NRK Meny
Normal

– French sin løslatelse var et sjokk

Bistandsadvokaten til de to passasjerene som var sammen med Joshua French og Tjostolv Moland varsler nå søksmål mot Norge etter at han ble kjent med at French har kommet hjem til Norge.

Joshua French

Denne uken kunne landet Joshua French på norsk jord etter 8 år i kongolesisk fengsel. Det skaper sterke reaksjoner i Kongo.

Foto: Marte Christensen / NTB scanpix

Leli Dimakungu

Leli Dimakungu vil nå gjøre alt som står i hans makt for å få erstatningen han mener hans klienter har krav på.

Foto: Popul Sefu

– Nyheten kom som et sjokk. Denne triste nyheten er full av forakt overfor det kongolesiske rettssystemet, sier Leli Dimakungu som var bistandsadvokat til de to vitnene Kasimu Aradjabu og Kepo Aila, som satt bakpå lasteplanet på bilen som French og Moland leide den fatale mainatten i 2009 da Abedi Kasongo ble skutt og drept.

Dimakungu sine klienter krevde i retten 10 millioner dollar hver for de traumene de mente de to nordmennene påførte dem. De ble tilkjent 5000 dollar hver.

– Vi vil bruke alle mulige midler

– Hvordan kan det tolereres at der det har skjedd et drap og et drapsforsøk, der det er barn som har mistet sin far, der det er noen som har blitt psykisk ødelagt etter drapsforsøk, at disse menneskene etter åtte år ikke har fått noen nødvendig psykologisk hjelp?, tordner Dimakungu, uten å nevne at enken etter Kasongo har tilgitt de to nordmennene og at de norske familiene har betalt kompensasjon.

Nå vil ha ta saken videre for å få de pengene han mener sine klienter har krav på.

– Vi vil bruke alle mulige midler loven tillater for å få den norske staten til å respektere vår verdighet. Vi kommer ikke til å gi oss, selv om det finnes folk i Kongo som tror de er hevet over loven, sier Dimankungu.

French sin advokat Hans Marius Graasvold har ikke hørt noe disse kravene tidligere og forholder seg rolig foreløpig.

– Dette må vi bare ta når det kommer, svarer Graasvold NRK.

Venter på huset

NY RETTSSAK MOT FRENCH OG MOLAND I KONGO

Bibiche Olendjeke, her i rettssaken mot Moland og French i 2010, venter fortsatt på huset hun mener hun ble lovet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Også flere andre er skuffet i Kongo etter denne ukes nyhet om at French har landet i Norge.

I Kinshasa sitter enken, Bibiche Olendjeke, og venter fortsatt på huset hun ble lovet som en del av erstatningen, skriver VG.

I 2010 inngikk nemlig Rune Edvardsen og Dina-stiftelsen en egen erstatningsavtale med enken på vegne av de to nordmennene. Der hun blant annet skulle få et hus.

Og til VG sier hun at hun forstod det slik at dette skulle overføres den dagen French var hjemme i Norge. Men det har ennå ikke skjedd.

Ifølge Rune Edvardsen ble avtalen trukket tilbake allerede i 2013.

– Dette er en del av en pågående sak i rettssystemet i Kongo, forteller Edvardsen til VG, uten at han vil gå i detalj, men understreker at Dina-stiftelsen bidro med 200 dollar i måneden til enken frem til 2015.

– Dette er en relativt kompleks sak. Det jeg vil si om det nå, er at enken har fått utbetalt en kompensasjon fra French sin familie, helt uavhengig av det som har med disse husene å gjøre. Disse husene har det vært, og er, etter det jeg vet, flere rettsprosesser rundt, sier Graasvold til VG.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt