NRK Meny
Normal

– Saudi-Arabia må finne en fredelig løsning

RIYADH (NRK): Borgerkrigen i Jemen krever stadig flere ofre. Norsk utenriksminister Børge Brende ber Saudi-Arabia som har fått kritikk for sin bombing av sivile i nabolandet, om å bidra til fred.

Et lite barn ligger død i ruinene etter et bombeangrep i Jemen

Saudi-Arabia har fått krass internasjonal kritikk for vilkårlig bombing av sivile i Jemen. Her graves liket av et lite barn ut fra ruinene etter et saudiledet luftangrep i byen Saada i august 2016.

Foto: NAIF RAHMA / Reuters

I Jemen kjemper styrker som er lojale til president Abd-Rabbu Mansour Hadi mot Houthi-opprørere og styrker som er lojale til landets tidligere president Ali Abdullah Saleh.

– Situasjonen for de sivile er ekstremt alvorlig, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty Norge.

Nesten 2,2 millioner barn i borgerkrigsherjete Jemen er akutt underernært. Resultatet er at et barn dør hvert tiende minutt, skriver FNs barnefond Unicef. Til sammen anslår FN at 80 prosent av Jemens 28 millioner innbyggere trenger en eller annen form for hjelp.

En saudiledet koalisjon begynte sine angrep i Jemen til støtte for Hadi våren 2015. Siden 2015 har over 9000 mennesker blitt drept i Jemen, mange av dem er barn.

– Avgjørende å finne en løsning

Utenriksminister Børge Brende er for tiden på besøk i Saudi-Arabia, der han blant annet vil ta opp landets krigføring i nabolandet Jemen.

Det er helt avgjørende at man finner politiske løsninger i Jemen, sier Brende til NRK.

Saudi-Arabia har blitt kritisert for krigsforbrytelser i Jemen. Kommer du til å ta opp dette i møtene?

– Jeg kommer til å snakke om mulighetene for fred. Jeg skal ta opp FNs initiativ angrep på sivile og brudd på humanitære rettigheter i Jemen i løpet av det siste året. Jeg har tatt opp tidligere og vil fortsette å ta det opp, sier Brende.

Etter samtalen med kong Salman bin Abdulaziz bin Saud onsdag, forteller Brende at kongen støtter en politisk FN-ledet løsning i Jemen.

– Det er ikke noen tvil om at Saudi-Arabia ønsker å spille en konstruktiv rolle i regionen, sier han til NRK.

Brende besøker Saudi-Arabia

Utenriksminister Børge Brende er i Saudi-Arabia. Her sammen med Gulf Cooperation Councils generalsekretær Abdul Latif bin Rashid Al-Zayani.

Foto: Kristin Solberg / NRK

– Norge må legge større press

Egenæs

Befolkningen i Jemen fortjener at Norge legger større press på Saudi-Arabia, mener Egenæs.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Egenæs mener det er positivt at Brende har klart å få noe konkret ut av samtalene med den saudiarabiske kongen.

– Dersom det stemmer at den saudiarabiske kongen har sagt seg villig til å jobbe med FN for å komme frem til en fredelig løsning, så er det Norges ansvar å følge opp, sier Egenæs.

– Saudi-Arabia har gjennom sine krigshandlinger og blokkering av internasjonale forsøk på å gjøre noe, bidratt aktivt til at forholdene er så dårlige som de er i Jemen. Vi må legge mye sterkere press på Saudi-Arabia.

– Befolkningen i Jemen fortjener det, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt