– Permer fulle av kvinner

Da Mitt Romney skulle sikre sin stigende stjerne blant kvinner under nattens presidentdebatt, gikk det galt.

Mitt Romney og Barack Obama
Foto: RICK WILKING / Reuters

Kvinnelige velgere er viktig gruppe å sikre seg støtte fra for enhver som vil bli USAs president.

Inntil nå har president Barack Obama ledet klart blant denne gruppen, slik Demokratenes kandidat pleier å gjøre. Han har både i valgkampen og under sin presidenttid kjørt hardt på kvinners rettigheter, spesielt når det gjelder rett til tilgjengelig prevensjon og abort.

Men Mitt Romney gjorde et godt inntrykk også på kvinnelige velgere under den første presidentdebatten og har steget på målingene i etterkant, spesielt blant gifte kvinner.

«Permene» som kan velte Romney

Under nattens debatt kom kvinner opp som eget tema.

Romney mente han som president vil føre en politikk som vil forbedre den amerikanske økonomien i langt raskere grad enn hva Barack Obama har klart og vil klare, og at dette vil gagne alle amerikanske kvinner.

Han både gjentok og understreket at millioner av kvinner har mistet jobben de siste fire årene og at 3,5 millioner flere kvinner lever i fattigdom i dag enn da Obama tiltrådte.

Da en ung kvinnelig velger spurte om hvordan kandidatene har tenkt å sikre likelønn, viste Obama til at den første loven han signerte som president var loven «Lilly Ledbetter Fair Pay Act» som sikrer menn og kvinne lik betaling for lik jobb.

Romney har tidligere nektet å si om han støtter loven, i natt trakk han i stedet parallellen til sin guvernørtid i Massachusetts.

– Da jeg skulle sette sammen delstatsadministrasjonen, var alle kandidatene menn! Jeg spurte om hvorfor og fikk beskjed om at det var de som hadde kvalifikasjoner.

– Jeg sa: Vi må da finne noen kvinner som også er kvalifisert! Jeg gikk til ulike kvinnegrupper og bad dem finne kvinner med bakgrunn som gjorde dem kvalifisert for arbeidet i en delstatsregjering.

– Vi fikk tilbake permer fulle med kvinner, svarte Romney.

«Kvinnepermene» har skapt storm på sosiale medier.

Mikrobloggen Twitter eksploderte av meldinger, og en egen spalte @RomneyBinders fikk umiddelbart mer enn 31.000 følgere.

Hashtagen #bindersfullofwomen var en av mest brukte i natt- og morgentimene norsk tid og det var mange lystige kommentarer.

– Det kommer til å bli permer fulle av kvinner som stemmer på Obama den 6. november, skriver Robbie Sherwood som er leder for Arizona-kontoret for konsulentselskapet Strategies 360.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Ann Romney og Michelle Obama

Michelle Obama og Ann Romney fulgte begge debatten fra sidelinjen, ikledd samme farge på antrekket.

Foto: RICK WILKING / Reuters

Lød som de var 50 år gamle

Selv om Romney forsøkte å fortelle at han hadde innført fleksibel arbeidstid for sin daværende kvinnelige stabssjef, slik at hun kunne være hjemme når barna kom fra skolen og at han ville ha slike ordninger for alle, hjalp det ikke stort. Heller ikke at han fortsatt var stolt over at hans delstatsregjering hadde flest kvinner i fremtredende posisjoner.

– Jeg er stolt over at min delstatsregjering hadde flest kvinner i viktige lederposisjoner sammenlignet med alle andre delstatsregjeringer, ifølge en undersøkelse University of New York gjorde. Og det var på grunn av rekrutteringsbestrebelsene vi lyktes med å få tak i så mange dyktige kvinner.

Men også sannheten om rekrutteringsprosessen bestrides og har skapt irritasjon.

Ifølge kvinneaktivister i Massachusetts var det allerede før guvernørvalget satt i gang et tverrpolitisk kvinneprosjekt, hvor 40 organisasjoner gikk sammen om å finne kvinner som kunne fylle posisjoner i en ny delstatsadministrasjon, uansett om en republikaner eller demokrat vant guvernørvalget.

«Permene» Romney som refererer var klare – fylt med kvinnenavn – og ble overlevert til Romney da han tiltrådte som guvernør.

Det blir også hevdet at selv om kvinneandelen var 42 prosent, så var ingen av de virkelige tunge postene eller områdene som Romney prioriterte, besatt av kvinner. Og at kvinneandelen sank gjennom Romneys styringstid.

Tapte alt i natt

– Alt Mitt Romney klart å vinne forrige gang, tapte han nå, sier Jennifer Lawlesss, som er leder for Women and Politics Institute ved American University til nyhetsbyrået Reuters.

Andre påpeker at presidenten med nattens opptreden, trolig klarte å stoppe frafallet av kvinnelige velgere.

– Man kommer trolig til å se et oppsving for Obama blant kvinnelige velgere på de neste meningsmålingene. Jeg tror et flertall av kvinner så den Obama de hadde håpet å se i forrige debatt, en de vet er garantist for deres rettigheter, sier Susan Carroll ved Center for American Women and Politics ved Rutgers University til nyhetsbyrået.

Av kvinnelige TV-seere som fulgte debatten, mente 56 prosent mot 34 at Obama var best. Tilsvarende tall for menn var 49-43 prosent.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt