NRK Meny
Normal

– Her ble Kasongo skutt

Kronvitne i Kongosaken krever mer penger i erstatning. Hvis han ikke får opptil 400.000 dollar håper han at nordmennene blir henrettet

Kepo Ayila Pierre

KREVER MILLIONERSTATNING: – Moland og French vet hva de har gjort, og de vet at Kepo vet hva de har gjort, sier Kepo til NRK.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

I første rettsrunde ble Kepo Ayila Pierre tilkjent 5000 dollar i erstatning for det han opplevde da Abedi Kasongo ble skutt og drept.

Et drap nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French er dømt for.

Nå vil han ha mer.

Les også: - Gi dem en verdig rettssak
Les også: Forberedte seg til ingen nytte
Les også: - Dette er ren piratvirksomhet
Les også: Rettssaken utsatt til onsdag

– Man kan ikke sette en pris på et menneskes liv, og jeg vet ikke hvor mye det verdt, men jeg akkurat nå ønsker jeg meg mellom 300.000 og 400.000 dollar, sier Ayila til nrk.no.

Og han mener han får betalt.

– Jeg er sikker på at jeg vil få mine penger når saken er over, sier Ayila.

Til NTB sier Ayila at om han ikke får pengene, ønsker han at nordmennene blir henrettet.

Tilbake på drapsstedet

For første gang er vitnet Ayila tilbake på åstedet, og forklarer nrk.no hva han mener skjedde kvelden 5. mai 2009.

Nrk.no er med da Kepo Ayila Pierre oppsøker stedet hvor de de fatale skuddene falt i Kongos jungel. Han satt i bilen da sjåføren ble skutt 5. mai i år.

Video nsps_upload_2009_10_16_21_34_29_4139.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Det er en to timer lang kjøretur fra Kisangani sentrum ut i jungelen til det stedet drapet fant sted. Og flere ganger på denne kjøreturen forteller Ayila at de to nordmennene ba om pauser.

På den første pausen, forteller Ayila, gikk Moland ut av førerhuset der han satt sammen med sjåføren og hentet en bag på bagasjeplanet, da de kjørte videre satt French seg sammen med sin kamerat foran sammen med sjåføren, Abedi Kasongo.

På den neste pausen begynte dramatikken.

– Dro frem geværet

– Moland og French stod ved siden av bilen ansikt til ansikt og diskuterte, plutselig snur Moland seg og drar frem et gevær som han retter mot Kasongo, og roper ”get out, get out”. French tar tak i den andre passasjeren og de begynner og slåss, forteller Ayila, som selv hoppet av bagasjeplanet og dukket ned på den andre siden av bilen.

Så hørte han ett skudd.

French og Moland ankommer rettsalen

TIL RETTEN: Her ankommer Joshua French og Tjostolv Moland rettssalen for å starte på ankesaken.

Foto: Tore Meek / Scanpix

Ayila hevder at han ikke umiddelbart forsto at Kasongo var drept.

Hjelpemannen Kasimu Arajabu, som hadde hoppet ned fra lasteplanet på bilen hadde blitt angrepet av French, som tok kvelertak på ham.

– Jeg ville rømme og gikk opp på siden av førerhuset. Der så jeg Moland gå konsentrert rundt med geværet i hendene. Moland oppdaget meg ved førerhuset, hevet geværet og skjøt. Jeg hadde bøyd meg ned, så skuddet gikk over hodet mitt.

Rømte til skogs

Da Moland snudde seg bort og så mot French og Arajabu, benyttet Ayila muligheten til å stikke til skogs. Moland hjalp nå French, ifølge Ayila, som da fortsatt slåss med hjelpesjåføren.

Det var nok tid til at han klarte å kaste seg inn i jungelen.

Da hørte han et tredje skudd som var litt annerledes.

– Jeg så at de hadde to våpen. Moland hadde et gevær og French hadde stukket en pistol ned i bukselinningen, men jeg kan ikke si med sikkerhet at de tre skuddene jeg hørte var fra begge våpnene eller bare fra ett, forteller Ayila.

På vei ut til åstedet passerer vi mange små landsbyer. De støvete veiene virvler opp rød sand som har dekket mer eller mindre hele bilen innen vi har kommet frem til svingen og den lille bakken der drapet skjedde.

Moland/French

NEKTET Å SAMARBEIDE: Tjostolv Moland og Joshua French nektet å forklare seg i retten som dømte dem begge til døden.

Foto: Vegar K. Vatn / Scanpix

Veien er smal og det er tett jungel på begge sider.

Da drapet skjedde var det bekmørkt, og det var kun lysene fra den hvite Pick Up bilen lyste opp veien.

Etter at Ayila hadde løpt inn i skogen forteller han ar han hørte bilen forsvinne av gårde i stor hastighet.

Selv tok han seg tilbake til en av de mange landsbyene som lå like i nærheten. Her hentet han hjelp, forteller han og sammen dro de til en annen landsby der de kunne ringe etter politiet. For det finnes verken telefoner eller mobildekning i dette området av Kongo.

Preget av saken

Det var en preget mann som var tilbake på åstedet, han måtte flere ganger unnskyldte seg for at han ikke klarte å snakke, men han er i stand til å tilgi de to nordmennene hvis de gjør opp for seg.

– Jeg er en kristen og har ingen problemer med Moland og French, og tilgir dem det de har gjort, men de må gjøre opp for seg, sier Ayila.

– Er du ikke redd for at folk ikke vil tro på deg når du får penger hvis Moland og French blir dømt?

– Moland og French vet hva de har gjort, og de vet at Kepo vet hva de har gjort.

Joshua French og Tjostolv Moland med advokat Morten Furuholmen

BISTAND: Advokat Morten Furuholmen bistår de to nordmennene under ankesaken i Kongo.

Foto: Kristian Aanensen

De to nordmennene har hele tiden avvist Kepo Ayilas forklaring og mener den er fabrikkert, de mener det var en væpnet bande som ranet dem, og at man ikke kan feste lit til en forklaring der vitnet selv har økonomiske interesser i utfallet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt