– Alt som er nødvendig å gjøre, blir gjort øyeblikkelig, som dere ser. Og det vil fortsette å bli gjort fremover, understreket presidenten i en samtale med journalister i Ankara.

Gül mener opprøret mot Syrias president Bashar al-Assad ikke kan fortsette i det uendelige og mente det kun var snakk om tid før Assads regime faller.

– Patruljerer langs grensa

Syriske opprørere i Raqqa-provinsen sier til Reuters at de har sett fem tyrkiske lastebiler fulle av soldater, som skal ha patruljert langs den tyrkiske siden av grensen i Akcakale.

Tyrkia var allierte av Bashar al-Assad, men trakk sin støtte etter den syriske presidentens voldelige svar på opprøret i Syria.

Syriske aktivister hevder over 30 000 mennesker har blitt drept så langt. Det skal nå være nesten 100 000 syriske flyktninger på tyrkisk side av grensen.

Grønt lys for militær makt

Tyrkias nasjonalforsamling ga torsdag i forrige uke regjeringen grønt lys til å bruke militær makt mot Syria hvis det viser seg nødvendig.

– Fra nå av vil ethvert angrep mot vår sikkerhet og våre eiendommer få et tilsvar umiddelbart, sier tyrkisk talsmann Bulent Arinc til nyhetsbyrået Reuters.

Situasjonen mellom de to nabolandene har vært spent siden syrisk luftvern i juni skjøt ned et tyrkisk jagerfly.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt